Slovenec, ki pozna recept, kako zagreniti življenja Norvežanov

Milivoje Novaković je z 32 goli drugi najuspešnejši strelec slvoenske reprezentance. (Foto: Guliverimage)

Pred današnjo tekmo slovenske nogometne vrste z Norveško v ligi narodov smo se pogovarjali z avtorjem doslej edine slovenske zmage proti Vikingom Milivojem Novakovićem. Nekdaj izvrstni napadalec, danes pa pomočnik selektorja Matjaža Keka se obračuna, na katerem je zablestel s hat-trickom, spomni še zelo dobro.

V več kot tridesetletni zgodovini se je slovenska nogometna reprezentanca največkrat doslej pomerila s Ciprom in Hrvaško (12 tekem), takoj za njunimi petami pa so že Norvežani, proti katerim bo nocojšnji obračun pred razprodanimi Stožicami že enajsti medsebojni.

Ni skrivnost, da skandinavska vrsta s svojo igro in filozofijo Sloveniji ne ustreza, čemur pritrjuje tudi statistika. Ob šestih porazih in treh remijih so Slovenci Vikinge doslej premagali le enkrat, in sicer 11. oktobra leta 2013.

Tekma je bila tedaj odigrana v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji, igralci pod vodstvom Srečka Katanca pa so bili pred domačimi navijači boljši s kar 3:0. Spomnimo, da so gostitelji tedaj silovito začeli tekmo in hitro dosegli dva gola prek Milivoja Novakovića, ki sta močno olajšala delo v nadaljevanju. Ko je Novaković v 49. minuti zabil še tretjič, je bil zmagovalec odločen.

Starejši člani reprezentance prevzeli odgovornost

“Seveda se spomnim tekme. Igrali smo v Mariboru in zelo suvereno odigrali že prvi polčas. V njem smo pravzaprav že odločili tekmo,“ nam je zaupal takratni junak obračuna Milivoje Novaković. Za danes 43-letnega Ljubljančana je bil to drugi in hkrati tudi zadnji hat-trick v reprezentančni karieri, potem ko je prvega vpisal sedem let pred tem na prijateljskem obračunu proti Trinidadu in Tobagu.

“Norveška reprezentanca je bila takrat že v vzponu,“ je poudaril nekdanji napadalec in spomnil, da so Slovenci takrat nastopili močno oslabljeni, saj zaradi poškodb niso bili na voljo bočni branilec Bojan Jokić in vezista Josip Iličić ter Valter Birsa, na klopi pa je bil zaradi zdravstvenih težav z mečno mišico še Tim Matavž.

Milivoje Novakovic
Foto: Guliverimage

“Starejši smo v reprezentanci vedno prevzemali odgovornost. Pred sijajnim mariborskim občinstvom smo suvereno odigrali tekmo in zasluženo zmagali. Kot ekipa smo delovali zelo suvereno in proti dobrim reprezentancam dosegali dobre rezultate,“ je razloge za prekinitev skandinavskega uroka navedel Novaković. “Vedno smo imeli težave s skandinavskimi ekipami, a je bila naša reprezentanca zelo dobra, zato smo lahko premagovali tudi njih,“ je pripomnil doslej edini Slovenec, ki je zagrenil življenja Norvežanom.

Haaland? Je kot robot

Čeprav je zasedba selektorja Stala Solbakkna odtlej povsem spremenjena, pa po mnenju nekdanjega golgeterja Kölna in Maribora še vedno obstajajo določene vzporednice med tedanjim in zdajšnjim moštvom.

“Njihov način igre je podoben takratnemu. Dobro poznam tudi njihovega selektorja Solbakkna, ki me je treniral. V svojih vrstah imajo zelo razigranega Erlinga Haalanda in Martina Odegaarda. Gre za igralca, ki sta v svojih klubih nosilca. Vidi se, da so Norvežani napredovali v nogometu,“ je zatrdil pomočnik selektorja Matjaža Keka in dal jasno vedeti, od kod bo gostiteljem v Stožicah pretila največja nevarnost.

Erling Haaland mreže nasprotnikov neumorno trese tudi za Norveško. FOTO: Guliverimages.

“Vidim ga kot robota. Je nogometaš, ki živi za doseganje zadetkov,“ je supezvezdnika Norveške Erlinga Haalanda opisal Novaković.

O kakovosti 22-letnega napadalca ne gre izgubljati besed, dovolj zgovoren je že podatek, da je njegova vrednost na nogometni tržnici ocenjena na kar 150 milijonov evrov in je višja od celotne slovenske reprezentance. “Je nogometaš, ki živi za doseganje zadetkov. Zelo redki so igralci, kakršen je on. Pri Manchester Cityju so naredili odlično potezo, ko so ga pripeljali. Prav zaradi njega se mi zdi, da bodo letos v Evropi prišel zelo daleč,“ je dejal drugi najboljši strelec v zgodovini Slovenije.

Vseeno pa to še ne pomeni, da je moštvo Matjaža Keka danes brez možnosti za zmago. “Najprej se moramo osredotočiti nase. Na prvi tekmi proti njim smo odigrali odlično, čeprav je njihova ekipa trenutno zelo kvalitetna. Vemo, da so z izjemo nas, premagali vse v skupini. To bo dober izziv za fante pred razprodanimi Stožicami. Fantje zmorejo, a se morajo sami osredotočiti in pripraviti na takšen obračun,“ je samozavesten sogovornik.

Šeško se razvija, a rabi še nekaj časa

A močno orožje v napadu ima v Benjaminu Šešku tudi Slovenija. Član Salzburga je eden najobetavnejših mladih nogometašev v Evropi, njegov talent pa je po mnenju nekaterih nogometnih poznavalcev tako velik, da ga številni primerjajo prav s Haalandovim.

Benjamin Šeško. FOTO: Guliverimages.

“Nobenega napadalca ni dobro primerjati, čeprav smo tako jaz kot Haaland in Šeško zelo podoben tip napadalca. Šeško je še zelo mlad fant, ki mu moramo pomagati. Pomembno se mi zdi, da gara na treningih in si želi dosegati zadetke. Je na pravi poti in za nameček v zelo dobrem klubu za mlade nogometaše. Se razvija, a rabi še nekaj časa, da pridobi dodatne izkušnje. Zagotovo ima potencial, da postane vrhunski nogometaš, a le čas bo pokazal, kako se bo razvil. Mi verjamemo vanj,“ je pojasnil Novaković, a pristavil, da ni prav nobenega dvoma, da gre za zelo nadarjenega igralca.

“Fant je zelo stabilen tudi s psihičnega vidika,“ je zatrdil sogovornik, ki najstniku poskuša pomagati tudi z lastnimi izkušnjami in nasveti. “Zagotovo je zelo perspektiven, a morda pogrešam, da kot napadalec trenira še bolj individualno. Sam poznam, kako delujejo nemški in avstrijski klubi, zato je zelo pomembno, da veliko delaš na sebi,“ je pristavil Novaković, ki še kako dobro ve, da se uspešnost napadalca meri le v golih.