Kateri novembrski scenariji Sloveniji prinašajo uvrstitev na Euro 2024?

Nogomet 18. Okt 20238:27 1 komentar

Slovenska nogometna reprezentanca tudi po štirih kvalifikacijskih oknih in osmih odigranih tekmah ostaja na prvem mestu skupine H. V novembru jo čakata še dve tekmi, ki bosta odločali, ali se bo nogometna izbrana vrsta drugič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo. Preverili smo scenarije, ki četi Matjaža Keka prinašajo pot v Nemčijo 2024.

Slovenija 19, Danska 19, Kazahstan 15 točk. To so tri reprezentance, ki imajo v skupini H še možnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024. Iz matematičnih kalkulacij je po torkovem porazu proti Kazahstancem izločena Finska. Ker se bo slovenska izbrana vrsta v zadnjih dveh krogih pomerila prav z najbližjima zasledovalcema, si varovanci Matjaža Keka uvrstitve na srečanje najboljših nacij stare celine še niso zagotovili. A tja jo pelje veliko različnih scenarijev, najlažji pa je seveda prvi: zmaga na gostovanju v Kobenhavnu 17. novembra. Toda gremo po vrsti.

Tekme 9. kroga, petek, 17. november:

16.00 Kazahstan – San Marino

18.00 Finska – Severna Irska

20.45 Danska – Slovenija

Tekme 10. kroga, ponedeljek, 20. november:

20.45 Severna Irska – Danska

20.45 San Marino – Finska

20.45 Slovenija – Kazahstan

Slovenci bodo novembrsko, zadnje kvalifikacijsko okno odprli z gostovanjem na Danskem (17. novembra). Poglejmo možne scenarije razpleta v Kobenhavnu, ki bodo seveda močno vplivali tudi na pomembnost zadnjega kroga, ko tri dni pozneje (20. novembra) v Stožice prihaja Kazahstan.

Zmaga v Kobenhavnu:

Če bi slovenski reprezentanci, ki je v skupini H nanizala štiri zmage zapored, niz uspelo podaljšati na pet, dvoma ne bi bilo več. Zmaga v Hamletovi deželi prinaša zanesljivo uvrstitev na evropsko prvenstvo, ne glede na preostale tekme v 9. in 10. krogu. Še več, z zmago v danski prestolnici bi izbranci Matjaža Keka kvalifikacije zagotovo končali s prvim mestom v skupini, s tem pa bi si v žrebu za Euro 2024 pripravili še boljše izhodišče. Toda pozor – Slovenija proti Danski ni še nikoli zmagala. V petih medsebojnih obračunih je na prvi remi čakala do letošnjega junija v Stožicah. Obe gostovanji na severu Evrope pa je prepričljivo izgubila (1997: 4:0; 2001: 3:0).

Remi v Kobenhavnu:

Če bi se na stadionu Parken ponovila junijska usoda in bi se najboljši reprezentanci skupine H razšli brez zmagovalca, bi lahko Slovenija uvrstitev na Euro še pred zadnjo tekmo proslavljala zgolj v primeru, da Kazahstan na tekmi proti San Marinu nekaj ur prej ne osvoji vseh treh točk (torej remizira ali izgubi). A ker je težko pričakovati, da bi se azijska država pod okriljem Uefe opekla proti žepni državici z Apeninskega polotoka, bi o uvrstitvi na EP odločal zadnji krog.

Če si Slovenija in Danska torej razdelita točke, Kazahstan pa pričakovano premaga San Marino, bi bilo stanje na lestvici takšno: Slovenija 20, Danska 20, Kazahstan 18. To pomeni, da bi Sloveniji za drugo uvrstitev na Euro v zgodovini države v stožiškem peklu zadoščal že remi. V primeru, da bi Danska v zadnjem krogu izgubila na Severnem Irskem, pa bi se Slovenija do Eura prebila tudi s porazom proti Kazahstanu, a le ob ugodni gol razliki, ki trenutno znaša +11 za Slovenijo in +10 za Dansko. Slovenci bi torej na lestvici za Dance zdrsnili v primeru, če bi si privoščili za dva gola višji poraz od Skandinavcev. Če bi doživeli le za gol višji poraz, pa bi odločalo celo število danih zadetkov na vseh tekmah – trenutno sta reprezentanci izenačeni pri 17.

Poraz v Kobenhavnu:

Tudi poraz na Danskem še ne bi bil usoden za preboj v nogometni raj. Slovenija bi se zaradi slabšega medsebojnega izkupička z Danci sicer poslovila od možnosti za prvo mesto v skupini, še vedno pa bi ostala v najboljšem položaju za drugo. Ob senzaciji in zmagi San Marina v Kazahstanu bi se Slovenci tudi ob neuspehu v Kobenhavnu lahko veselili vstopnice za EP.

Če bodo modro-rumeni v Astani upravičili vlogo favorita, pa bo o potniku v Nemčijo znova odločal medsebojni stožiški obračun. Tudi v tem primeru pa bo Sloveniji zadoščal že remi, za pisanje zgodovine in evforije pa bi bil usoden zgolj in samo poraz proti četi selektorja Magomeda Adijeva.

V primeru, da Kazahstan ob porazu Slovenije na Danskem s San Marinom zgolj remizira, pa bi Slovenci lahko v Stožicah proti gostom z vzhoda celo izgubili, toda ne več kot za en zadetek. V tem primeru bi se izkupiček osvojenih točk, gol razlike in doseženih golov na dveh medsebojnih tekmah izničil (Slovenci so v uvodu kvalifikacij v Astani slavili z 2:1), o drugem mestu v skupini pa bi odločala skupna gol razlika proti vsem tekmecem. Slovenska trenutno znaša +11, kazahstanska pa +3. Ker je Kazahstanci z morebitnim remijem ne bi popravili, bi morala torej Slovenija za izgubo vstopnice za EP na Danskem doživeti pravo katastrofo in izgubiti za devet golov.

Matematika je eno, praksa pa drugo

Matematičnih možnosti je torej ogromno, v praski pa je najlažja rešitev seveda zmaga v Kobenhavnu. Če do nje Slovenci ne bodo uspeli priti, pa lahko poenostavljeno zapišemo, da v Stožicah 20. novembra Kazahstan ne sme zmagati in slovensko slavje ter evforija se bosta lahko začela!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje