Kako so igrali: Kek unovčil ponudbo iz medijskega sveta

Foto: Guliverimages
Slovenija je kvalifikacije začela z zmago. FOTO: Guliverimages

Slovenska nogometna reprezentanca je na sedemurni let iz Kazahstana v domovino vzela pomembne, zelo pomembne tri točke v boju za nastop na Euru 2024, ki ga prihodnje leto gosti Nemčija. Junak tekme je bil debitant Žan Vipotnik, ki pa ni bil najbolje ocenjen posameznik v naši izbrani vrsti. Ocene individualnih učinkov nogometašev na igrišču pripravljamo v sodelovanju s Sofascorom.

“Kar se tiče Vipotnika, to ste vi več napisali. Nudijo ga vsi na pladnju vsak tretji, četrti dan,” je na novinarski konferenci ob razkritju seznama za tekmo s San Marinom o vpoklicu najboljšega strelca Prve lige Telemach razmišljal slovenski selektor Matjaž Kek. Ponudbo z medijskega sveta je selektor sprejel in sijajno izkoristil. Član Maribora je z zadetkom vsega osem minut po vstopu v igro postal veliki junak prepotrebne slovenske zmage proti Kazahstanu.

A selektorjevega zaupanja ni izkoristil samo Konjičan. Po sili razmer oziroma poškodbe Mihe Blažiča se je v prvem planu hitreje, kot je načrtoval, znašel tudi David Brekalo in na začetku drugega polčasa Slovenijo vrnil v igro. Tokrat vsekakor velja splošna ocena, da so bili rezervisti Slovenije tisti, ki so naši izbrani vrsti priigrali izjemno pomembne tri točke na sila neugodnem gostovanju v “Aziji”.

Kako so igrali slovenski reprezentanti?

Najboljši posameznik – David Brekalo (7,6)

Nekdanjega člana Brava je slovenski selektor sinoči v ogenj poslal že v peti minuti srečanja, ko se je poškodoval Miha Blažič. Ponujeno je 24-letnik sijajno izkoristil in na začetku drugega polčasa z izvrstnim gibanjem prevaral kazahstansko obrambo ter z natančnim strelom podajo Adama Gnezde Čerina preusmeril v mrežo domačih.

Poleg tega je Brekalo dobil sedem od desetih dvobojev z nasprotnikovimi igralci in iz štirikrat žogo poslal iz nevarne cone pred slovenskimi vrati. Je pa po drugi strani res, da bo s strani selektorja dobil kakšno vprašanje o svoji reakciji pri vodilnem zadetku Kazahstancev, ko se je znašel na “nikogaršnjem ozemlju”, predaleč od strelca Samorodova. A pod potegnjeno črto smo znova dobili potrditev, da imamo v tem trenutku kar nekaj kakovostnih osrednjih branilcev, na katere lahko Matjaž Kek računa na poti proti Nemčiji.

Med ostalimi izstopa junak večera

Jan Oblak (6,6) – Ocene Sofascora, s katerim sodelujemo pri pripravah ocen posameznikov, do vratarjev navadno niso ravno prijazne. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance, ki je bil eden izmed razlogov za lepo napolnjene tribune Astana arene, v mrzlem kazahstanskem večeru ni imel prav veliko dela. Pri zadetku domačih ga je na cedilu pustila obramba, se pa je v zaključku tekme izkazal s fantastično obrambo, s katero je Sloveniji zagotovil pomembne tri točke.

Žan Karničnik (6,9) – Branilec Celja je bil v prvem polčasu še najbolj pod pritiskom nasprotnikovih napadalcev, ki pa so ga uspeli preigrati enkrat samkrat. Žal ravno takrat, ko je Jan Vorogovski s podajo našel Maksima Samorodova, ki je zadel za vodstvo Kazahstana. Karničnik je sicer dobil sedem od devetih dvobojev na tleh, a le enega od petih v zraku. Bil je neposredno vpleten v kar 17 akcij, ko je Slovenija izgubila posest žoge, s tremi predložki nikoli ni našel svojega cilja. Če bi Slovenija izgubila, bi bil verjetno tragični junak srečanja.

Jaka Bijol (7,5) – Še ena suverena predstava vse boljšega in boljšega branilca Udineseja, ki pa je podobno kot Brekalo malce pozabil na Samorodova ob zadetku Kazahstana. Ko je govora o številkah, je Bijol dobil kar devet od desetih zračnih dvobojev in žoge podajal z 90 % natančnostjo. Šest od njegovih osmih dolgih podaj je našlo naslovnika. Jaka Bijol je znova potrdil, da je steber slovenske obrambe in eno izmed prvih imen, ki jih v začetno enajsterico vedno znova postavi Matjaža Kek.

