Zakaj bo Olimpija na začetku pomladi tekme igrala v času kosila?

Foto: Aleš Fevžer

Bliža se sobota, 10. februar, in z njo nadaljevanje sezone v Prvi ligi Telemach. Ob 13.00 nogometno pomlad v Stožicah odpirata Olimpija in Rogaška, navijači Olimpije pa se bodo morali navaditi na to, da bodo domače tekme zmajev vsaj do sredine marca spremljali v času kosila.

Prvoligaški nogometni ples je znova pred vrati. Zimskega premora je konec, najboljši slovenski klubi bodo že jutri znova stopili na zelenice in nadaljevali z bojem za točke Prve lige Telemach.

Že prva tekma bo dala marsikateri odgovor na to, v katero smer bo peljala prihajajoča nogometna pomlad. Ljubljanska Olimpija bo namreč jutri v Stožicah gostila zadnjeuvrščeno Rogaško, za varovance Zorana Zeljkovića pa šteje zgolj in samo zmaga, s katero bi se začasno vsaj malce približali trenutno deset točk oddaljenim vodilnim Celjanom.

Zoran Zeljković prvič začenja tekmovalno obdobje kot trener Olimpije. FOTO: Aleš Fevžer.

Tekme Olimpije, ki se začnejo ob 13.00, so pravzaprav precejšnja redkost. Nepisana pravila urejevalcev nogometnega koledarja pravijo, da imata Olimpija in Maribor navadno na voljo najboljši možen termin za igranje svojih tekem in čeprav se navijači tih dveh klubov vseeno radi pritožujejo nad urniki tekem oziroma zanje pristojno Nogometno zvezo Slovenije, bodo tokrat privrženci zeleno-bele barve stadion Stožice v neobičajni uri obiskali zaradi višje sile.

Prenova je bila nujno potrebna, prihaja najsodobnejša tehnologija

Poleg prepotrebne intenzivne prenove travnate površine v Stožicah so namreč z nosilcev nad stadionom v teh dneh odstranjeni tudi reflektorji. To v praksi pomeni, da mora seveda Olimpija do nadaljnjega tekme igrati pod naravno svetlobo, torej v zgodnjem terminu. Upravljalec stadiona, javni zavod Šport Ljubljana, je za Sportklub pojasnil, zakaj so se v času zimskega premora odločili za to potezo.

“Glavni razlog za odločitev menjave žarometov je bil dotrajanost materialov in posledično nezanesljivosti sistema. Kljub intenzivnemu vzdrževanju so reflektorji vse hitreje začeli izgubljati svetilnost, nezanesljivo je začelo delovati tudi vse več zagonskih dušilk, zaradi česar je po določenem času prihajalo do samodejnih izklopov. Vsakoletne meritve so pokazale, da se področja neprimerne osvetljenosti igrišča (koeficient homogenosti) večajo, kar ima velik vpliv tako na športnike kot tudi na kvaliteto slike na kameri. Večji sta tudi poraba elektrike in cena vzdrževanja. Glede na pomembnost objekta je investicija ne le smotrna ampak tudi potrebna,” zatrjujejo upravljalci stadiona.

Prva liga Telemach se to soboto vrača s prenosi na Sportklubu. V naši družbi si boste lahko ogledali tudi tekmo med Olimpijo in Rogaško.

Nova razsvetljava, v kombinaciji z novo zelenico, naj bi stadion Stožice nogometnemu občinstvu predstavila v bolj bleščeči luči.

“Novi sistem bo LED sistem z DMX kontrolo. Kar pomeni, da bo razsvetljava gnana z enako tehnologijo kot odrska razsvetljava. Omogočala nam bo kontrolo vsakega svetlobnega panela. Razsvetljava bo izpolnjevala UEFA kriterije za ELITE LEVEL A standard, kar je najvišji nivo in zahteva minimalno srednjo vrednost 2000 lx osvetljenosti po celoti, barvo svetlobe 5-6200 K in stopnjo utripanja pod 5%. Poleg tega bodo ART NET tehnologija omogoča tudi svetlobne efekte. Velika prednost sistema je tudi izjemno zmanjšanje porabe električne energije. Obstoječi sistem je imel skupno moč 422,40 kW, nov sistem pa bo imel 267,26 kW, kar pomeni okoli 35% prihranek na porabi,” pojasnjuje Šport Ljubljana.

Stadion Stožice bo kmalu zažarel v prenovljeni luči. Foto: Aleš Fevžer

Kot takrat, ko smo bili otroci – tekme je konec, ko je tema

V soboto bo Olimpija tako svojo tekmo začela že ob 13.00, dve uri kasneje, torej ob 15.00, pa se bosta začeli naslednji dve domači tekmi zmajev, ko bodo 21. februarja v Stožicah gostovali Domžalčani, 3. marca pa bo na sporedu ne sicer večni, ampak trenutno vendarle derbi dveh najmočnejših ekip lige. V Ljubljano namreč prihajajo Celjani.

Kaj lahko pa se v trenutni situaciji zgodi, da s takšnim urnikom tekem organizatorji, torej Nogometna zveza Slovenije, precej tvegajo. Vemo, kako mračni so lahko februarski popoldnevi, ko se ob oblačnem vremenu začne temniti že okrog 17.00. Torej le nekaj minut za tem, ko naj bi se v Stožicah končala tekma Prve lige Telemach. Sodniški dodatki, četudi bi imel VAR veliko dela in bi bilo med tekmo več prekinitev, bodo tako bržkone precej kratki, saj alternative enostavno ni. Žarometi bodo namreč do popolne prenove v celoti ugasnjeni.

“Odstranjeni so bili vsi obstoječi reflektorji, nepotrebni elektro elementi v omarah in stare zagonske dušilke skupaj z instalacijskimi vodniki. Do dokončne komunikacijske povezave in programiranja novih reflektorjev teh ročno ne moremo prižgati. Trenutno na Stadionu Stožice ni razsvetljave, s tem so seznanjeni tudi v domicilnem klubu in NZS,” so nam zaupali pri Športu Ljubljana.

Četudi bodo nogometaši Olimpije na začetku pomladi zmagovali, ne bodo imeli veliko časa za slavje z navijači, preden stadion objame tema. Foto: Aleš Fevžer

Portugalci prihajajo na novo zelenico in pod nove žaromete

Za konec v zraku visi še veliko vprašanje. Kakšna pa bo usoda velikega nogometnega spektakla 26. marca, ko na največji stadion v državi prihaja izbrana vrsta Portugalske, na čelu z velikim Cristianom Ronaldom? Bodo morali navijači tudi takrat na stadion v času kosila, kar bi nedvomno močno okrnilo prihajajočo odmevno tekmo? Strah je odveč.

“Izvajalec je bil uveden v delo 19. decembra in ima 90 dnevni rok za dokončanje del. Glede na trenutni potek del ocenjujemo, da bodo dela končana pred iztekom pogodbenega roka,” obljubljajo upravljalci stadiona in s tem zagotavljajo, da bodo do začetka marca nad Stožicami sijali novi žarometi.

Tudi prijateljsko tekmo med Slovenijo in Portugalsko si boste lahko s prenosom v živo ogledali na Sportklubu.