Liga narodov je prva postaja na poti proti SP 2026

Nogomet 8. Feb 202411:00 0 komentarjev
Slovenija - Finska
Foto: Aleš Fevžer

Četrtkovo popoldne prinaša nov ples kroglic, med katerimi bo tudi tista z napisom Slovenija. V Parizu bodo namreč izžrebali skupine letošnje lige narodov. Slednja slovenski reprezentanci prinaša priložnost, da si že skozi to tekmovanje izboljša tudi položaj v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo. Žreb si boste lahko od 18.00 naprej v živo ogledali na Sportklubu!

Ob robu novega prelomnega kongresa Evropske nogometne zveze, ko bo začrtana tudi usoda predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, bodo popoldne v Parizu izžrebali skupine lige letošnje lige narodov.

Začenja se četrta sezona tekmovanja, ki je v zadnji izvedbi poskrbelo za številne prelomne trenutke slovenske reprezentance, ki so pripeljali do tega, da bo Slovenija poleti del Eura 2024 v Nemčiji. Vsi se še spomnimo poraza s Srbijo v Beogradu (1:4), ko je po šok terapiji krivulja rezultatov Slovenije krenila strmo navzgor. Od takrat je četa Matjaža Keka odigrala 17 tekem, izgubila je le dvakrat, zmagala pa kar enajstkrat.

Po boleči beograjski zaušnici je Slovenija zaigrala kot prerojena. Foto: Uroš Skaza

Kaj je novega v ligi narodov?

Format tekmovanja v ligi narodov bo tokrat nekoliko drugačen, kot smo bili vajeni v zadnji izvedbi, ko je Slovenija s 3. mestom v skupini z Norveško, Srbijo in Švedsko obstala v diviziji B lige narodov.

Če se osredotočimo na našo divizijo, bo prvouvrščena reprezentanca uvrščena v skupino A, drugouvrščena pa bo za napredovanje odigrala dodatni tekmi s tretjeuvrščenim iz divizije A. Tretjeuvrščena ekipa bo odigrala dve dodatni tekmi za obstanek z drugouvrščeno ekipo iz divizije C, zadnjeuvrščena pa bo avtomatsko izpadla rang nižje.

Bobni divizije B lige narodov

Boben 1: Avstrija, Češka, Anglija, Wales
Boben 2: Finska, Ukrajina, Islandija, Norveška
Boben 3: Slovenija, Irska, Albanija, Črna gora
Boben 4: Gruzija, Grčija, Turčija, Kazahstan

Novost bo doživela tudi divizija A, kjer se bosta na zaključni turnir odslej uvrstili prvi dve reprezentanci vsake skupine. V začetku leta 2025 bodo tako reprezentance najprej odigrale četrtfinale in potem tako naprej dokler ne dobimo končnega zmagovalca.

Slovenija se bo z Anglijo udarila na prihajajočem Euro, morda pa tudi v ligi narodov. Foto: SPS

Koledar lige narodov

Skupinski del prihajajoče lige narodov bo odigran septembra, oktobra in novembra 2024. Četrtfinalne tekme in dodatne kvalifikacije za obstanek oziroma napredovanje iz posameznih divizij bodo odigrane marca 2025, zaključni turnir štirih najboljših pa bo na sporedu junija prihodnje leto.

Prva stopnička na poti proti spektaklu leta 2026

Liga narodov pa tako kot vselej prinaša tudi ‘obvoz’ na veliko tekmovanje. Tokrat je v igri nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga leta 2026 gostijo ZDA, Mehika in Kanada. Še vedno bodo seveda v prvi vrsti tja peljale kvalifikacije, 12 zmagovalcev kvalifikacijskih skupin si bo zagotovilo svoje mesto na zaključnem turnirju, 12 drugouvrščenih ekip pa se bo uvrstilo v dodatne kvalifikacije.

In ko smo pri dodatnih kvalifikacijah, bo v to enačbo vstopila liga narodov. Štiri najboljše reprezentance zmagovalke skupin, ki se ne bodo prek kvalifikacij uvrstile vsaj v dodatne kvalifikacije, bodo namreč prav tako del dodatnih bojev za nastop na mundialu. V dodatnih kvalifikacijah bo tako nastopilo šestnajst reprezentanc, organizirani pa bodo štirje turnirji s po štirimi ekipami, zmagovalci pa bodo vzeli dragoceno vozovnico na za mnoge najpomembnejši športni dogodek planeta.

Če povzamemo, Slovenija bi si z morebitnim prvim mestom v svoji skupini lige narodov skorajda že zagotovila vsaj dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Ob tem pa tudi elitno divizijo v naslednji izvedbi lige narodov. Nagrada je torej mamljiva, naloga pa ne bo enostavna. A zadnji rezultati in predstave Kekovih fantov zbujajo razlog za optimizem …

Žreb skupin lige narodov si boste lahko danes ob 18.00 v živo ogledali na Sporklubu!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!