S kom v boj s Finci in Severnimi Irci? Kek razkril seznam

Nogomet 2. Okt 202311:13 > 14:28 0 komentarjev
Matjaž Kek
Foto: Uroš Skaza

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je razkril seznam za prihajajoči tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Za obračuna proti Finski (14. oktobra v Stožicah) in Severni Irski (17. oktobra v Belfastu) je vpoklical 23 igralcev, med katerimi pa ni Mihe Zajca.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredini oktobra nadaljevala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji. V četrtem ciklusu se bo izbrana vrsta pomerila s Finsko, tekma bo 14. oktobra v Stožicah, in Severno Irsko, tekma bo 17. oktobra v Belfastu.

Na seznamu selektorja Matjaža Keka je 23 nogometašev, od standardnih članov pa manjka zgolj zvezni igralec Miha Zajc.

Na koga bo Kek računal oktobra? Na vratarje Jana Oblaka, Vida Belca in Matevža Vidovška, branilce Petra Stojanovića, Jako Bijola, Jureta Balkovca, Miho Blažiča, Žana Karničnika, Davida Brekala, Erika Janžo in Vanjo Drkušića. Med vezisti bodo na priložnost čakali Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Sandi Lovrić, Adam Gnezda Čerin, Jon Gorenc Stanković, Jan Mlakar in Timi Max Elšnik, med napadalci pa Andraž Šporar, Benjamin Šeško, Luka Zahović, Žan Celar in Žan Vipotnik.

“Smo sredi sezone in vedno je kakšna težava. Še en teden je do zbora, spremljali bomo tiste, ki imajo težave. Ta spisek nosi preverjena imena, so pa še imena, ki čakajo na klic. Veselim pa se izziva, to je velik privilegij, da lahko razmišljamo o svoji kakovosti in da posrkamo pozitivno energijo z zadnjih tekem v Ljubljani,” je uvodoma na novinarski konferenci ob razkritju seznama reprezentantov razmišljal slovenski selektor Matjaž Kek.

Matjaž Kek
Matjaž Kek. FOTO: Uroš Skaza

O čem je ob razkritju seznama za tekmo s Finsko govoril Matjaž Kek?

O preizkušnji proti Finski

Prvi nasprotnik je takšen, ki nosi veliko želje in motiva. Upam, da bomo igrali v razprodanih Stožicah. Hkrati upam, da bo to dobra Slovenija, kvalitetna Slovenija. Cilj je en sam, da pridemo do novih točk.

O vznemirjenju pred težko pričakovanima obračunoma

Vesel sem, da ni prevelikega cirkusa. Igralci imajo svoje obveznosti, klubske tekme so zgoščene in vsak tretji oziroma četrti dan so v pogonu. Dobro pa se sliši, da imajo sicer določene težave, a so prepričani, da bodo do ponedeljka, ko se zberemo, pripravljeni. Ta reprezentanca je v zadnjem obdobju pokazala zrelost.

Nimam pa rad evforij. Naj bo ta evforija na igrišču in nas bo gnala naprej. Hkrati pa nam narekovala zrelost in odgovornost. Ne bi bilo prav, da smo preveč zaletavi, zavedamo pa se svoje kvalitete in o njej naj razmišljajo tudi drugi.

FOTO: Uroš Skaza.

O tem, ali je to priložnost generacije

Najprej izhajam iz sebe. Razmišljam o fantih, izhajam pa iz sebe. Ta uvrstitev na veliko tekmovanje je cilj, ki me žene naprej. To prenašam na fante. Ne nalagam jim pritiska, pritisk je v nogometu vedno. Nihče ni hladen kot ‘špricer’, vedno se dvigne tlak pred tekmo in tako je prav.

O tem, koliko točk še potrebuje Slovenija za uvrstitev na Euro

Vse, kar je bilo, je že mimo. Nisem pristaš računanja točk, za to ste specialisti vi in zagotovo boste pripravili razpredelnice, ki bodo pojasnile vse. Ni kliše, pred očmi je samo naslednja tekma. Finska je prevelik izziv, da bi smeli razmišljati karkoli drugega.

