Bo kolesaril z Rogličem ali ne? Saga Uijtdebroeksa z novim poglavjem

Kolesarstvo 11. Dec 20238:00 0 komentarjev
cian uijtdebroeks
Foto: profimedia

V kolesarskem svetu še naprej odmeva (ne)prestop Ciana Uijtdebroeksa. Potem ko je Jumbo-Visma v soboto naznanila, da bo 20-letni Belgijec prihodnje štiri sezone član njihove ekipe, se je kmalu oglasila Bora Hansgrohe, s katerim naj bi imel osmouvrščeni z letošnje Vuelte veljavno pogodbo še za leto dni. Zdaj je saga z nesojenim moštvenim kolegom Primoža Rogliča dobila novo poglavje.

Po sobotni najavi Jumbo-Visme, ki bo od 1. januarja prihodnje leto nosila ime Visma-Lease a Bike, da se v nekdanje moštvo Primoža Rogliča seli Cian Uijtdebroeks, je minilo zgolj 88 minut, da so se s sporočilom za javnost in na družbenih omrežjih oglasili tudi iz moštva Bora Hansgrohe. Trenutni delodajalec Belgijca, s katerim je lani debitiral v svetovni seriji, je sporočil, da ima Uijtdebroeks z bavarskim moštvom veljavno pogodbo še za leto 2024 in bo član njihove zasedbe tudi v prihodnjem letu.

V kolesarskem svetu je završalo, kmalu so se oglasili odvetniki 20-letnika, češ da že tečejo sodni postopki, s katerimi bo konec veljavnosti pogodbe z Boro in bo v veljavo lahko stopila tista nova, ki bo enega največjih talentov v svetu kolesarstva z Vismo-Lease a Bike vezala za štiri leta, torej vse do konca sezone 2027. Početje Visme in njenega glavnega šefa Richarda Pluggeja med kolegi ni naletelo na odobravanje, s presenetljivim mnenjem pa je vse skupaj pospremil šef Remca Evenepoela pri Soudal Quick-Stepu Patrick Lefevere.

Zdaj je saga okrog prestopa dobila novo poglavje. Wielerflits je v nedeljo poročal, da naj bi Bora Hansgrohe za prestop zahtevala približno milijon evrov odškodnine, kar so za nizozemski medij potrdili številni viri blizu kluba. Na drugi strani naj bi Visma novim delodajalcem Primoža Rogliča ponujala le odškodnino Uijtdebroeksove plače, kar znaša skoraj desetkrat manjšo številko. Še ta denar pa naj bi ‘čebele’ na Bavarsko nakazale brez obveznosti in zgolj iz kolegialnosti.

Rogličeva situacija precej drugačna

Razplet je torej še daleč od epiloga, zanimivo pa je, da sta v zgodbo vpleteni moštvi, ki sta že oktobra poskrbeli za glavni prestop po koncu sezone 2023, toda v obratni smeri. Tudi Roglič je imel z Jumbo-Vismo namreč sklenjeno pogodbo še za dve sezoni, a je nato na lastno željo prekinil pogodbo z Nizozemci in se za naslednji dve leti zavezal Bori. Visma je ob tem dobila približno tri milijone evrov odškodnine, a kot razkriva Wielerflits, naj bi Zasavec sam poskrbel za uspešen zaključek zgodbe brez pravnih posledic. Odškodnine za njegov odhod torej ni plačala direktno Bora.

Vsekakor bo zgodbo, ki v nekaterih pogledih močno spominja tudi na zadnji zaplet slovenskega odbojkarja Nika Mujanovića, zanimivo spremljati še naprej. Kot so poročali nekateri mediji, naj bi Uijtdebroeksa navijači ta konec tedna na cestah v Belgiji že videli v dresu Visme, drugačno zgodbo pa je na omrežju X predstavil Chris Froome.

Štirikratni zmagovalec Toura de France je namreč objavil fotografijo s treninga, na kateri je poleg Britanca še nekaj njegovih moštvenih kolegov pri Israel Premier-Techu. V ozadju pa je mogoče videti tudi Uijtdebroeksa, ki kolesari v ‘nepopisani’ majici, a s čelado Bore. Verjetno je šlo le za naključno srečanje.

To sicer ni prvi takšen primer v svetu kolesarstva. Zelo podobno zgodbo spisal zdajšnji zvezdnik Jumbo-Visme Wout van Aert, ki je konec leta 2018 na svojo pest prekinil pogodbo s takratnim moštvom Sniper Cycling, čeprav je imel pogodbo veljavno do konca leta 2017. Vso naslednjo sezono in še malo je v ciklokrosu nastopal kot samostojni kolesar, preden je marca 2019 postal član trenutnega moštva. Po večletnem sodnem boju je sodišče dalo prav van Aertovemu nekdanjemu šefu Nicku Nuyensu, Belgijec pa je moral nekdanji ekipi plačati več kot 660 tisoč evrov odškodnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!