Skominin vihar v Izoli se je umiril

Nogomet 6. Dec 20217:00 > 14:1211 komentarjev
Damir Skomina je sodil na svetovnem prvenstvu 2018. FOTO: Guliverimages.

Jurij Požrl, kapetan slovenskega tretjeligaša MNK Izola, se je v imenu članske ekipe odzval na naša vprašanja glede pestrega dogajanja v klubu, ki je prejšnji teden dvignilo veliko prahu. Prihodnost tamkajšnjega igralskega kadra je po uporu ekipe proti predsedniku Damirju Skomine še vedno negotova, a se razpleta. Osip najverjetneje ne bo tako velik, kot se je sprva zdelo.

S pisanjem o uporu članskega moštva MNK Izole zoper predsednika Damirja Skomine, ki se je odločil, da bodo nogometaši drugi del sezone odigrali brez plačila in ga bodo deležni le v primeru uvrstitve v drugo ligo, smo prejšnji teden dvignili veliko prahu.

Takoj, ko nam je na uho prišlo pestro dogajanje v vrstah nekdanjega slovenskega prvoligaša, pri katerem je po prvotnem uporu sprva kazalo, da bodo klub zapustili vsi nogometaši članske ekipe, smo za komentar informacij, ki smo jih dobili znotraj moštva, poprosili kapetana MNK Izola Jurija Požrla, ki pa dogajanja ni želel komentirati.

Po objavi članka se je v večernih urah oglasil Skomina, ki ga pred tem nismo uspeli priklicati, in želel, da mu razkrijemo vire informacij ter nam zagrozil s tožbo.

Pozneje je Skomina – predsednik MNK Izola je postal na dan, ko je končal bogato pot nogometnega sodnika -, v odzivu na naši spletni strani predstavil svojo plat zgodbe in bil do svojih nogometašev precej oster.

“Nisem prišel, da bi igrali v tretji ligi. Dobro vem, kaj želim. Še bolj pa vem, česa ne želim. To pa je izsiljevanja mladih neambicioznih ljudi, ki so se predali,” se je Skomina med drugim odzval na spremembe v njegovem klubu. “Njim je bilo vseeno, katero mesto na lestvici zasedajo. Za njih je nogomet ‘špas’. Tudi na treningih. Plačana rekreacija. Poleg tega so bili pogosto poškodovani, za odsotnost pa so navajali različne izgovore. Tudi takšne, da ne morejo na tekmo zaradi obolelega psa. Tega je nepreklicno konec,” je dodal.

Dan za tem se nam je oglasil kapetan Požrl, ki še ne ve, ali bo ostal v Izoli. Dejal je, da zdaj lahko odgovori na vprašanja, poslana po elektronski pošti, ni pa komentiral Skomininih obtožb in očitkov o izsiljevanju.

Odgovore na naša vprašanja lahko preberete spodaj.

Predsednik MNK Izola je postal konec avgusta letos.

Kaj se je v zadnjem tednu dogajalo v Izoli?
Vodstvo kluba nas je brez kakršnegakoli obvestila postavilo pred dejstvo, da bomo priprave, treninge in celoten drugi del prvenstva odigrali brez kompenzacije stroškov. Če ne osvojimo prvenstva, bomo vsi domači igralci trenirali in igrali pol leta brez kakršnegakoli plačila. Obljubili so, da bomo v nasprotnem primeru dobili plače za nazaj, prav tako pa tudi nagrado za osvojeno ligo. Trenutno smo na šestem mestu prvenstvene lestvice in za vodilnim zaostajamo za sedem točk. Kljub temu bi ta finančni pogoj veljal le za domače igralce in ne za prišleke, za katere bi veljala drugačna pravila.

Kaj je bil glavni kamen spotike, da se je celotna članska ekipa odločila za odhod iz kluba?
Najbolj nas je zmotilo dejstvo, da je uprava želela drugače obravnavati prišleke in domače igralce, kar je v slovenskem nogometu in celo v tretji ligi marsikdaj praksa, ki smo je bili v preteklosti deležni mnogi izmed nas. Želeli smo si konstruktivnega pogovora o nadaljevanju aktivnosti z namenom izboljšanja rezultatov, ne pa ‘politike gotovih dejstev’. Med pogovori so bile izrečene ostre besede, vendar med nogometaši velja nepisano pravilo – kar se zgodi v garderobi, ostane v garderobi.

Kakšna je oblika sodelovanja nogometašev in kluba?
Sodelovanje med MNK Izola in člansko ekipo je temeljilo izključno na dogovoru med igralci in vodstvom kluba. Igralci smo prejemali različne zneske, kot neke vrste povračila stroškov oziroma nagrade za opravljene treninge in odigrane tekme na mesečni ravni. Potrebno je poudariti, da je del igralcev z izplačanimi zneski komaj pokril stroške igranja nogometa. Prav tako moram poudariti, da smo vsi igralci dobili izplačana vsa finančna sredstva za prvi del sezone. Je pa res, da so tudi nekateri plačani igralci občasno izpuščali treninge, vendar je osnovni razlog za tako početje službena obveznost posameznikov, saj v tretji ligi ne igramo profesionalnega nogometa, ampak si praktično vsak izmed nas primarno zagotavlja eksistenco s službo, nekateri pa še vedno študiramo. Igralci profesionalnega nogometa imajo sklenjene pogodbe s klubi, zato trditev o ‘plačani’ rekreaciji ne bom komentiral.

