Selektor, motite se: Šeško je za Slovenijo kot nekoč Zahović

Nogomet 26. Sep 202211:00 > 11:52 1 komentar
slovenija norveška
Benjamin Šeško. FOTO: Aleš Fevžer

Benjamin Šeško je, čeprav je star komajda 19 let, osrednji akter napada slovenske reprezentance v letošnji Ligi narodov. Tako dominantnega nogometaša v pogledu golov in asistenc nismo imeli že dolgo časa.

“Redko se je Sloveniji, razen enkrat, zgodilo, da bi imela enega res dominantnega igralca. Slovenija zmaguje kot ekipa,” se je selektor Matjaž Kek po sobotni zmagi nad Norveško v Stožicah z 2:1, pri kateri se je Benjamin Šeško najprej izkazal z asistenco in potem še golom, izogibal povzdigovanju komaj mladega slovenskega junaka večera.

Jasno je, na koga je mislil, ko je govoril o dominantnem igralcu, ki ga je Slovenija nekoč imela. Na Zlatka Zahovića, seveda. Toda pogled na številke v letošnji Ligi narodov govori drugače. Šeškova reprezentančna statistika zadnjega leta je podobna tisti, s katero je v svojih najboljših časih navduševal ZZ.

Slovenija je v svoji skupini na petih tekmah dosegla pet golov, kar je, mimogrede, najmanj od vseh štirih reprezentanc. Šeško je imel, z golom ali asistenco, prste vmes pri štirih.

Pri golu Petra Stojanovića ob junijskem porazu z 1:4 proti Srbiji v Beogradu je prispeval sijajno asistenco, ob remiju s Srbijo v Stožicah z 2:2 nekaj dni za tem je z golom poskrbel za končni izid 2:2. Zdaj je z golom in novo lepo asistenco, za gol Andraža Šporarja, postal še junak zmage nad Norveško z 2:1. Pet tekem, dva gola in dve asistenci.

Zlatko Zahović na evropskem prvenstvu 2000. FOTO: Guliverimages.

Nepozabna dveletna serija Zlatka Zahovića

Upoštevajoč udeležbo pri golu na tak način je to statistika, primerljiva s številkami Zahovića med letoma 1998 in 2000, ko je najboljši strelec v zgodovini Slovenije v reprezentanci naravnost blestel in bil njen z naskokom najboljši posameznik tako v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 kot tudi na njem.

Zahović je takrat od septembra 1998 do junija 2000 za Slovenijo odigral 14 tekem, ki so štele za točke. V kvalifikacijah je na enajstih zbral kar devet zadetkov. Kot asistent se v statistiko ni vpisal niti enkrat.

Na evropskem prvenstvu je navdušil z dvema goloma in asistenco ob remiju z Jugoslavijo s 3:3, zadel je tudi pri porazu s Španijo z 1:2, medtem ko je ob remiju z Norveško brez zadetkov njegova statistika seveda ostala prazna.

Skupaj torej 14 nastopov, 12 golov in asistenca. Z golom ali asistenco je bil “zraven” pri 13 od 19 zadetkov, ki jih je Slovenija v tistem času dosegla.

Vzorec tekem, ki smo jih upoštevali pri Šešku, je seveda veliko manjši, toda njegova udeležba z goli in asistencami pri zadetkih Slovenije v zadnjem letu Keku jasno sporoča: “Selektor, motite se!”

Sploh zaradi tega, ker ima Šeško komaj 19 let. Kaj bo šele z njim, ko bo napredoval, kar bi se moralo zgoditi. Ni dvoma, Slovenija ima zvezdnika v nastajanju, pa če si to priznamo ali ne …

Strelci in asistenti Slovenije v Ligi narodov 2022:

Slovenija – Švedska 0:2
Srbija – Slovenija 4:1 (Stojanović gol, Šeško asistenca)
Norveška – Slovenija 0:0
Slovenija – Srbija 2:2 (Gnezda Čerin in Šeško gol, Kurtić in Šporar asistenca)
Slovenija – Norveška 2:1 (Šeško gol in asistenca, Šporar gol)

Statistika (goli plus podaje):

4 – Šeško (2 gola, 2 asistenci)
2 – Šporar (gol, asistenca)
1 – Adam Gnezda Čerin in Petar Stojanović (gol), Jasmin Kurtić (asistenca)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje