Vrhunec burnega obdobja Aleksandra Čeferina

Nogomet 7. Feb 202418:00 4 komentarji
Pred Aleksandrom Čeferinom je pomemben dan. FOTO: Profimedia.

V četrtek bo 55 članic Uefe na rednem kongresu v Parizu odločalo o spremembi statuta, ki bi Aleksandru Čeferinu omogočil, da za predsednika krovne evropske nogometne kandidira tudi leta 2027. To je v nogometnem svetu in tudi evropski nogometni hiši dvignilo veliko prahu. Kakšno je ozadje burnega dogajanja in kaj sledi?

Redni letni kongres Uefe bi moral biti sprva v Madridu, a je bil zaradi škandala s poljubom takratnega predsednika Luisa Rubialesa naknadno premeščen v Pariz.

Septembra lani, ko je afera v Španiji polnila naslovnice medijev z vsega sveta, se je zdelo, da bo to le še en v nizu navadnih kongresov, ki Aleksandru Čeferinu – ta je bil aprila istega leta na zadnjem Uefinem kongresu v Lizboni brez protikandidata izvoljen za nov predsedniški mandat -, ne bo prinesel veliko stresnih dni.

Zgodba se je medtem zasukala v drugo smer. Čeferin, ki je na čelo Uefe septembra leta 2016 prišel po korupcijskem škandalu in predčasnem odhodu predhodnika Michela Platinija, je takrat obljubljal, da bo očistil svetovni nogomet in napovedal veliko spremembo. Mesto predsednika je omejil na tri štiriletne mandate.

Odhod Hrvata je dvignil veliko prahu

Toda stvari glede statuta Uefe oziroma omejitve predsedniških mandatov so postale precej nejasne. Podobno pa se je zgodilo tudi s Čeferinovimi nameni, ko je eden njegov najtesnejših sodelavcev, Hrvat Zvonimir Boban, pred dvema tednoma presenetljivo zapustil Uefo z besedami, ki so predsednika Uefe postavile v slabo luč.

Zvonimir Boban. FOTO: Profimedia.

“S predsednikom sem se pogovarjal o težavi z zadnjega sestanka izvršnega odbora v Hamburgu. Gre za predlog o spremembi statuta Uefe, ki bi Čeferinu na naslednjem kongresu omogočila novo kandidaturo, pa čeprav je ta mandat na papirju njegov zadnji. Potem, ko sem izrazil svojo zaskrbljenost in nelagodje z načinom delovanja ter samim predlogom, mi je Aleksander odgovoril, da sam v tem ne vidi nikakršnega pravnega ali pa moralno-etičnega problema,” je povedal Boban.

“Največji paradoks pri vsem skupaj mi predstavlja dejstvo, da je prav Čeferin leta 2017 predlagal in tudi izpeljal paket reform, ki bi morale Uefo in evropski nogomet zaščititi pred slabim upravljanjem, torej ravno to, kar je bil ‘modus operandi’ stare, pokvarjene garniture na čelu krovne organizacije. Glavna točka je zadevala to, da niti predsednik in niti člani izvršnega odbora ne morejo kandidirati več kot trikrat (12 let op. a.) ter da je starostna omejitev za vladanje 70 let,” je nadaljeval.

Čeferin ob izvolitvi na mesto predsednika Uefe 14. septembra 2016. FOTO: Profimedia.

Kaj je glavni kamen spotike?

Predsedniško mesto Uefe je trenutno omejeno na tri polne štiriletne mandate oziroma 12 let trajanja. To drugo omejitev želijo zdaj pri Uefi odpraviti, kar bi Čeferinu omogočilo nov mandat.

Paradoksalno je, da bodo na pariškem kongresu potrjevali tudi spremembo, ki bo delne mandate upoštevala kot celotne.

Toda v njej je točka, ki stvari postavi v drugo perspektivo. Bistveno je, da te spremembe obdobja pred 1. julijem 2017 ne upoštevajo.

Čeferinov prvi mandat se v to kvoto torej ne šteje, zato lahko leta 2027 kandidira za nov, četrti mandat.

