Slovenci čutijo posledice umetne trave v Astani

Nogomet 25. Mar 202318:14 0 komentarjev
Matjaž Kek (FOTO: Aleš Fevžer)

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek pred nedeljsko drugo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2024 proti San Marinu verjame, da so njegovi nogometaši sposobni zaigrati še precej bolje kot proti Kazahstanu.

Slovensko vrsto v nedeljo ob 18. uri v Stožicah čaka še druga tekma v kvalifikacijah za nastop na Euru 2024 v Nemčiji. Po pomembni četrtkovi zmagi proti Kazahstanu z 2:1 je moštvo že povsem osredotočeno na dvoboj proti San Marinu, v katerega kljub nekaterim zdravstvenim težavam vstopajo v vlogi velikega favorita.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal selektor Matjaž Kek, zaradi poškodbe znova ne bo mogel računati na Jasmina Kurtića in Andraža Šporarja, s tribune pa si bosta tekmo ogledala tudi Domen Črnigoj in Miha Blažič, ki je v Astani igrišče zapustil že na samem uvodu obračuna.

“Gre za tekmo, na kateri moraš sprejeti vlogo favorita,” je poudaril Matjaž Kek in dodal, da ta čas razmišlja predvsem o ofenzivnem delu igre, ki bo ob močno obrambno naravnanem tekmecu še kako pomembna. Ob tem je znova izrazil zadovoljstvo zaradi zmage proti Kazahstanu, pa čeprav je njegova ekipa na tekmi pokazala dva obraza.

“Na eni strani veliko željo in motiv, po drugi strani pa nas je tekma opozorila na nekatere stvari, ki jih moramo delati bolje. Tu samokritika in objektivnost igra zelo pomembno vlogo. Res je, zmagali smo, naredili tri korake naprej, a jutri je nov izziv,” je poudaril slovenski selektor in obenem izrazil željo, da bi bile Stožice kljub neatraktivnem nasprotniku dobro obiskane. Po zadnjih podatkih si bo tekmo sicer ogledalo najmanj 9000 gledalcev.

Kaj je pred tekmo s San Marinom še povedal Matjaž Kek?

FOTO: Guliverimages.

O pričakovanjih pred tekmo s San Marinom:

“Upam, da bomo tekmo odigrali v dobro zapolnjenih Stožicah. Mislim, da si ta generacija zasluži pravo vzdušje in podporo, ne glede na to, kje se igra tekma. Igra slovenska reprezentanca. Fantje so v Astani pokazali, koliko jim pomeni slovenski dres. S celotnim paketom v Astani sem zadovoljen, saj menim, da je bilo vse skupaj na primerni ravni, ki nas veseli zaradi zmage in točk. A ostajamo delovni in skromni, z dovolj samozaupanja. Še toliko bolj, ker smo nekatere stvari sposobni narediti še bolje.”

O zdravstvenem kartonu reprezentance:

“Nekaj težav je, a v tem delu sezone je za pričakovati, da imajo nekateri težave s poškodbami. Žal sta za jutri ob Andražu Šporarju in Jasminu Kurtiću odpadla še Domen Črnigoj in Miha Blažič. Težave imajo tudi nekateri drugi igralci. Umetna trava je le umetna trava, zato se čutijo posledice. A s tem se ponuja priložnost nekomu drugemu.

Poleg tega je naše razmišljanje, da držimo visok ritem igre, da smo hitri, agresivni, pravočasni, seveda ob tem, da smo tudi natančni in da izkoristimo ponujene priložnosti. Ogledali smo si tekmo San Marina proti Severni Irski in igralci bodo dobili dovolj informacij. Kljub poškodbam sem prepričan, da bo Slovenija tekmo odigrala na visoki ravni.”

O tem, kako drugačna je reprezentanca San Marina od tiste, s katero so se pomerili leta 2020:

“Bolj ali manj so usmerjeni v način branjenja, ko po osvojeni žogi skušajo priti na nasprotnikovo polovico. A dejstvo je, da mora biti priprava na San Marinu enaka kot proti kateremukoli nasprotniku, čeprav je izhodišče drugačno in je poudarek na drugih elementih. Po poznem prihodu iz Kazahstana bomo opravili šele drugi pravi trening, zato si želim le, da smo osredotočeni, da igramo kot ekipa. Za zdaj so fantje pokazali resnost in zrelost. Kdorkoli bo dobil priložnost, ima moje popolno zaupanje.”

O tem, ali bo začetna postava močno spremenjena v primerjavi s tekmo proti Kazahstanu:

“To je stvar slačilnice. Kot verjetno že veste, pred tekmo nerad govorim o posameznikih. Bomo videli, kaj bo pokazal današnji trening. Na nekatere igralce sem računal že v Astani, a so se nato nekatere odločitve pokazale za dobre. Zaenkrat naj začetna enajsterica in vse drugo ostane stvar slačilnice.”

O tem, da se zdi kader vse širši on boljši:

“Predvsem sem vesel, da ni bilo prevelikega poudarka na to, da manjkajo nekateri igralci, ki so bili v zadnjih letih pomembni in bili v ligi narodov med nosilci. Tu mislim na Kurtića in Šporarja, potem je odpadel še Blažič. Da ne govorim o Mihi Mevlji in Gregorju Sikošku, ki je bil odkritje lige narodov. Vsi našteti igralci spadajo v ta kader. Zadovoljstvo je, ker se vsi zavedajo, da lahko vsak pomaga na svoj način.

Dejal sem, da je to leto, ki bo pokazalo marsikaj, kar se tiče slovenskega reprezentančnega nogometa. Želim si, da smo v igri do konca in prepričan sem, da smo dovolj kvalitetni, ne glede na to, kdo nam stoji nasproti. Zakaj ne bi koristil vse resurse, ne glede na to, ali je nekdo star čez 30 let ali pa manj kot 20. Strinjam se, da je tudi Astana pokazala, da lahko nekatere stvari zavrtimo, čeprav se morda niso zdele logične, a so se izkazale za dobre.”

O tem, da je stekla igra v napadu:

“Kar se tiče tega, ravno tu nisem najbolj zadovoljen. Glede na informacije, ki ji dobivam na treningih, in glede na njihove individualne kvalitete, od njih želim in zahtevam več. Da smo kvalitetnejši, natančnejši, hitrejši. Da se lahko branimo v dveh sistemih, nam daje določeno širino, medtem ko si za igro v napadu želim še večje konkretnosti in agresivnosti.

Nekatere stvari v Astani mi niso bile všeč, kar smo skušali fantom na konstruktiven način povedati. A plan igre zahteva določen čas. Glede na to, da se tudi kader spreminja, bom vztrajal na tem, saj si želim, da je Slovenija prepoznavna, ko ima in ko nima žoge.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!