Cristiano Ronaldo po Sloveniji še bližje velikemu jubileju?

Nogomet 26. Mar 202411:55 0 komentarjev
Cristiano Ronaldo
Foto: Profimedia

Ker se bosta nocoj v Stožicah (20.45, prenos na SK1 s studijskim delom že od 20. ure naprej) portugalska in slovenska nogometna reprezentanca na prijateljski tekmi pomerili sploh prvič v zgodovini, je to odlična priložnost, da prvi zvezdnik gostov Cristiano Ronaldo še obogati svojo izjemno statistiko.

Čeprav je v začetku februarja dopolnil že 39 let, je jasno, kdo bo na nocojšnjem spektaklu v razprodanih Stožicah deležen največ pozornosti. Cristiano Ronaldo je pač velezvedznik, ki ga pozna ves svet, kar se je na brniškem letališču in pred ljubljanskim hotelom pokazalo že včeraj, ko so Portugalci prispeli v Slovenijo. V obeh primerih je goste pozdravila velika množica ljudi.

Slovenija – Portugalska prenos v živo:

KDAJ: v torek, 26. marca, ob 20.45
KJE: Stadion Stožice
TV-PRENOS V ŽIVO: Sportklub
SPREMLJANJE V ŽIVO Z VIDEO POSNETKI VSEH KLJUČNIH AKCIJsportklub.si 

Daleč pred vsemi

Ronaldova izjemnost pa je potrjena tudi s statistiko. Pustimo tokrat pri strani njegove klubske uspehe in številke ter se posvetimo reprezentančnim. Nogometaš z Madeire je namreč za rdeče-zelene odigral 205 tekem, kar je rekord za državo z zahoda Iberskega polotoka in največ na svetu za katerokoli reprezentanco. Dosegel pa je 128 golov, s čimer je prav tako svetovni rekorder po številu zadetkov za katerokoli izbrano vrsto. S tem ima 20 golov prednosti pred že leta 2006 upokojenim Irancem Alijem Daiejem (108) in še dva več pred večnim tekmecem Lionelom Messijem, ki je za Argentino dosegel 106 zadetkov.

Ronaldo je prvi zadetek v dresu domovine dosegel 12. junija 2004 na otvoritveni tekmi domačega evropskega prvenstva v Portu, ki pa so jo Portugalci proti Grčiji izgubili z 1:2. Pod za zdaj zadnjega pa se je podpisal 16. novembra lani, ko je bil v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 uspešen v Vaduzu proti Liechtensteinu.

Cristiano Ronaldo
Foto: Profimedia

Najljubše stranke?

V slabih 20 letih se je torej na kontu nabralo 128 golov, od katerih jih je največ dosegel proti Luksemburgu – kar 11! Sledita Litva in Švedska, proti katerima je bil natančen po sedemkrat, ter Andora in Madžarska, katerih mreži je zatresel po šestkrat.

30 od teh 128 golov je Ronaldo dosegel na desetih tekmah: hat-trick za mnoge enega najboljših nogometašev vseh časov so tako morale ‘požreti’ reprezentance Severne Irske, Švedske, Armenije, Andore, Ferskih otokov, Španije, Švice, Luksemburga in Litve (dvakrat).

Skupno je zvezdnik svetovnega športa, ki ne blesti le na zelenicah, gol dosegel proti 47 državam. Če se bo med strelce vpisal tudi na nocojšnjem stožiškem spektaklu, bo svojo rekordno znamko še izboljšal in se približal magični petdesetici. A zagotovo bo njegov stari znanec s španskih zelenic Jan Oblak storil vse, da mu pred več kot 16 tisoč navijači na tribunah to prepreči.

Število golov proti posamezni državi:

11 – Luksemburg
– Litva, Švedska
6 – Andora, Madžarska
– Armenija, Latvija, Švica
4 – Bosna in Hercegovina, Estonija, Ferski otoki, Nizozemska
– Belgija, Danska, Liechtenstein, Severna Irska, Rusija, Slovaška, Španija
2 – Azerbajdžan, Kamerun, Ciper, Češka, Egipt, Francija, Gana, Islandija, Kazahstan, Irska, Savdska Arabija
– Argentina, Hrvaška, Ekvador, Finska, Nemčija, Grčija, Iran, Izrael, Maroko, Nova Zelandija, Severna Koreja, Panama, Poljska, Katar, Srbija, Ukrajina, Wales

Več o tekmi Slovenija – Portugalska:

Ko se Slovenci znajdejo v vlogi nogometnega palčka

Portugalec si je Stožice raje zapomnil po dobri izkušnji

Naj pridejo gledat Ronalda in vidijo pravo Slovenijo

V živo na SK: drevi spektakel med Slovenijo in Portugalsko

V družbo Ronalda in Portugalske prihaja tudi Zlatko Zahović

V Sloveniji evforija, kaj pa na Portugalskem?

Portugalski selektor razkril, zakaj Slovenija

Trava v Stožicah, kot bi jo narisal (FOTO&VIDEO)

Ronaldo in druščina v hotelu, oboževalci vzklikali njegovo ime (VIDEO)

Portugalska bo dala odgovor, kje je Slovenija v evropskem merilu (VIDEO)

Ne bodo čakali, da Ronaldo napolni Oblakovo mrežo

Ronaldomanija v Sloveniji: kako na tekmo, kaj če nimam vstopnice …

Za vse, ki boste prvič spremljali nogomet: kdo sploh je Cristiano Ronaldo?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!