Šikaniranje Slovenk s strani selektorja in NZS dobiva mednarodni odmev

Nogomet 10. Sep 202311:22 4 komentarji
Dominika Čonč
Dominika Čonč (Foto: Aleš Fevžer)

Junijsko odprto pismo slovenskih nogometnih reprezentantk je glede na resnost obtožb v njem v javnosti poželo bistveno manj pozornosti od pričakovanj. Kljub temu zgodba ni ostala neopažena v tujini, saj se je o njej ta teden razpisal britanski BBC.

Nogometašicam je junija dokončno prekipelo zaradi slabih pogojev in nestrokovnega dela v slovenski vrsti. V odprtem pismu so se razpisale o neprofesionalnem odnosu selektorja Boruta Jarca, neprimernem vedenju celotnega strokovnega kadra in tudi ignorantskem odnosu Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je preslišala njihove prošnje in pozive k izboljšanju stanja v reprezentanci.

Na sled zgodbi je sedaj prišel tudi britanski BBC, ki se je ta teden o hudih težavah, ki pestijo Slovenke, pogovarjal z reprezentantko Dominiko Čonč. “Okolje je bilo zelo neprofesionalno. Bili so zelo neprimerni komentarji, nad nami so preklinjali, imeli seksistične in homofobne opazke, ki so se dotikale tudi naših zasebnih življenj in niso imele nič z rečmi na nogometnem igrišču. Te stvari so se dogajale zadnjih pet let. Čutile smo strahospoštovanje, zato smo bile tiho. Zaradi tega je moralo veliko igralk poiskati zunanjo pomoč psihologov ali drugih profesionalcev,” je za BBC povedala članica španskega Las Planasa iz Levanteja, zgodbo pa je povzel tudi sloviti španski športni dnevnik AS in hrvaški Jutarnji list.

Čeprav je Jarc sredi tega tedna odstopil z mesta selektorja, pa je v odstopni izjavi kategorično zanikal kakršnekoli obtožbe na svoj račun. Obenem Čonč dvomi, da se bo stanje v reprezentanci zaradi njegovega odhoda v prihodnosti izboljšalo. “Ni bil edini, ki se je tako obnašal,” je poudarila 30-letnica, ki za stanje s prstom kaže tudi na NZS. Ta je v preteklosti preslišala vse njihove pozive k izboljšanju stanja in ne kaže kakršegakoli zanimanja za žensko reprezentanco.

Dominika Čonč
Foto: Aleš Fevžer

“Niso nas želeli poslušati, dejali so nam, da to ni naša stvar. Igralke imamo občutek, da ima zveza žensko reprezentanco samo zato, ker jo mora imeti. Boriti se moramo za drese, za imena na njih, da imamo enake drese kot moški. Igramo sredi dneva, bogu za hrbtom. Nič čudnega, da nihče ne prihaja na naše tekme,” s kritikami v pogovoru za BBC ni skoparila vezistka in pristavila, da s soigralkami zagotovo ne bi zaigrale na naslednji tekmi, če bi Jarc ostal na čelu reprezentance.

“Pričakujemo, da se bodo stvari izboljšale, a je težko to vedeti, saj ne vemo, kaj bo storila zveza. Večinoma na mesto selektorja postavijo osebo, ki se nikoli ni ukvarjala z ženskim nogometom in ki nas ne pozna. Je zelo težko in tudi zelo nespoštljivo do nas,” je še pristavila Čonč, ki slovenske barve brani že vse od leta 2010.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje