Kritični Katanec javno povedal tisto, kar si mislijo mnogi

Nogomet 16. Nov 202311:26 4 komentarji
Foto: Profimedia

Pred začetkom azijskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2026 je nekdanji selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec, ki zdaj vodi Uzbekistan, javno kritiziral format naslednjega mundiala, na katerem bo prvič v zgodovini zaigralo 48 reprezentanc.

Medtem ko se evropske reprezentance danes podajajo v zaključni teden bojev za Euro 2024, drugod po svetu že začenjajo kvalifikacijsko pot za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2026, ki ga bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada.

Tako je tudi v Aziji, kjer že nekaj let deluje nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec. Prvi mož izbrane vrste Uzbekistana bo danes svoje nogometaše vodil na uvodni tekmi kvalifikacij proti Turkmenistanu, na začetku ciklusa pa bosta v skupini njegova tekmeca še Iran in Hong Kong.

Reprezentanca Uzbekistana. Foto: Profimedia

Kmalu bo vseeno, če igrajo vse reprezentance sveta

Munidal leta 2026 bo prvi, na katerem bo nastopalo kar 48 reprezentanc, v tem pogledu pa bo veliko pridobila tudi Azija, ki bo namesto štirih mest (in enega v dodatnih kvalifikacijah), zdaj na prvenstvu imela kar osem svojih držav. A to ni podatek, ki bi pretirano razveselil Katanca.

“Če ste dobri, se boste uvrstili. Če niste, potem iščete neke priložnosti in višate število udeleženih ekip. Kmalu bo vseeno, če vključimo 150 držav ali pa kar vse reprezentance sveta. Osebno imam raje manjše število ekip, da je kakovost nogometa višja in da se je potrebno boriti za to, da si zraven,” poudarja tvorec prve slovenske nogometne pravljice.

Srečko Katanec. FOTO: Guliverimages.

Več vprašanj kot odgovorov

Kritike o novem formatu tekmovanja sicer niso nič novega. Še posebej v Evropi se bojijo, da bi zaradi večjega števila reprezentanc trpela kakovost turnirja, zaradi povečanja števila tekem iz 64 na 104 na bi prvenstvo tudi izgubilo na zanimivosti.

Ker bodo v prvem delu ekipe razdeljene v skupine s po tremi reprezentancami, obstaja velika možnost zapletov pri razvrščanju reprezentanc, zato Fifa razmišlja celo o tem, da bi v primeru remija že v prvi fazi reprezentance izvajale še kazenske strele, ki bi ji zagotovili prednost v primeru enakega točkovnega izplena s konkurentom. Zadeva, ki jo sicer navadno vidimo na vaških malo-nogometnih turnirjih. Končnega formata, kako bo prvenstvo sploh potekalo, manj kot tri leta pred začetkom še ni.

Infantino
Idejni oče novega formati Gianni Infantino se sooča z vse več kritikami glede izvedbe naslednjega mundiala. Foto: profimedia

Nogometni strokovnjak, ki je poleg Slovenije in Uzbekistana vodil še izbrane vrste Severne Makedonije, Iraka in Združenih arabskih emiratov, svojo trenutno službo opravlja od leta 2021. Z Uzbekistanom, ki je poleg Irana favorit za napredovanje iz prve faze kvalifikacij, lovi zgodovinsko prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Drugi azijskih kvalifikacij za SP 2026, skupina E

Standings provided by Sofascore

Se bo Kek izenačil s Katancem?

Srečko Katanec ostaja edini selektor, ki se je doslej s Slovenijo uvrstila na dve veliki tekmovanji. Našo reprezentanco je odpeljal na Euro 2000 in svetovno prvenstvo 2002, s tam dosežkom pa se bo, verjamemo, kmalu okitil tudi Matjaž Kek. Slednji se je s slovensko izbrano vrsto uvrstil na mundial leta 2010, jutri pa bo imel z novo generacijo slovenske reprezentance na tekmi z Dansko prvo priložnost, da se uvrsti na Euro 2024, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

Nekaj vsebin pred tekmo Slovenija Danska:

Nekdanji ljubljenci navijačev verjamejo v novo pravljico

Josip je izbral svojo pot, v Nemčijo pa želijo tudi zanj

Odkar je v postavi on, Slovenija zmaguje. “Pa ne zaradi mene.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje