Sage je konec, Chelsea iz ruskih v švicarsko-ameriške roke

Nogomet 7. Maj. 20225:46 > 7:12
Delite:
Foto: Guliverimages

Če se je še pred dnevi zdelo, da se saga okoli prodaje londonskega Chelseaja še dodatno zapleta, je v noči iz petka na soboto kot strela z jasnega odjeknila uradna objava kluba iz Stamford Bridga, da je Roman Abramovič sklenil dogovor z novimi lastniki. Ruskega oligarha je dokončno prepričala švicarsko-ameriška ponudba.

Ko gre za prevzem londonskega Chelseaja, bo očitno na koncu slavil tisti, ki je prvi poslal uradno ponudbo. To je namreč švicarsko-ameriški konzorcij, ki ga vodijo Todd Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter in Hansjorg Wyss. Da se je Roman Abramovič, ki se v zadnjih mescih sooča z ostrimi sankcijami zaradi svojih tesnih povezav z Vladimirjem Putinom, v resnici dogovoril za prodajo kluba, je Chelsea tudi uradno potrdil in razkril nekaj podrobnosti posla.

“Od skupne investicije, bo 2,5 milijarde funtov namenjenih za nakup delnic kluba, ki bodo kasneje v celoti nakazani v dobrodelne namene, kar je potrdil Roman Abramovič. Za sprožitev teh sredstev bo morala zeleno luč dati tudi britanska vlada. Dodatno bodo morali novi lastniki 1,75 milijarde funtov nameniti v dobrobit kluba, kar vključuje investicijo v Stamford Bridge, akademijo, žensko ekipo in njen stadion ter Chelseajevo fundacijo. Prodaja bo dokončno zaključena v maju, takrat bo razkritih več informacij,” so zapisali na spletni strani londonskih modrih.

Kdo so novi lastniki Chelseaja?

Todd Boehly je ameriški poslovnež, ki že leta išče priložnosti za zaslužek na področju športa. Trenutno je lastnik bejzbol ekipe v ligi MLB Los Angeles Dodgers. To ni bil njegov prvi poizkus, da prevzame lastništvo Chelseaja, Abramoviću je že leta 2019 poslal ponudbo, vredno tri milijarde evrov, ki pa jo je Rus brez premisleka zavrnil. Njegovo premoženje je ocenjeno na pet milijard dolarjev.

Todd Boehly. Foto: guliverimage

Hansjorg Wyss je 86-letni švicarski milijarder, ki je obogatel v poslu z medicinsko opremo. Pred desetimi leti je podjetje Synthes Holding AG prodal podjetju Johnson and Johnson za približno 18 milijard evrov. Bil je prvi, ki je javno spregovoril o tem, da mu je Abramović ponudil prevzem Chelseaja. Tudi njegovo premoženje je ocenjeno na približno pet milijard dolarjev.

Mark Walter je direktor investicijskega podjetja Guggenheim Partners in solastnik bejzbol franšize Los Angeles Rams. Podjetje Guggenheim Partners naj bi upravljalo s kar 325 milijardami evrov premoženja.

Komentari

Vaš komentar