Benjamin Šeško postaja svetovna nogometna zvezda

Liga narodov 28. Sep 202211:00 3 komentarji
Benjamin Šeško
Benjamin Šeško je začaral svet. Foto: Profimedia

Čeprav je Benjamin Šeško šele na začetku svoje poti, je že med rekorderji slovenske reprezentance. Da je karierna krivulja 19-letnega dragulja morda najvišja od vseh njegovih nogometnih predhodnikov, priča meteorski vzpon tako na klubski kot reprezentančni ravni.

Benjamin Šeško postaja vsaj evropska, če ne že tudi svetovna zvezda nogometa. Njegov posnetek, ki je na Twitter profilu od Sportkluba v svet odšel v torkovih večernih urah, je v manj kot 12 urah nabral že dva milijona ogledov. Delili so ga tudi številni veliki nogometni kanali, vključno z B/R Football, ki ima več kot pet milijonov sledilcev.

V klubskem nogometu si je že zagotovil naslednji korak naprej v karieri, ko se bo po letošnji sezoni iz vrst Red Bull Salzburga preselil v močno nemško Bundesligo, kjer bo nosil dres RB Leipziga. Odškodnina naj bi znašala 24 milijonov evrov, največ v zgodovini za slovenskega nogometaša.

Rekorder slovenske reprezentance

Vse boljši je tudi v reprezentančnem dresu. Za člansko izbrano vrsto je debitiral junija 2021 na prijateljski tekmi proti Gibraltarju v Kopru in postal z naskokom najmlajši slovenski reprezentant v zgodovini. Star je bil 18 let in en dan, kar je več kot leto manj od prejšnjega rekorderja Petra Stojanovića.

8. oktobra 2021 je v šestem nastopu s prvencem v dresu Slovenije, ki ga je dočakal na Malti, postal še z naskokom najmlajši strelec v njeni zgodovini. Prejšnjega rekorderja je “prehitel” za več kot tri leta. Gol je dosegel v 67. minuti tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022, le šest minut po vstopu v igro je postavil končni izid 4:0.

Prvenec Šeška v dresu Slovenije (8. 10. 2021):

V torek proti Švedski je Šeško vpisal že 15. nastop za Slovenijo pred dopolnjenim 20. letom starosti. V statistiki ima štiri reprezentančne gole in dve asistenci v skupno 904 minutah igre.

Naslednja misija slovenske reprezentance bodo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024, ki ga bo gostila Nemčija. Žreb skupin bo 9. oktobra, Slovenija bo v tretjem kakovostnem bobnu.

Uspeh bo brez dvoma močno odvisen tudi od nadaljnjega razvoja Benjamina Šeška, ki bi lahko postal Zlatko Zahović trenutne generacije. Poglejte si še preostale njegove reprezentančne zadetke, seznam se bo v prihodnosti brez dvoma še močno podaljšal …

Gol Benjamina Šeška proti Srbiji za 2:2 (12. 6. 2022):

Gol Benjamina Šeška proti Norveški za 2:1 (24. 9. 2022):

Gol Benjamina Šeška proti Švedski za 1:0 (27. 9. 2022):

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje