Sodniki priznali: V zadnjem obdobju nismo na zahtevani ravni

Nogomet 18. Okt 202219:00
Foto: Guliverimages

Sodniške napake so sestavni del vsakega športa, a v športni javnosti, še posebej pa nogometni, prevladuje mnenje, da te napake možje v črnem (pre)redko priznajo. Za drugačno prakso so se odločili na Hrvaškem, kjer je prvi mož sodniške stroke odkrito priznal, da sojenje v zadnjem obdobju ni na želeni ravni.

Potem ko sta v hrvaški javnosti ta konec tedna najbolj odmevali tekmi med Dinamom in Varaždinom, na kateri je bil po vodstvu gostov že v 33. minuti izključen napadalec Varaždina Andris Herrera in so favorizirani Zagrebčani v zaključku srečanja na voljo dobili zelo hitro dosojeno enajstmetrovko, ter Hajdukom in Gorico, na kateri sta bili obe strani nezadovoljni s sojenjem, je pred kamere nacionalne televizije stopil predsednik komisije nogometnih sodnikov HNS-ja Bruno Marić.

“Žal je hrvaška javnost spoznala, da sodniki v zadnjih krogih niso v dobri formi. Nabralo se je precej stvari, zato se stvari zdijo slabše, kot so. Za vse, kar se dogaja v hrvaškem sojenju, sem odgovoren jaz. Predsednika Kustića in zvezo je potrebno izločiti iz te zgodbe. Za teh nekaj slabih tekem smo odgovorni mi, sodniki. Nihče drug,” priznava prvi mož sodniške stroke pri naših južnih sosedih.

Storiti moramo več, da se o sodnikih ne bo govorilo

Na obeh omenjenih obračunih se je moral večkrat vmešati sistem VAR in popravljati napačne odločitve sodnikov, kar je nekaj, čemur se skušajo v vodstvu sodniške organizacije čim bolj izogniti. Po odkritem priznanju napak Marić obljublja, da se bodo stvari v prihodnosti spremenile. 

“Od uvedbe VAR-a je zaupanje v sojenje neprimerno večje, kot je bilo prej. Imamo pa številne izzive, prvenstvo in tekme so vse bolj zanimive in manj predvidljive, očitno pa je, da sodniki v zadnjem obdobju niso bili v pravi formi ter niso dobro odgovorili na izzive. Moramo pa gledati naprej in storiti to, kar si želijo vsi – da se o sojenju čim manj govori,” poudarja Marić.