Če bi se to zgodilo in bi bil na naslednjih volitvah uspešen, bi bil na vrhu Uefe 15 let.

V luči te zgodbe se je treba spomniti na Čeferinove besede iz obdobja, ko je prišel na vrh Uefe. Takrat je govoril, da več kot dva naslednja predsedniška mandata na Uefi zagotovo ne bo ostal.

Sporna tudi odprava starostne omejitve

Pri Uefi bodo na kongresu v Parizu predlagali tudi črtanje odstavka v statutu, ki določa starostno mejo 70 let za vse člane IO Uefa.

Sandor Csayni. FOTO: Profimedia.

Uradni razlog je, da omejitve mandatov blažijo potrebo po tem, toda opozicija meni drugače in sumi, da se bo ta sprememba zgodila predvsem v korist Čeferinovega zaveznika Sandorja Csanyjija.

Madžarski milijarder, ki je član IO Uefe od leta 2015, njen podpredsednik podpredsednik pa od leta 2019, bo marca letos namreč dopolnil 71 let.

Položaj Aleksandra Čeferina slabši, kot je bil

Čeferinova podoba v javnosti je trenutno sicer slabša, kot je bila. Zmaga superlige na sodišču EU, spodletel poskus vrnitve ruskih mladih nogometnih selekcij v evropska tekmovanja, fiasko z organizacijo finala lige prvakov 2022 in še kaj so poskrbeli, da ima tudi znotraj Uefine hiše manj podpore, kot jo je imel.

Govorilo se je celo o uporu, ki naj bi ga pripravljal predsednik romunske nogometne zveze Răzvan Burleanu. Z željo, da 17 let starejšega predsednika Uefe na naslednjih volitvah nasledi.

“Klovn iz ene od zvez vsak dan kliče druge zveze in medije ter cvili o zaroti, ne da bi kaj rekel meni ali vodstvu Uefe. O tem so nas obvestile druge zveze, vsi se mu smejijo,” je Čeferin povedal v velikem intervjuju za The Guardian, objavljenim le dva dni po odmevni Bobanovi odločitvi, ki je stresla evropsko nogometno zvezo.

Ciljal naj bi na Burleanuja. Medtem so se karte očitno premešale na novo. Iz Romunije prihajajo informacije, da so si vodilni ljudje tamkajšnje nogometne zveze premislili in bodo podprli Uefine reforme.

FOTO: Profimedia.

Ali bo leta 2027 kandidiral, še ni sporočil

Kongres se bo začel v četrtek ob 10. uri v Parizu. Trajal bo približno dve uri in pol.

Na dnevnem redu Uefe je več točk, tudi žreb naslednje lige narodov, a najpomembnejša bo tista, ki se bo zvrstila pod številko 13. Spremembe statuta Uefe.

Glasovalo bo 55 članic. Čeferin potrebuje večino. Torej 28.

Je pa vprašanje, kaj bi to za njegovo prihodnost v vlogi prvega moža Uefe pomenilo. Glede tega vprašanja se namreč še ni izjasnil.

“Si želim kandidirati leta 2027? Ko bo čas, bom obvestil medije. Če sem iskren, sem po vsem, kar smo v zadnjih letih preživeli, utrujen. Nisem prepričan. Naj ob tem nedvoumno pojasnim: ne glede na to, ali bodo predlagane spremembe uresničene ali ne, to ne bo vplivalo na mojo ali katerokoli drugo kandidaturo člana izvršnega odbora za ponovni mandat,” je Čeferin še povedal v omenjenem intervjuju.

Za zdaj je torej zelo skrivnosten. Morda kaj novega pove že takoj po kongresu, ko bo nastopil na novinarski konferenci.

Bomo videli, ali bo na njej nasmejan. To bi seveda pomenilo, da so šli njegovi predlogi skozi. Bilo bi veliko presenečenje, če se to ne bi zgodilo.

Več ali manj je jasno, da bo Čeferin tudi to bitko dobil. Do naslednje, ki ob vse bolj burnem dogajanju v vrhu evropskega nogometa verjetno že čaka pred vrati …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje