Kakovostna generacija in izjemno vzdušje napoved nove pravljice? (VIDEO)

Nogomet 18. Okt 202311:44 0 komentarjev
FOTO: Jure Banfi

V teh dneh je zares lepo spremljati slovenski reprezentančni nogomet. Glavna zgodba je seveda članska reprezentanca, a trenutno tudi selekcija do 21 let, ki jo vodi Milenko Ačimović, uspešno piše prva poglavja morebitne nove nogometne pravljice v deželi na sončni strani Alp.

Slovenski podmladek se je v torek v Fazaneriji pomeril z Avstrijo in vpisal pomembno zmago. Edini gol na tekmi je dosegel Svit Sešlar, ki se je letos poleti iz Olimpije preselil v turški Eyüpspor. Izbranci Milenka Ačimovića so s tem končali drugi cikel kvalifikacijskih tekem in so v skupini H s tekmo več na vrhu poravnani s favorizirano Francijo. Prav Avstrijo je nogometna javnost pred začetkom kvalifikacij postavljala na drugo mesto, a je selekcija Wernerja Gregoritscha zelo slabo vstopila v ta ciklus in ob tekmi manj za drugo Slovenijo zaenkrat zaostaja za pet točk.

Če je delovalo, da je Slovenija v prvem polčasu igrala v majhnem krču, pa se je drugi polčas začel izjemno. Hiter gol Svita Sešlarja je reprezentanco sprostil, zmaga pa bi lahko bila na koncu precej višja. “Če sem iskren, se mislil, da sem bil v prepovedanem položaju. Moram si pogledati posnetek. Vedno do zdaj sem v situacijah ena na ena spodkopal žogo čez golmana. Takoj sem vedel, da bom to naredil tudi danes. Junak tekme nisem bil jaz, ampak celotna ekipa. V prvem polčasu, ko nisem igral najbolje, so me soigralci podprli. Vsi smo se borili in mislim, da je ta zmaga plod ekipne igre,” je o doseženem golu in o igri Slovenije po tekmi povedal Svit Sešlar.

Svit Sešlar po tekmi Slovenije in Avstrije za Sportklub:

Ob dobri kreativnosti v napadu v drugem polčasu so se varovanci Milenka Ačimovića izkazali tudi z izjemno borbenostjo in taktično disciplino v obrabi. Izredno željo po napadanju gola je vso tekmo kazal Tio Cipot, nekdanji član Mure, ki se je vrnil na Fazanerijo, kjer so ga Black Gringosi presenetili s transparentom: “Tio, dobrodošel doma.”

Tio Cipot po tekmi proti Avstriji za Sportklub:

“Mislim, da je povratek v matični klub na domač stadion nekaj posebnega za vsakega igralca. Tu sem preživel veliko let in ustvaril veliko lepih spominov. Bilo je tudi nekaj vzponov in padcev, a v karieri si zagotovo vsak želi takšnega povratka. Vrnil sem se v stilu, premagali smo Avstrijo in naredili velik korak k evropskemu prvenstvu, ki je naš cilj,” nam je takoj po tekmi zaupal Tio Cipot in dodal: “Avstrijci so dobra repezentanca, dobro delajo z mladimi. Mi smo se držali taktike, ki jo je pripravil selektor. Če ubogaš in poslušaš nekoga, ki je v karieri doživel tako veliko kot on, pridejo tudi rezultati.”

Tio Cipot o ciljih z mlado reprezentanco in o sanjah, da bi nekoč zaigral za člansko: “Gremo korak za korakom. Prvi cilj je uvrstitev z reprezentanco do 21 let na evropsko prvenstvo, nato pa bomo videli. Vse ob svojem času.”

tio cipot slovenija nogomet
Transparent, ki so ga za Tia Cipota pripravili člani navijaške skpine Black Gringos. Foto: Jure Banfi

Selektorja navdušuje izjemno vzdušje v slačilnici

Slovenija je po štirih tekmah pri treh zmagah in le enem porazu, ki ga je doživela prejšnji mesec, ko je v Kopru izgubila s favorizirano Francijo. Izgradnja kemije in te generacije se je pričela že z nekaterimi pripravljalnimi tekmami, na katerih se je dalo opazidi, da je to generacija, ki bi lahko poskrbela za novo nogometno pravljico. Po zelo dobri predstavi na Cipru, kjer je Slovenija slavila s 3:0, so se izbranci Milenka Ačimovića ekspresno pripravili na Avstrijo in širni Evropi dokazali, da so sposobni preboja na prvenstvo stare celine.

Milenko Ačimović po tekmi z Avstrijo:

Zelo čustven je bil po koncu obračuna selektor Milenko Ačimović, ki je navdušen tako nad kvaliteto svojih izbrancev kot tudi nad vzdušjem v slačilnici. “En velik poklon tem fantom. Najraje po tekmi sploh ne bi dajal nobenih izjav. Fantje so si danes to zares zaslužili. Zavedati se morate, da se v reprezentanci na tekmo pripravimo na enem dobrem treningu. Tukaj zares pride do izraza karakter igralcev, ki morajo ekspresno doumeti, kaj se od njih zahteva. Karakter, pristop, želja in kvaliteta teh fantov te ekipe, vse to je na izjemni ravni. Vzdušje v reprezentanci je zares sijajno.”

Kvalifikacijski cikel za evropsko prvenstvo bo sicer še zelo dolg in se bo sklenil šele oktobra prihodnje leto. Slovenija si je z zmago nad Avstrijo priigrala lepo prednost v boju za drugo mesto, hkrati pa še vedno pritiska na Francijo, ki je absolutni favorit skupine H. Če bi se Ačimovićevim izbrancem uspelo prebiti na evropsko prvenstvo, bi to bil izjemen uspeh. Slovenija je do zdaj na evropskem prvenstvu za igralce do 21 let igrala le leta 2021, ko je turnir gostila v navezi z Madžarsko. Slovenski podmladek bo naslednjič na delu marca 2024, ko ga čaka obračun z Bosno in Hercegovino. Na prvenstvo se bo neposredno uvrstilo devet najboljših reprezentanc iz kvalifikacijskih skupin ter tri najboljše drugouvrščene. Preostale drugouvrščene pa čakajo dodatne kvalifikacije za zaključni turnir, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!