Zvezdnik Maribora v vlogo favorita postavlja Olimpijo

Nogomet 17. Apr 202412:57 0 komentarjev
Jan Repas ne skriva, da ga znova vleče v tujino, se mu bo želja uresničila že v januarju? FOTO: Jure Banfi.

Temperatura pred tretjim večnim derbijem v tej sezoni narašča. Maribor, ki v Stožicah Olimpije ni premagal že od septembra 2019, bo proti rivalu lovil točke, ki bi ga dokončno vrnile v boj za drugo mesto. Eden izmed ključnih posameznikov vijoličastih bo znova Jan Repas, ki opozarja na individualno kvaliteto v ekipi Olimpije.

Derbi je vedno derbi. To je oguljena fraza, ki še kako drži. Ne glede na položaj na lestvici je obračun z največjim rivalom vselej nekaj posebnega, sploh za navijače. Ker se kluba ne borita za naslov, je morda tokratni večni derbi nekoliko manj izpostavljen, a bo v Stožicah zagotovo vroče. “Pred nami je težka tekma, proti težkemu nasprotniku. Olimpija je na lestvici pred nami, mi smo ji za petami. Pogledal sem si zadnjo tekmo Olimpije, zato vem, kaj lahko pričakujemo. Olimpija ima veliko individualne kvalitete,” pred večerno tekmo razmišlja Repas, ki bo odigral 20. tekmo proti Olimpiji v karieri. Na obračune z zmaji nima lepih spominov, saj je v dresu Domžal in Maribora do danes vpisal le pet zmag, doživel pa kar 11 porazov.

Jan Repas o glavni orožjih Olimpije: “Florucz je na zadnji tekmi dosegel dva gola, sam odločil tekmo. Je najbolj vroč. Nevarni so z obeh krilnih položajev in tudi z vtekanji iz drugega plana.”

Najraje se zagotovo spominja zadnjega večnega derbija, ko je v Ljudskem vrtu navdušil z dvema goloma in bil glavni junak mariborske zmage s 3:1. Maribor je v spomladanskem delu najbolj vroča ekipa, a Repas poudarja, da je tudi Olimpija, ki z igro ne navdušuje, zelo nevarna: “Igre trenutno res nimajo. A tekmo lahko odločijo posamezniki, kar se je zgodilo na njihovi zadnji tekmi. Mi delujemo res dobro, smo na pravi poti in delujemo, kot si želimo. Seveda si želimo biti čez pol leta še boljši. Želimo si zmage, ves čas pa bomo osredotočeni le nase. Če se želimo približati drugemu mestu, bo treba zmagati.”

Z dvema goloma je bil Jan Repas junak zadnjega večnega derbija. Foto: Jure Banfi

Poseben motiv predstavlja dolgo iskana zmaga v gosteh

Maribor je bil v eri Zlatka Zahovića na večnih derbijih odličen. Po njegovem odhodu se je to spremenilo. Na 16 večnih derbijih v novi eri 16-kratnega prvaka je slednji Olimpijo v vseh tekmovanjih premagal le trikrat. Še posebej slabo gre vijoličastim v Stožicah, kjer so zadnjič slavili septembra 2019. “Ker nismo tako blizu prvemu mestu, je morda naboj nekoliko izpuhtel. Kot igralec lahko rečem, da je vsak derbi poseben. Z mojega vidika je pred nami derbi kot derbi. Ni za prvo mesto, vemo pa, kaj derbi prinaša navijačem in česa si želijo. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje zmagali v Stožicah, zato je to še dodaten motiv.”

Jan Repas o izbiri sodnika in o odločitvah v Grčiji in na Hrvaškem, kjer na najpomembejših tekmah sodijo tujci: “Na sodniške odločitve ne moremo vplivati, skušamo se s tem ne obremenjevati. Fokus mora biti na tekmi. Ne vem, če bi s tem rešili problematiko. Sicer podpiram to, kar se je zgodilo na Hrvaškem in v Grčiji. Večje tekme sodi tujec, ki je neodvisen. Potem ni izgovorov. So pa tu še druge tekme, na katerih se lahko izgubljajo točke. Vsaj za derbije bi bilo vredno razmisliti v tej smeri.”

Zaradi slabega niza Maribora na gostovanjih pri Olimpiji je 27-letni vezist, ki ga trener Ante Šimundža izredno ceni, pri dodelitvi vloge favorita zelo pragmatičen. V očeh navijačev morda celo preskromen. “Po mojem mnenju je favorit Olimpija, ki je na lestvici pred nami. V tem smislu so v psihološki prednosti. Ne vem, kdaj smo nazadnje zmagali v Stožicah. V tekmo gremo skromno.” Zaostali derbi 26. kroga je za Maribor zadnja možnost za vključitev v boj za končno drugo mesto. Slednje prinaša nekoliko daljši poletni premor, zaradi poznejšega vstopa v evropska tekmovanja. “O tem nismo razmišljali, ampak je drugače, če si na koncu drugi ali tretji. Če želimo priti do drugega mesta, moramo dobiti oba derbija, Olimpija pa bo morala še vsaj enkrat ‘kiksniti’. Fokus je na nas. Želimo igrati kot vso pomlad in nadaljevati v tem ritmu.”

Potek večnega derbija, ki je na sporedu danes ob 18.30, boste lahko v živo spremljali na naši spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!