Matjaž Kek: Šeško? Upam, da zna ceniti pomoč soigralcev

Nogomet 24. Sep 202222:24 0 komentarjev
Matjaž Kek je avtor zadnje uvrstitve Slovenije na velika tekmovanja. Se bo podpisal še pod naslednjega? FOTO: Guliverimages.

Matjaž Kek je bil po zmagi nad Norveško z 2:1 zadovoljen. Čeprav je mladi Benjamin Šeško z golom in asistenco zablestel, v ospredje ni želel postavljati posameznikov. "To zmago so nam prinesli vsi. Tudi tisti, ki so odigrali le dve minuti," je po tekmi povedal selektor.

“Lepa, zaslužena zmaga. V dobrem vzdušju. Čestitke fantom. Če kdo, jim to zmago privoščim jaz. Lepo je videti, kako zadovoljni so bili po koncu tekme navijači. Prepoznali so trud fantov, ki so dosegli tako želeno zmago. Bilo je težko, a na koncu smo zmagali zasluženo,” je po zmagi ob preobratu v drugem polčasu povedal Matjaž Kek, čigar selektorski stolček se po odmevni zmagi zagotovo trese manj, kot se je pred njo, a ob opoziciji, ki jo ima znotraj Nogometne zveze Slovenije, še vedno sedi na trhlih nogah. Že po torkovi tekmi na Švedskem se namreč lahko marsikaj hitro obrne na glavo.

Čeprav je nesporni junak večera zagotovo Benjamin Šeško, ki po tekmi v mešani coni ni bil na voljo za izjave, kar je nevsakdanje, ga selektor po tekmi ni želel riniti v ospredje. Tudi to ni nekaj, na kar bi naleteli vsak dan, a smo takšne retorike s strani zdajšnjega selektorja, ki namesto posameznikov v ospredje vedno raje rine ekipo, vajeni in z njo seveda ni nič narobe. Sploh v primeru tako mladega igralca, ki si še utira pot po reprezentančni hierarhiji, za mir v hiši prej nasprotno.

“Upam, da se slovenska nogometna javnost zaveda tudi tega, kako pomembno vlogo v tej reprezentanci imajo nekateri drugi mladi igralci, kot so Adam Gnezda Čerin, Jaka Bijol, Žan Karničnik … Vse to je mladost. Vsi so pokazali veliko. Benjaminu se je v zadnjem času zgodilo res veliko stvari. Je lačen mladoletnik, ki je prišel med nas. Danes postaja možakar, ki zna na treningu tudi kakšno reči, se nasmejati. Ta razvoj mu bo prišel še kako prav. Upam pa, da bo znal ceniti pomoč, ki jo ima s strani soigralcev. In veliko energije, ki jo s strani reprezentance dobi. Upam, da se bo tega zavedal,” je Kek odgovoril na vprašanje o golu komaj 19-letnega verjetno najbolj nadarjenega napadalca v zgodovini slovenskega nogometa.

“Vi ste videli dva igralca, jaz sem jih videl 22 oziroma z menjavami, selektorjema in strokovnim štabom obeh reprezentanc še več. Ne bi izpostavljal nikogar. Vsi so bili pomembni. Tudi tisti, ki so odigrali dve minuti. Na drugi strani je Erling Haaland medijsko zelo razvpit, kar si tudi zasluži. Medtem imamo mi številne igralce, ki si še utirajo pot. Redko se je Sloveniji, razen enkrat, zgodilo, da bi imela enega res dominantnega igralca. Slovenija zmaguje kot ekipa. Danes je bila ta zelo srčna, pokazala je veliko dobrih zadev. Tisto, kar nogomet danes zahteva. Srčnost, agresivnost. Danes sem v tem pogledu videl veliko dobrega. Ko je tako, te nogomet nagradi,” pa je selektor odvrnil, ko je beseda nanesla na primerjavo Šeško – Haaland, ki se ji napadalec RB Salzburga ob medsebojnem obračunu seveda ni mogel izogniti.

FOTO: Guliverimages.