Kakšni so oziroma bodo nadaljnji koraki ekipe?
Verjamem, da lahko z vodstvom kluba najdemo skupni jezik, vendar je za zdaj komunikacija omejena. Nadaljnjih potez vodstva ne poznam. Vem pa, da nekateri igralci razmišljajo o zaključku aktivnega igranja nogometa.

Jurij Požrl. FOTO: osebni arhiv.

Kakšna je bila vaša kapetanska vloga v tej zgodbi?
Od začetka letošnje sezone sem s ponosom nosil kapetanski trak članske ekipe MNK Izole, saj sem v Izoli doma. Želel sem biti del neke čudovite zgodbe, ki bi lahko v letošnji ali kateri od prihodnjih sezon pomenila vrnitev Izole med pomembnejše nogometne sredine. Tja, kjer je nekoč že bila. To si zaslužijo predvsem naši zvesti navijači Ribari, ki nas brezpogojno spremljajo na vsaki tekmi v tretji ligi, doma in v gosteh.

Potrebno je poudariti, da smo se vsi člani ekipe resno angažirali pri nogometnih aktivnostih in želeli doseči odmeven rezultat. V jesenskem delu prvenstva, ki smo ga odlično začeli, pa nam po incidentu v Škofji Loki stvari niso šle povsem po načrtih.

V ekipi smo se fantje odlično razumeli, imeli smo posebna ‘pravila garderobe’, ki so nas še bolj povezala. Res je, da je po nekaj tekmah prišlo do manjše krize, vendar je določena nihanja v igri potrebno razumeti, saj je po nekaj kolih prišlo do menjave trenerja, z novim trenerjem pa smo še morali najti skupni jezik. V celotni zgodbi sem imel kot kapetan vlogo predstavnika ekipe, torej tistega, ki je ubesedil svoje misli in misli svojih soigralcev. Vlogo enakega med enakimi.

Kakšno je bilo vaše sodelovanje s Skomino, odkar je prišel v klub?
Ves čas sva s predsednikom intenzivno komunicirala, še posebej na začetku sezone, ko smo se šele spoznavali. Predsednik Skomina nam je predstavil dvoletni projekt ‘pohoda na drugo ligo’, kar se nam je zdel ambiciozen, vendar uresničljiv načrt. Ekipa se je veselila pozitivne vizije, zato so nas kljub nekoliko slabšim rezultatom drastične poteze uprave presenetile.

Poleg tega menim, da smo glede na prikazano na lestvici prenizko. Nenazadnje je ekipa v zelo podobni sestavi v lanski sezoni osvojila drugo mesto v tretji ligi zahod. Vsak nogometni klub, ki vstopa v neke vrste preoblikovanja, po navadi doživlja boleče spremembe. Res je, da potrebujemo igralske okrepitve, saj je želja oz. vizija
kluba uvrstitev v drugo slovensko ligo oziroma še višje. Igralci bi morali z upravo v tej fazi za dobrobit kluba poiskati skupni jezik in čim prej začeti s pripravami na spomladanski del prvenstva.

Koliko nogometašev bo po zadnjih podatkih ostalo v klubu?
Uprava je po petnajstminutnem sestanku odslovila sedem igralcev. Večina teh igralcev ni redno trenirala, kar pa ne velja za vse. Vrata so pokazali tudi bivšemu dolgoletnemu kapetanu ekipe in najboljšemu strelcu lanske sezone, ki sta se redno udeleževala treningov. Z vsemi ostalimi so se individualno pogovorili o novih finančnih pogojih. Petnajst igralcev se nas je odločilo, da pod takimi pogoji do nadaljnjega ne bomo trenirali. Kljub nestrinjanju s pogoji sta se dva igralca naknadno odločila, da se bosta vseeno poizkušala dogovoriti za boljše finančne pogoje. Kolikor mi je znano, smo pravno formalno še vedno vsi člani MNK Izola.

Skominine (dez)informacije

Ob vsem skupaj velja predstaviti še nekaj dejstev o Skomini v zadnjem letu. Najboljši slovenski nogometni sodnik vseh časov, ki je sodil tudi v finalu Lige prvakov 2018/19, je bil zadnjič na delu 4. novembra lani, ko je sodil na tekmi Lige prvakov med Club Bruggeom in Borussio Dortmund, ki pa jo je zaradi poškodbe končal po enajstih minutah. Potem ga na nogometnih igriščih s piščalko nismo več videli.

Spomladi so se v javnosti pojavile informacije o tem, da končuje pot nogometnega sodnika, na katera se je odzval z zapisom na Instagramu. “Veliko ljudi v medijih govori, da sem končal in bo ta poškodba negativno vplivala na mojo kariero. Presenečen sem, da obstajajo novinarji in komentatorji, ki jim je tako mar zame. Naj povem vsem, da je prezgodaj, da bi me dokončali,” je zapisal takrat.

Ko smo ga na SportKlubu v začetku avgusta povprašali, ali je res, da kot predsednik prihaja v MNK Izola, je to zanikal. “O tem sem slišal tudi jaz. To so neformalne dezinformacije,” je povedal. “Rekel sem vam zelo jasno. Ne vem, kaj želite. Zelo jasno sem vam odgovoril, da je to dezinformacija,” je Skomina takrat odgovoril na naše podvprašanje.

Konec meseca je na sedežu Nogometne zveze Slovenije naznanil konec sodniške kariere in se razkril kot novi predsednik MNK Izola, ki je po prvem delu sezone v tretji ligi zahod na drugem mestu. Prejšnjo sezono je pod vodstvom Vlada Badžima končala na tretjem mestu.

Komentari

Vaš komentar