O tem, kako merodajna je prva tekma proti Finski

To bo nov izziv. Nasprotnik ima iste cilje in želje kot takrat. Na tekmi v Helsinkih so bili zelo evforični in morali smo jim čestitati. Dosegli so gole, mi jih nismo. Ampak tako kot mi analiziramo, tako tudi vsi ostali. Stvari je skoraj nemogoče skriti.

Vse štiri tekme do konca so in bodo najpomembnejše. Finska je ekipa, ki ima svoj karakter, ki mi je všeč. So spoštovanja vreden nasprotnik. Ampak razmišljamo samo o nas samih, da bomo zbrani in dovolj sproščeni, da bomo pokazali vse, kar zmoremo.

FOTO: Uroš Skaza.

O zdravstvenem kartonu pred tokratno akcijo

Nekaj igralcev ima težave s poškodbami, eden izmed njih je David Brekalo. Magnetna resonanca bo pokazala, za kako težko poškodbo gre. Tudi Miha Zajc ni v pogonu, Vanja Drkušić že nekaj časa ni v kadru, včeraj je zaradi poškodbe pri Panathinaikosu manjkal tudi Andraž Šporar.

Tu je 23, 24, 25 igralcev in zaupam prav v vsakega. Ta spisek bo zagotovo doživel določene spremembe, aktivirali bomo igralce iz slovenske lige, iz tujine. Če bomo seveda potrebovali nogometaše. To so tekme, na katerih potrebuješ mišice in karakter. V tej smeri razmišljamo.

O Benjaminu Šešku in njegovi formi

Poznam njegovega trenerja, ko sem bil sam na Rijeki je bil on v Salzburgu. Poznam ga kot osebo in to je po mojem najboljše, kar se je lahko Beniju zgodilo. Korak naprej v karieri pa se lahko vedno obrne na dve strani. A ta njegova predrznost in čistost, to je nekaj posebnega.

Je pa dejstvo, da je v tej konkurenci težje dobiti minute. On bi si zagotovo želel ne samo igrati vsako tekmo, ampak igrati eno dopoldne in drugo popoldne. Pomembno je, da ostaja ‘Beni’. Ima željo po dokazovanju, zdaj pa so nasprotniki klubi, kot sta Bayern in Manchester City, zato je utopično pričakovati, da bo enako uspešen, kot je bil v Lieferingu ali Salzburgu.

To so koraki, ki jih mladi športniki morajo narediti, da tudi pri sebi testirajo, ali so že pravi ali ne. V Leipzigu mu pri adaptaciji pomaga tudi Kevin Kampl, to je zelo pomembno. Vsekakor pa pričakujem, da bo eden pomembnejših posameznikov v tem ciklusu reprezentance tudi Benjamin Šeško.

Seznam predstavil tudi Ačimović

Seznam igralcev za tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 je razkril tudi selektor slovenske vrste do 21 let Milenko Ačimović. Mladi Slovenci bodo 13. oktobra ob 19. uri igrali na Cipru, 17. pa se bodo ob 18. uri v Murski Soboti merili z Avstrijo.

Seznam za Ciper in Avstrijo:
vratarji: Luka Baš (Radomlje), Žan Luk Leban (Farsley Celtic), Martin Turk (Parma);
branilci: Nejc Ajhmajer (Celje), Mitja Ilenič (New York FC), Srđan Kuzmić (Viborg), Nino Milić (Celje), Rene Rantuša Lampreht (Rogaška), Marcel Ratnik (Olimpija), Mark Strajnar (Maribor), Anel Zulić (Viborg);
vezisti: Tio Cipot (Spezia), Žan Jevšenak (Benfica), Marcel Lorber (Maribor), Enrik Ostrc (Helmond), Jošt Pišek (Domžale), Svit Sešlar (Eyüpspor), Adrian Zeljković (Spartak Trnava);
napadalci: David Flakus Bosilj (De Graafschap), Martin Pečar (Bravo), Nejc Gradišar (Rogaška), Tjaš Begić (Parma), Marko Brest (Olimpija).