O čem je Matjaž Kek še govoril:

O tem, kaj je igralcem povedal ob polčasu:

“Kar se je govorilo v garderobi, bo ostalo tam. Treba pa je analizirati tudi drugi polčas. Na momente smo trenutke, ko trpimo, spravili na minimum. To je ključno. Veseli me zmagovalna miselnost, ki smo jo pokazali, potem ko smo se po taktični napaki že na začetku drugega polčasa znašli v zaostanku. To je značaj, ki mi je zelo všeč.”

O novem povratku Slovenije po zaostanku:
“Že drugič zapored se nam je zgodilo, da smo se vrnili, tudi proti Srbiji smo odigrali fantastičen drugi polčas. Danes je bil odziv fantov tak, kot ga pričakuješ, ko ekipa ve, kaj hoče. Ko je vse zloženo, tako kot mora biti. Ni mi bilo všeč, da smo na koncu nasprotniku dopustili nekaj priložnosti, toda po drugi strani je res, da že dolgo časa na tako pomembni tekmi nismo vodili.

Všeč mi je bila tudi naša skok igra. Glede na to, kako visoki so Norvežani, smo se z njimi v boj podali zelo hrabro. Borili smo se do konca. Od začetka smo igrali tako, kot moramo. Seveda je bilo tudi nekaj napak. Proti tako dobrim nasprotnikom ne moreš pričakovati, da ne boš imel težav. To je nemogoče. Toda pokazali smo obraz, ki nam je na koncu tudi prinesel zmago. Sprovocirali smo jo. Najprej sami sebe, potem tudi druge.

Ko smo prejeli gol, nam ni vse padlo v vodo. Dobivali smo dvoboje, zadržali žogo. Fantje si zaslužijo vse čestitke, ki so jih s strani Stožic tudi dobile. Pa četudi je bilo zraven tudi veliko otrok. Ostajam pa trdno na realnih tleh. Saj veste, da nisem človek, ki bi poraze jemal tragično, in niti nisem tak, da bom po zmagi zganjal evforijo.”

O tem, kako se zadržati na zmagovalni poti:
“Še vedno smo reprezentanca, v kateri je eden igralec z več kot 80 nastopi, eden jih ima malo več kot 50, vsi ostali pa so pri manj kot 40 tekmah v reprezentančnem dresu. Prihajali so igralci, ki še niso bili vajeni take ravni, kot jo igrajo zdaj. Za konstantnost potrebuješ čas. Če do nje prideš, potem te pripelje tja, kjer je slovenski nogomet že bil. Vsi želijo, da bi bil spet tam, tudi mi. Ne bežimo od odgovornosti. Smo samokritični in objektivni.

Ravno v smeri potrjevanja kakovosti, ki smo jo dostikrat pokazali, ampak smo pokazali tudi drug obraz. Zahtevna skupina v ligi narodov, prijateljski tekmi proti Katarju in Hrvaški, vse to so tekme, na katerih moraš pokazati, kaj znaš. Če ne, te razbijejo. To je dobra pot, da pridemo daleč. Da nekaj naredimo. Danes nam je uspelo napolniti Stožice. Za vse to smo odgovorni vsi. Na igrišču in ob njem. Tudi mediji. Če bomo igrali tako, kot smo danes, lahko podobno pričakujemo tudi v prihodnosti. To je naše življenje, naša usoda. Kdor se tega ne zaveda ….”

O dolgih žogah na napadalca:
“Del načrta je bilo predvsem to, da prekinjamo ritem Norvežanov. Da žoga prihaja do napadalcev. Drugo pa je, da igrišče ni v optimalnem stanju. V nekaterih trenutkih je bilo lažje igrati na preskok, ampak je pa res, da je bilo treba te druge žoge potem tudi dobiti. Kar se tega tiče, smo dvakrat, trikrat zamudili, medtem ko nam je šlo kar nekajkrat zelo dobro. Danes se je zgodilo, da sta oba naša napadalca zadela, kronala sta dobro igro vse ekipe. Dobro delo, ki ga je ekipa opravila. Je bil pa tudi preskok del našega načrta. Z višino, ki smo jo v Šešku imeli v napadu. S tem, ko je spuščal žogo in bil izredno nevaren. Tukaj je bilo kar nekaj stvari zelo dobrih.”

Zadetki:

0:1 Erling Haaland:

1:1 Andraž Šporar:

2:1 Benjamin Šeško:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!