Jure Balkovec (7,0) – Taktična žrtev selektorja ob polčasu. V obrambi je svoje oddelal pošteno, v napadu dodajal premalo. V nasprotnikov kazenski prostor je ob dominantni igri Slovenije poslal le dva predložka, eden je našel svoj cilj.

Jon Gorenc Stanković (7,2) – Klasična predstava obrambno naravnanega slovenskega vezista. Najbolj pomembno je, da je Slovenija skozi akcije, v katere je bil vpleten član graškega Sturma, izgubila samo šest žog. Stanković je dobil štiri od petih duelov na tleh, enkrat pa, kar zanj ni značilno, tudi z razdalje udaril proti vratom, a je žoga končala v naročju nasprotnikovega vratarja.

Adam Gnezda Čerin (7,5) – V malce bolj napadalno naravnani vlogi, kakršno ima letos tudi pri Panathinaikosu, se je bolje znašel v drugem polčasu, ko je imel pomoč Mihe Zajca. V vsakem primeru je za vezista žoge podajal z zavidljivo 88 odstotno natančnostjo, najpomembnejša je bila tista, s katero je iz kota našel Davida Brekala za 1:1. Gnezda Čerin je v Ligi narodov s svojimi predstavami postavil visoke standarde. Znova jih je dosegel.

Petar Stojanović (7,4) – Ni se prvič znašel v bolj napadalni vlogi pod Matjažem Kekom, a se tokrat v napadih na postavljeno obrambo nasprotnika ni tako dobro znašel kot takrat, ko Slovenija išče predvsem hitre prehode v napad. V drugem polčasu se je premaknil na bolj naraven položaj bočnega branilca in tudi ta poteza slovenskega selektorja se je izkazala za pravilno.

Foto: Guliverimages

Benjamin Verbič (6,8) – Vojničan se je skozi celotno tekmo precej iskal na igrišču. V kazenski prostor nasprotnika je poslal dva predložka, po enem izmed njih je Žan Celar zapretil z glavo, kar je bila najlepša priložnost Slovenije v prvem polčasu. V majici z reprezentančnim grbom je že odigral kakšno boljšo, pa tudi kakšno slabšo tekmo.

Benjamin Šeško (6,6) – Anonimna tekma slovenskega nogometnega dragulja. Le šestindvajsetkrat se je med tekmo dotaknil žoge, od tega šestkrat, ko je dobil zračni dvoboj z nasprotnikovim branilcem. Šeško je tokrat ostal brez enega samega strela proti nasprotnikovim vratom.

Žan Celar (6,8) – Njegovih 25 dotikov žoge na tekmi je najmanj med tistimi, ki so v slovenski izbrani vrsti začeli tekmo. A bil je bolj nevaren od Šeška, v prvem polčasu je z glavo ogrel dlani domačega vratarja, še en njegov strel iz ugodnega položaja so blokirali kazahstanski branilci.

Foto: Guliverimages

Miha Blažič – zaradi poškodbe je igrišče zapustil po vsega petih minutah.

Rezervisti

Miha Zajc (6,6) – Dodal precej prepotrebne živahnosti pri napadanju postavljene obrambe nasprotnika. Te zadeve mu v vselej dominantnem Fenerbahčeju seveda niso tuje. V spominu nam bosta ostala nevaren strel z razdalje in zapravljena priložnost pri izidu 1:1, ko je njegov strel v zadnjem trenutku blokiral nasprotnikov branilec.

Žan Vipotnik (7,3) – Njegova prva poteza v majici s Triglavom na prsih je bil zadetek za zmago na zelo pomembnem gostovanju. Tu lahko opis zaključimo. A bomo dodali še to, da je bil to tipičen zadetek igralca, ki je v formi. Brez razmišljanja, “s prve”, močno, natančno. Žan Vipotnik, dobrodošel na največje nogometne odre.

Foto: guliverimage

Sandi Lovrić (7,1) – V vsega 20 minutah je oddal resno kandidaturo za uvrstitev v začetno enajsterico na nedeljski tekmi s San Marinom. Prispeval je kar tri ključne podaje, največ od vseh slovenskih nogometašev.