Slovenski klubi v Evropi: Kje si jih lahko ogledam?

Evropa 5. Jul 20228:02 > 10:33 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Slovenski nogometni klubi začenjajo z nastopi v kvalifikacijah za evropska tekmovanja. V igri za ligo prvakov so državni prvaki iz Maribora, ki bodo v sredo v prvem krogu gostili Šahtar Soligorsk. V kvalifikacijah za konferenčno ligo bodo v četrtek prvič na delu nogometaši Olimpije in Mure. Kje in kdaj si lahko ogledate prve tekme prvega dela obeh kvalifikacij Maribora, Olimpije in Mure?

Mesec julij tradicionalno prinaša tudi slovenske nastope na evropskih tleh. Že v prvem krogu kvalifikacij dveh različnih tekmovanj bodo na delu trije klubi iz Prve lige Telemach. Kot zadnji bodo z lovom na skupinski del konferenčne lige začeli Koprčani, ki se kvalifikacijam priključijo v drugem krogu.

Največje možnosti za evropsko jesen imajo Mariborčani, ki pa bodo morali za povečanje upov že v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov izločiti beloruski Šahtar Soligorsk, kar bo vse prej kot lahka naloga.

Uspeh je pomemben tudi zato, ker bi si tako vijoličasti zagotovili, da v primeru izpada v drugem krogu boje nadaljujejo v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Medtem ko bi jih poraz v prvem krogu vodil neposredno v drugi krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Če bi torej izločili Beloruse, bi bili le še eno napredovanje oddaljeni od zagotovitve evropske jeseni!

S tega vidika imata najdaljšo pot Olimpija in Mura, ki morata za uvrstitev v skupinski del konferenčne lige izločiti vse štiri nasprotnike, s katerimi se bosta pomerila. Zmaji začenjajo proti Differdangu iz Luksemburga in Prekmurci proti Sfintfulu Gheorgheju iz Moldavije.

Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov:

Sreda, 6. julija, ob 20.15: Maribor – Šahtar Soligorsk

Kje lahko pogledam tekmo?

Program: Sportklub 1

Shema: Telemach – na 201. mestu v programski shemi

Studio pred domačo tekmo Maribora ob začetku evropske poti se začne že ob 20.00, tekma ob 20.15.

Omeniti velja še to, da je bil zaradi neuravnoteženega števila klubov izveden dodaten žreb, ki je Mariborčanom namenil še status morebitnega srečnega poraženca: zaradi neenakega števila klubov v kvalifikacijah v obeh poteh elitnega tekmovanja so namreč izžrebali dva para, iz katerih bo poraženec napredoval neposredno v tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo namesto v drugega kot vsi ostali poraženci.

Povratna tekma sledi 13. julija. Odigrana bo na nevtralnem terenu, saj obračuni v Belorusiji zaradi dogajanja v Ukrajini niso dovoljeni. Obračun bo tako na stadionu Sakarya v turškem Adapazariju.

Olimpija v kvalifikacijah za konferenčno ligo:

Četrtek, 7. julija, ob 19.00: Olimpija – FC Differdange 03

Kje lahko pogledam tekmo?

Program: Sportklub 2

Shema: Telemach – na 202. mestu v programski shemi

Ogledali so boste lahko tudi domačo tekmo Olimpije. Prav tako pred samo tekmo sledi še studio, z začetkom ob 18.45. Povratni obračun bo teden dni kasneje v Luksemburgu.

V Ljubljani se sicer te dni ukvarjajo z vsem drugim kot z nogometom, v klubu po nenadni zamenjavi trenerja, ko je Roberta Prosinečkega na klopi menjal Alberto Riera, vlada kaos. Navijači močno nasprotujejo potezam nemškega predsednika Adama Deliusa. Bo to vplivalo na predstavo na igrišču?

Mura v kvalifikacijah za konferenčno ligo:

Četrtek, 7. julija, ob 19.00: Sfantul Gheorghe – Mura

Kje lahko pogledam tekmo?

Program: Sportklub (številko programa še sporočimo)

Shema: Telemach

Ogledali so boste lahko tudi gostovanje Mure v Moldaviji, ki igra ob isti uri kot Olimpija, v četrtek ob 19. uri.

Mura je lani postala drugi klub v zgodovini Slovenije, ki je imela evropsko jesen in se je uvrstila v skupinski del enega od Uefinih klubskih tekmovanj.