Josip je izbral svojo pot, v Nemčijo pa želijo tudi zanj

Nogomet 15. Nov 202321:00 0 komentarjev

V slovenski nogometni reprezentanci ne manjka posameznikov, ki imajo že v svojem prvem kvalifikacijskem ciklusu zlato priložnost za nastop na velikem nogometnem tekmovanju. Jasmin Kurtić na to čaka že več kot desetletje. In tudi za to tekmi, ki sta pred našo izbrano vrsto, ocenjuje kot tekmi kariere.

Daleč, zelo daleč je 26. maj 2012. To je namreč datum, ko je dres slovenske reprezentance prvič oblekel Belokranjec Jasmin Kurtić.

Nogometašu Palerma, ki je tedaj kot posojen igral za Varese, je debi v izbrani vrsti ponudil Slaviša Stojanović. 87 nastopov in več kot enajst let kasneje je nogometaš, ki je vrsto let branil barve italijanskih prvoligašev, na pragu največjega reprezentančnega uspeha. Uvrstitve na veliko tekmovanje, ki mu zaradi dolgega reprezentančnega staža pomeni še nekoliko več.

“Zavedamo se, kaj nam ti dve tekmi prinašata, vendar ne delamo drame. Delamo enako kot doslej, treniramo, se družimo, saj je to tisto, kar nas je pripeljalo do sem. Z naše strani mora biti pravi pristop in tako bo prišel tudi rezultat. Danska je zelo kvalitetna reprezentanca, kljub temu, da manjkajo nekateri igralci. Pričakujemo veliko dinamike v njihovi igri, igrajo doma, tako da bomo morali biti na igrišču zelo dobro taktično postavljeni in paziti na razdalje med linijami oziroma igralci. Pomembna bo tudi komunikacija. Dali bomo vse od sebe, da onemogočimo njihove kvalitete,” poudarja najizkušenejši posameznik slovenske izbrane vrste.

Jasmin Kurtić o Danski

Švica ostaja v njegovi glavi

Kurtić je bil s Slovenijo enkrat že zelo blizu uvrstitve na veliko tekmovanje. V boju za Euro 2016 so Slovenci 5. septembra 2015 v Bernu po vodstvu z 2:0 doživeli neverjeten poraz v zadnjih desetih minutah proti Švici. Zmaga bi jim bržkone prinesla drugo mesto in neposredno uvrstitev na zaključni turnir, končno tretje mesto pa je pomenilo zgolj dodatne kvalifikacije, kjer je bila od Slovenije boljša Ukrajina.

“Tista tekma s Švico se še vedno vrti v naših glavah. Spominjamo se tega negativnega trenutka. V življenju je potrebno doživeti težke trenutke, da lahko prideš na visoko raven, saj lahko na podlagi preteklih izkušenj narediš nekatere stvari drugače. Danes smo lahko ponosni, ker imamo skupino nogometašev na vrhunskem nivoju,” časovni stroj nazaj vrti član romunske Craiove.

Leta 2015 je bila Slovenija zelo blizu uvrstitve na veliko tekmovanje. Foto: Aleš Fevžer

Josip je izbral drugačno pot, a je še vedno del reprezentance

Ko je govora o karieri Jasmina Kurtića, je bila ta veš čas tesno prepletena s kariero Josipa Iličića. Nogometaš Maribora v jeseni svoje kariere za razliko od svojega nekdanjega soigralca ni več del izbrane vrste.

“Sami veste, kakšen je moj odnos z Josipom. Je moj najboljši prijatelj, vedno sem ga cenil kot igralca, še bolj kot človeka. Vedno je težko, ko nekoga ni zraven, ampak življenje gre naprej. Izbral je drugačno pot, ki se je drži, sam mu želim vse najboljše. Kogar ni, brez njega se mora. To bomo naredili tudi zanj. Vsi so del reprezentance, danes jih morda ni, jutri bodo spet zraven,” poudarja Kurtić.

Foto: Aleš Fevžer

Mlajši spoštujejo starejše in obratno

Ena izmed značilnosti reprezentance je torej zagotovo tudi generacijski razkorak. Jedro reprezentance je pravzaprav precej mlado, precej pa je tudi izkušenejših nogometašev, ki so del izbrane vrste že kar nekaj let.

“Mislim da je v Benjaminu Šešku več 35-letnika kot v meni 20-letnika. (smeh) Sploh po izkušnjah. Ti mladi fantje sprejemajo odgovornost na in ob igrišču. Spoštujemo eden drugega, tudi mlajši lahko nam starejšim povedo svoje mnenje. To je tisto vzdušje, ki ga želimo obdržati in ki nam prinaša rezultat,” je prepričan dolgoletni slovenski reprezentant.

Foto: Aleš Fevžer

Priložnost, ki je enostavno ne smejo izpustiti

Tudi tako izkušen nogometaš, kot je Jasmin Kurtič, ima pred tako pomembnima tekmama za Slovenijo poseben, drugačen občutek, kot ga je imel na številnih zborih, ki se jih je udeležil kot član naše izbrane vrste.

“Trenutno sem zelo čustven. Tudi v klubu sem ves čas nestrpno čakal, da prideta ti dve tekmi. Zavedati se moramo, da smo zelo blizu in da te priložnosti zares ne smemo izpustiti. Nihče ne sme razmišljati samo o sebi. Če želimo na prvenstvo, potem moramo to storiti skupaj. To bosta najpomembnejši tekmi v naših karierah. Vsi se še danes spominjamo uspehe generacije, ki ji še danes rečemo zlata. Zdaj je čas, da tudi ta generacija slovenskemu nogometu da svoj pečat,” zaključuje Jasmin Kurtič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!