So pri Jumbo-Vismi našli naslednika Primoža Rogliča?

Kolesarstvo 1. Nov 202316:06 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

Odhod Primoža Rogliča bo zagotovo vplival na načrte Jumbo-Visme za prihodnjo sezono. Ekipa, ki je v letošnjem letu kot prva v zgodovini slavila na treh grandtourih, na kaj podobnega v prihodnosti ne bo ciljala. Ob Seppu Kussu, ki je že povedal, da ga bosta v letu 2024 zanimali dirki po Franciji in Španiji, ter Jonasu Vingegaardu, ki bo priprave znova podredil Touru, se postavlja vprašanje, kdo bo kapetan rumeno-črnih na Giru?

Jumbo-Visma bo v prihajajočo sezono vstopila spremenjena. Najuspešnejše moštvo pravkar končane sezone bo po slovesu nizozemske trgovinske verige Jumbo spremenilo ime, po novem bo nosilo naziv Visma-Lease a bike. Še pomembnejša sprememba pa se seveda obeta v zasedbi kolesarjev, kjer po osmih letih ne bo več Primoža Rogliča. Zasavec je v želji po kapetanski vlogi na dirki po Franciji zamenjal klubske barve in se preselil k Bori Hansgrohe.

Rumeno-črni so tako izgubili enega od treh zmagovalcev letošnjih grandtourov. Jasno je, da bo Jonas Vingegaard še naprej skušal nadaljevati prevlado na Touru de France in bo julija prihodnje leto lovil še tretjo zaporedno rumeno majico. Tam bo verjetno računal tudi na superpomočnika in aktualnega zmagovalca Vuelte Seppa Kussa. Ni pa še jasno, kdo bo prevzel kapetansko vlogo na Giru, ki ga je letos v velikem slogu osvojil prav Roglič.

Rešitev že znotraj ekipe?

V preteklih dneh se je največkrat omenjalo ime Kussa, a je Američan nastop na italijanski pentlji že potrdil. Po njegovem okusu bo na Giru enostavno preveč kronometrskih kilometrov, obenem pa ne namerava še drugo sezono zapored tekmovati na vseh treh tritedenskih dirkah. Po poročanje vedno dobro obveščene Gazzette dello Sport naj bi Nizozemci rešitev našli v Wotu van Aertu.

Belgijskemu specialistu za klasike bi, za razliko od Kussa, veliko kronometra (skupno 68 kilometrov) na dirki po Italiji lahko ustrezalo. Prav tako prihodnje leto na prvem grandtouru v primerjavi z minulimi leti ne bo tako veliko visokogorskih etap, kar bi bila lahko za 29-letnika prav tako prednost. Kot je še poročal italijanski časnik, naj bi pri Jumbo-Vismi verjeli, da je van Aert sposoben skupne uvrstitve med najboljšo peterico. Če bi do njegovega nastopa na Giru res prišlo, bi bil to njegov debi pri naših zahodnih sosedih, po njem pa naj bi preskočil dirko po Franciji in se optimalno pripravil na olimpijske igre v Parizu.

Wout van Aert
Foto: Profimedia

Nič še ni določeno

Toda glavni mož ‘čebel’ je kakršnokoli odločitev o koledarju dirk njihovih kolesarjev za prihodnjo sezono že zanikal. Richard Plugge je za Wielerflits dejal: “Nismo še v fazi, ko bi že določali načrte za leto 2024. Strokovni štab naše ekipe se bo srečal novembra, takrat bomo dokončno potegnili črto pod leto 2023 in začeli z okvirnimi načrti za prihodnje leto. Tako to počnemo vsako leto. O takšnih in drugačnih idejah se bomo s kolesarji pogovorili ena na ena na prvem treningu kampu decembra. Šele potem bomo za vsakega posebej in za celotno ekipo pripravili programe za 2024. Tako še ni jasno, na katerih grandtourih bo van Aert vozil.”

Do zdaj je van Aert zbral pet nastopov na Touru, tudi na krstni nastop na Vuelti še čaka. Sploh v zadnjih dveh letih se je izkazal kot izjemno pomemben pomočnik Vingegaarda na poti do dveh zaporednih zmag, še nikoli pa – predvsem zaradi svojih telesnih predispozicij, ko velja za odličnega sprinterja in kolesarja za klasike – ni dirkal na skupno razvrstitev. Prav zato je težko verjeti, da bi se pri Jumbo-Vismi ob odsotnosti Rogliča na najpomembnejši dirki v svetu kolesarstva za podporo Vingegaardu odpovedali tudi Belgijcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje