Tadej Pogačar se vrača na nesrečni kraj, toda …

Kolesarstvo 17. Apr 20248:47 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

V nedeljo bo na sporedu četrti letošnji in zadnji spomladanski kolesarski spomenik. Karavano čaka 254,5 kilometra dolga trasa s startom in ciljem v Liegu ter vmesnim 'postankom' v Bastognu. Prvi favorit za slavje je Tadej Pogačar, ki je že pozabil na lansko slabo izkušnjo.

“Liege je ena mojih najljubših dirk, obenem pa je tudi ena najtežjih, zato se vedno rad vračam. Po dirki po Kataloniji sem nekaj časa preživel na višinskih pripravah z ekipnimi kolegi, s katerimi smo se pripravljali na Giro. Za ardenske klasike imamo zelo dinamično moštvo. Forma je še vedno dobra, verjamem, da lahko dobro dirkam. Bo pa naša celotna zasedba zelo močna, kar nam daje različne možnosti, zato bomo zagotovo v prednosti. Komaj čakam, da si v nedeljo na dres spet pripnem startno številko,” se novega izziva veseli Tadej Pogačar.

Prvi kolesar sveta v prvem delu sezone zaradi bližajoče se dirke po Italiji (začne se že 4. maja) tekmuje manj kot v preteklosti, tako je letos do zdaj nastopil na treh dirkah. Strade Bianche in Katalonijo je prepričljivo dobil, na prvem spomeniku od Milana do Sanrema je bil tretji. Na Liege-Bastogne-Liege, najstarejši enodnevni dirki v svetu kolesarstva, bo ob odsotnosti zmagovalca zadnjih dveh izvedb Remca Evenepoela (okreva po padcu v Baskiji) Pogačar prvi favorit dirke. Ta naziv mu bodo skušali pomagati izpolniti moštveni kolegi Joao Almeida, Sjoerd Bax, Finn Fischer Black, Marc Hirschi, Diego Ulissi in Domen Novak. Iz avtomobila bo poveljeval športni direktor Andrej Hauptman.

Novak bo za razliko od Pogačarja ‘ardensko ogrevanje’ prestal že na današnji Valonski puščici, na kateri bo tekmoval kot edini Slovenec. V nedeljo bo poleg klasike LBL na sporedu tudi dirka po Romagni, tam bo kot športni direktor UAE Emirates deloval Jan Polanc. Na LBL je nameraval nastopiti Primož Roglič, a tudi on okreva po padcu v Baskiji.

Pogačar je na ‘stari dami’ po Belgiji do zdaj vozil štirikrat. Ob debiju leta 2019 je bil 18., leto zatem ob zgodovinski zmagi Primoža Rogliča tretji. Leta 2021 je ponovil uspeh starejšega rojaka, najbolj grenke spomine na preizkušnjo, ki označuje zaključek spomladanskih klasik, pa ima na lani. Že v prvem delu dirke je padel in si ob tem zlomil dve kosti v zapestju, kar je močno zaznamovalo njegove priprave na dirko po Franciji, kjer pa je pozneje vseeno zasedel sijajno drugo mesto.

Pogačar ob zmagi v Liegu 2021. Foto: AP Photo/Olivier Matthys via Guliverimages

Jasno je, kdo bo glavna ovira

Da bo Slovenec mož, ki ga bo treba premagati, se pred nedeljskim spopadom strinja tudi Mathieu van der Poel. Svetovni prvak je v tej sezoni dobil že dva spomenika (Flandrijo in Pariz-Roubaix), na Milano-Sanremo pa je bil najboljši njegov moštveni kolega pri Alpecin-Deceunincku. “Moral bom biti najboljša izvedba samega sebe. Pričakujem, da bo nedeljska dirka še težja od ostalih spomenikov v tej sezoni. In seveda, zraven bo Tadej Pogačar. Z že dvema velikima zmagama ob mojem imenu v tem letu si lahko tokrat privoščim več tveganja,” je jasen Nizozemec.

Nedeljska dirka se začne ob 10.15, najboljše pa v cilju pričakujejo med 16. in 17. uro.

Liege-Bastogne-Liege 2024
Liege-Bastogne-Liege 2024. Foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!