Nekdanji ljubljenci navijačev verjamejo v novo pravljico

Nogomet 16. Nov 20236:00 2 komentarja
nogomet, slovenija, bijol, oblak, janža
Foto: Filip Barbalić

Temperatura pred odločilnima tekmama Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji narašča. Nogometna evforija v deželi na sončni strani Alp se stopnjuje, mi pa smo za napoved zaključka kvalifikacij poklicali nekatere nekdanje junake in ljubljence slovenskih navijačev.

Slovenija bi si lahko vstopnico za Nemčijo zagotovila že na petkovi tekmi z Dansko, ki je bila pred začetkom ciklusa prvi favorit skupine. Pred zadnjima dvema krogoma je v najboljšem položaju naša izbrana vrsta, ki pa jo za konec čakata obračuna z neposrednima konkurentoma, Dansko in Kazahstanom. Slednji ima sicer že zagotovljene dodatne kvalifikacije, ki si jih je izboril v zadnji sezoni lige narodov.

Pred odločilnimi 180 minutami smo pobrskali po imeniku in poklicali nekatere igralce, ki so v preteklosti pisali nogometne pravljice. Vsem smo zastavili enaka vprašanja in dobili odgovore, ki potrjujejo, da smo Slovenci upravičeno samozavestni.

Štiri vprašanja, ki smo jih zastavili nekdanjim slovenskim nogometnim zvezdnikom:

  1. Kako se bodo sklenile kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024?
  2. Kje vidite priložnost Slovenije na petkovi tekmi z Dansko?
  3. Kaj za slovenski nogomet pomeni uvrstitev na veliko tekmovanje?
  4. Kje boste spremljali zadnji kvalifikacijski tekmi?
Benjamin Šeško
Slovenija je z Benjaminom Šeškom zelo blizu uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer

Kako se bodo sklenile kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024?

Amir Karić: Zares imam dober občutek. Nekako sem prepričan, da bo Slovenija že na Danskem prišla do tega, kar potrebuje. Ne vem, zakaj imam takšen občutek. Reprezentanca igra dobro, fantje so izvrstna ‘klapa’ in privoščim jim, da si že v petek zagotovijo evropsko prvenstvo. Tudi v primeru, da rezultat ne bo takšen, kot si želimo, pa nas nato čaka še domača tekma proti Kazahstanu. Stožice bodo polne, to je odlično in na tej tekmi ni druge možnosti kot pozitiven rezultat.

Sašo Udović: Slovenija bo prva ali druga v skupini.

Fabijan Cipot: Mislim, da se bodo kvalifikacije za Slovenijo končale pozitivno.

Zoran Pavlović: Upam, da se kvalifikacije sklenejo po naših željah in da se bomo uvrstili na prvenstvo.

Tonči Žlogar: Prepričan sem, da se bodo kvalifikacije sklenile uspešno, z uvrstitvijo Slovenije na evropsko prvenstvo. Smo na dobri poti, ekipa je dobro vodena, ljudje verjamejo v uspeh. Čuti se ta energija, ki bo po mojem mnenju ključna za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

nogomet slovenija amir karić nogomet slovenija amir karić
Foto: Guliverimage
nogomet sašo udović slovenija nogomet sašo udović slovenija
Foto: Guliverimage
nogomet fabijan cipot slovenija nogomet fabijan cipot slovenija
Foto: Guliverimage
slovenija nogomet zoran pavlović slovenija nogomet zoran pavlović
Foto: Guliverimage
nogomet slovenija tonči žlogar nogomet slovenija tonči žlogar
Foto: Guliverimage

Kje vidite priložnost Slovenije na petkovi tekmi z Dansko?

Amir Karić: Možnost vidim predvsem v tem, da imajo Danci težave s poškodbami. Manjkala jim bosta dva najboljša igralca. Tudi oni so pod pritiskom in tu vidim neko prednost za Slovenijo.

Sašo Udović: Sam ne bi računal na težave Dancev, ki imajo nekaj poškodovanih igralcev. Osredotočil bi se na našo kvaliteto, ki jo imamo in smo jo dokazali na zadnjih tekmah. Potrebno se je odkrito in pogumno podati v boj z njimi, kvalitete imamo dovolj.

