Skriti adut Slovenije v boju za Katar ostal neizkoriščen

FIFA Svetovno Prvenstvo 13. Okt. 20219:47 > 9:523 komentarji
Delite:
FOTO: Guliverimages.

Slovenska nogometna reprezentanca je imela v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju 2022 v ognju dve železi. Evropske kvalifikacije za SP in morebitno uvrstitev v dodatne kvalifikacije preko zmage v svoji skupini Lige narodov. Oktobrsko reprezentančno okno se ni izšlo po željah Slovenije.

Od 55 reprezentanc, ki sodelujejo v evropskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju 2022, se jih na sklepno dejanje uvrsti le 13.

Deset vstopnic za mundial si neposredno zagotovi deset zmagovalcev kvalifikacijskih skupin. Preostale tri določijo dodatne kvalifikacije, kamor se uvrsti 12 izbranih vrst. Deset drugouvrščenih in, tukaj je na čudež upala tudi Slovenija, dva zmagovalca skupin Lige narodov v sezoni 2020/21.

Slovenija v Ligi narodov: Spomnimo, Slovenija je v tretjem kakovostnem razredu (C) igrala v skupini 3, kjer so ji družbo delale reprezentance Grčije, Kosova in Moldavije, ter s štirimi zmagami in dvema remijema osvojila 1. mesto.

Tukaj se zadeve nekoliko zakomplicirajo, saj v dodatne kvalifikacije potujeta dva najbolje uvrščena zmagovalca skupin Lige narodov, ki v kvalifikacijah za SP 2022 nista zasedla eno od prvih dveh mest.

Kdo so zmagovalci skupin Lige narodov in kako jim trenutno kaže v kvalifikacijah za SP 2022?

Razvrščeni zmagovalci skupin Lige narodov (v oklepaju je trenutna uvrstitev v kvalifikacijah za SP 2022):
1. Francija (1. mesto v skupini D)
2. Španija (2. mesto v skupini B)
3. Italija (1. mesto v skupini C)
4. Belgija (1. mesto v skupini E)
5. Wales (3. mesto v skupini E)
6. Avstrija (4. mesto v skupini F)
7. Češka (2. mesto v skupini E)
8. Madžarska (4. mesto v skupini I)
9. Slovenija (4. mesto v skupini H)

Trenutno torej dodatni mesti, priborjeni skozi zmago v svoji skupini Lige narodov, okupirata Wales in Avstrija. Pogled na lestvice pa razkrije, da se Slovenija med prejemnike posebnega vabila za dodatne kvalifikacije ne more več prebiti. Poglejmo zakaj.

Zmaga v Ligi narodov neizkoriščena

Italijani in Belgijci so si že zagotovili eno od prvih dveh mest v svoji kvalifikacijski skupini za Katar 2022. Francija in Španija bi v teoriji še lahko padli nižje, a sta na lestvici zmagovalcev skupin Lige Narodov pred Slovenijo in bi bili tako prejemnici vstopnice za dodatne kvalifikacije tudi, če bi končali na 3. mestu ali nižje.

Zagotovo bo nižje od drugega mesta v svoji skupini končala Avstrija, ki bo tako zasedla eno od dveh dodatnih mest. Preostalo bo najverjetneje pripadlo nekomu iz skupine E, Walesu ali Češki.

Slovenija je tako ostala brez možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo že pet mesecev pred marčevskimi dodatnimi kvalifikacijami. Pot preko skupine H si je dokončno zaprla s porazom proti Rusiji. Odvil se ni niti scenarij, po katerem bi slovenski nogometaši vnovčili zmago v svoji skupini Lige narodov.

Komentari

Vaš komentar