Selektorski vozel se zapleta, namesto Keka Prosinečki?

Nogomet 18. Nov 202115:00 > 19. Nov 2021 14:3410 komentarjev
Roberta Prosinečkega spet povezujejo s selektorskim mestom Slovenije. FOTO: Guliverimages.

Matjaž Kek je še vedno prvi kandidat za mesto selektorja, ki bo Slovenijo popeljal v leto 2022, a nove pogodbe z Nogometno zvezo Slovenije še ni podpisal. Znano je, da ima na mizi ponudbo Dinama iz Zagreba, medtem pa naj bi na zvezi že tipali med njegovimi morebitnimi nasledniki. Je v igri za selektorja Slovenije spet Robert Prosinečki?

Že nekaj časa ni skrivnost, da je Matjaž Kek s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem dogovorjen za nov, po kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 in svetovno prvenstvo 2022 tretji selektorski mandat v nizu, a pogodbe še ni podpisal.

Pisali smo že, da so stvari medtem postale precej bolj nejasne, kot so bile še prejšnji teden. Razlog je ponudba Dinama Zagreba, pri katerem naj bi bil na odstrelu trener Damir Krznar, glavna želja za njegovega morebitnega naslednika pa je v očeh alfe in omege serijskega hrvaškega prvaka, zloglasnega Zdravka Mamića, spet Kek, ki so si ga pri Dinamu želeli že lani.

Takrat jih je zavrnil, tokrat pa jih morda ne bo. Prvi razlog, da utegne biti razplet Dinamove snubitve letos drugačen, je ta, da je imel Kek lani poleti pogodbo z NZS, trenutno pa je prost in se lahko dogovarja s komerkoli.

Zagotovo v prid tega, da bi ostal na klopi Slovenije, ne govoriti niti dejstvo, da njegova podpora v slovenski nogometni hiši po neuspehih v dveh kvalifikacijskih ciklih v nizu ni več tako močna, kot je bila. Pri predsedniku Mijatoviću, ki ima pri izbiri selektorja članske reprezentance sicer glavno in zadnjo besedo, jo ima, pri večini drugih pa je precej drugače.

Po naših informacijah je najbolj možen razplet selektorskega vozla še vedno tak, da bo Kek ostal na svojem položaju, a obstaja tudi precejšnja verjetnost, da se to ne bo zgodilo.

Bo Matjaž Kek še naprej selektor Slovenije? Razmišlja namreč o ponudbi zagrebškega Dinama.

Kek ne komentira, Prosinečki zanika

“Oprostite, nisem razpoložen in nimam časa,” je Kek odgovoril, ko so ga na temo Dinama poklicali hrvaški novinarski kolegi, ki so nam medtem prišepnili, da naj bi se pri NZS zanimali za Roberta Prosinečkega. Ta naj bi iz Slovenije tudi že dočakal klic.

Je možno, da pri NZS že tipajo za morebitnimi rešitvami v primeru razpleta, ob katerem bi Kek zapustil slovensko selektorsko klop? Kako je z njegovim podaljšanjem pogodbe?

“Stvari so take, kot so bile. Ko bo karkoli znanega oziroma podpisanega, bo javnost obveščena,” nam je na vprašanje, kako je s Kekovim podaljšanjem pogodbe, odgovoril tiskovni predstavnik NZS Matjaž Krajnik.

Za komentar smo povprašali tudi Prosinečkega, ki ga s klopjo Slovenije ne povezujejo prvič. “Nihče iz Nogometne zveze Slovenije me ni poklical in mi karkoli ponudil. Kolikor vem, Slovenija ima selektorja,” nam je odgovoril Prosinečki, a Kekova zdajšnja pogodba z NZS traja le še do konca tega meseca.

Ali je govoril resnico, težko trdimo. Hrvati, ki so nam prišepnili o zanimanju NZS za Prosinečkega, se namreč sklicujejo na zanesljiv vir. Medtem so naši viri blizu vrha slovenskega nogometa takšne govorice ovrgli.

Kdo bo v letu 2022 vodil najboljše slovenske nogometaše?

Prosinečki je bil v igri že ob koncu leta 2017

Podobno je storil Prosinečki, ki so ga s klopjo Slovenije povezovali že konec leta 2017, ko so na NZS iskali naslednika Srečka Katanca in ga našli v Tomažu Kavčiču.

Spomnimo, takrat je Prosinečki, nekoč sijajni hrvaški nogometaš, ki se je ob koncu kariere za eno leto ustavil tudi proti Olimpiji, v pogovoru za 24ur.com dejal, da ga z NZS ni klical nihče. Ko smo ga septembra s SportKluba poklicali pred tekmo med Hrvaško in Slovenijo, je povedal drugače.

“Bili so določeni stiki, vendar na koncu ni prišlo do resnih pogovorov. Ne bi govoril o tem. Od tega so minila že štiri leta, tako da se niti več ne spomnim, kaj je bil razlog,” je Prosinečki dejal takrat.

Prosinečki, nekdanji selektor BiH in Azerbajdžana, je trenutno sicer že skorajda natanko eno leto brez dela. Nazadnje je bil do novembra lani kratek čas turškega prvoligaša Denizlisporja, na klopi katerega pa je zdržal vsega tri mesece.

Komentari

Vaš komentar