Fabijan Cipot: Naša glavna prednost je odlično vzdušje v reprezentanci. Okrog reprezentance je veliko pozitivne energije, fantje pa imajo zmagovalno miselnost.

Zoran Pavlović: Priložnost vidim v tem, da remi odgovarja enim in drugim.

Tonči Žlogar: Verjamem, da se lahko na Danskem zmaga. Nekih ekstremnih kalkulacij v nogometu ni. Odigrati moramo dobro tekmo. Mislim, da je ta reprezetnanca v tem ciklusu že večkrat dokazala, da je kvalitetna in samozavestna. Ekipa ima rep in glavo in verjamem, da lahko Slovenija premaga Dance na Danskem.

Vsi goli Slovenije v dosedanjem poteku kvalifikacij za evropsko prvenstvo:

Kaj za slovenski nogomet pomeni uvrstitev na veliko tekmovanje?

Amir Karić: To pomeni ogromno. Najprej za slovensko ligo, nato za vse igralce, ki se jim bo tržna vrednost močno zvišala. Znova bomo na nogometnem zemljevidu, kjer smo že bili, a se nato za nekaj časa izgubili. Fantje so dokazali, da sodimo med največje in res jim iz srca privoščim ta uspeh. Ob njih seveda tudi selektorju in vsem ostalim.

Sašo Udović: Seveda ogromno. Na prvenstvo se sicer v primerjavi s preteklostjo uvrsti več reprezentanc. V šali sem že slišal koga reči, da je več reprezentanc na prvenstvu kot doma. Prav je, da je Slovenija zraven. Absolutno vse skupaj pomeni veliko, zaradi vseh stvari, ki pridejo zraven. Med drugim tudi popularizacija nogometa in seveda finance. Vse to je zelo pomembno.

Fabijan Cipot: Vsi vemo, kako težko se je državi, kakršna je Slovenija, prebiti na veliko tekmovanje. To bi bil za vse nas velik uspeh, ki bi prinesel veliko vsem igralcem in tudi slovenskim klubom.

Zoran Pavlović: Tak uspeh je neprecenljiv in včasih nepredstavljiv. Težko je opisati, kaj bi to pomenilo za vse nas. Da se tako majhna država s tako majhnimi vložki uvrsti na veliko tekmovanje, je res izjemno.

Tonči Žlogar: Ogromno. Vsi vemo, kakšna konkurenca je v nogometu. Tak uspeh za sabo povleče ogromno stvari in poskrbri tudi za evforijo ter vero v to, da se v Sloveniji igra dober nogomet. Ogromno se dela in vlaga v vse skupaj, posledica tega pa bo, da se bodo mlajši še bolj navduševali nad nogometom. Uvrstitev na veliko tekmovanje v takšni konkurenci je zelo velik uspeh.

Proslavljanje Matjaža Keka in igralcev v Ljudskem vrtu 18. novembra 2009, ko se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo 2010. FOTO: Profimedia.

Kje boste spremljali zadnji kvalifikacijski tekmi?

Amir Karić: Tekmo z Dansko bom zagotovo gledal pred televizijskim zaslonom, zadnjo tekmo pa bom spremljal v živo. Vstopnice že imam in zares komaj čakam.

Sašo Udović: Tekmo s Kazahstanom si bom skoraj zagotovo ogledal v živo, medtem ko bom obračun z Danci spremljal doma, kjer bo zagotovo zelo napeto.

Fabijan Cipot: Tekme najraje gledam doma, ker lahko v miru spremljam igro in analiziram dogodke.

Zoran Pavlović: Tekmi bom spremljal doma.

Tonči Žlogar: Službeno smo v Albaniji, kjer bomo vsi skupaj gledali obe tekmi pred televizijskim zaslonom in navijali za Slovenijo.

Tekme evropskega prvenstva (14. 6. – 14. 7.) boste lahko prihodnje leto spremljali na Sportklubu. Vseh 51 tekem. V neposrednem prenosu si boste lahko ogledali že žreb, ki bo na sporedu v soboto, 2. 12. ob 18.00.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje