Sodniški pogled: Kakšna je sodba odločitev Mateja Juga?

Nogomet 11. Okt 202213:01 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Strokovni sodelavec za sodniške zadeve Darko Čeferin je imel v tokratnem sodniškem pogledu oddaje Pod prečko ogromno dela. Največ mu ga je "priskrbel" Matej Jug, ki je s sojenjem derbija med Mariborom in Koprom dvignil precej prahu. Nekdanji slovenski sodnik pojasnjuje njegove odločitve.

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko:

Prva situacija

Marin Laušić je z drsečim startom podrl Luko Vešnerja Tičića. Sodnik Matej Jug se je umikal žogi in situacija ni neposredno videl. Kljub temu je dosodil prekršek vezista Maribora in ga nato zaradi ugovarjanja kaznoval z rumenim kartonom.

Komentar Darka Čeferina: Gre za brezobziren start in igralec za to mora dobiti rumen karton. Sodnik je sicer blizu dogodka, a je zaradi umikanja žogi s hrbtom obrnjen od situacij in dogodka ne vidi tako, kot ga mi vidimo s tega posnetka. Če bi ga videl, bi igralec dobil rumen karton zaradi prekrška. Prekršek pa je dosodil zato, ker je zaznal ta drseči start in ko po inerciji je vedel, da je šlo za prekršek. Ni pa vedel, kakšen prekršek je bil. Karton je nogometaš dobil zaradi ugovarjanja. Ko pride do mobinga oziroma obkoljevanja sodnika, mora nogometaš dobiti rumeni karton.

Druga situacija

Bede Osuji je z roko udaril v obraz branilca Maribora Luko Uskokovića. Dosojen ni bil niti prekršek, nogometaš ni bil kaznovan s kartonom.

Komentar Darka Čeferina: Vidimo nepravilno grajenje igralca Kopra in kontakt z iztegnjeno roko nazaj po obrazu nasprotnika. Za to bi moral igralec dobiti rumeni karton. Kdaj pa rdeči? Ko gre za zamah ali udarec s komolcem. Ko pa je roka iztegnjena in je dlan odprta, govorimo brezobzirnem prekršku, za katerega mora igralec dobiti rumeni karton.

Tretja situacija

Vratar Samo Pridgar je stekel iz svojih vrat in podrl napadalca Kopra Daria Kolobarića. Sodnik Matej Jug mu je pokazal rdeči karton.

Komentar Darka Čeferina: Tu je evidentno, da vratar rahlo zamudi in podre napadalca. Ta ima nadzor nad žogo, pred njim so prazna vrata, gre za preprečitev čiste situacije za dosego zadetka in odločitev je rdeč karton. Sodnik je bil v dobrem položaju, takoj je prekinil igro in izključil vratarja, ko je zaznal kontakt. Če kontakta ne bi bilo, bi VAR rdeči karton razveljavil.

Četrta situacija

Žan Benedičič je s krasnim strelom dosegel zadetek za Koper. Vprašanje, ki se poraja – je bil nemara Maj Mitterndorfer, ki je bil v offside položaju, vplival na igro in bi moral biti dosojen prepovedan položaj.

Komentar Darka Čeferina: Povsem evidentno je, da je napadalec v offside položaju, kar samo po sebi še ni kršenje pravil igre. Ugotoviti moramo, ali ta igralec kakorkoli vpliva na vratarja. Mu zastira pogled, je v njegovi liniji, stoji pred njim? Samo en zorni kot kamere je pravi, s katerega lahko preverimo, ali ta igralec vpliva na vratarja. Prepričani moramo biti, ali ta igralec vpliva na vratarja. V tem primeru vidimo, da ta igralec ne stori ničesar narobe. Gre ven iz kazenskega prostora in ne želi igrati z žogo.

Pri kontaktu med vratarjem Adnanom Golubovićem in nogometašem Maribora Markom Tolićem Čeferin nikakor ne vidi razloga za dosojanje enajstmetrovke. Po njegovem mnenju bi moral Tolić celo prejeti rumeni karton.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje