Srečko Katanec je prvi obraz slovenske nogometne preteklosti

Nogomet 18. Mar 20237:00 0 komentarjev
Srečko Katanec je zaznamoval Slovenijo v kvalifikacijah za velika tekmovanja. FOTO: Profimedia.

Slovenska nogometna reprezentanca bo prihodnji teden začela z nastopi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Vstopila bo v 15. kvalifikacijski ciklus v svoji zgodovini. Prečesali smo jo, izbrskali rekorde in preverili, kaj je v preteklosti naredila.

Slovenija se je do zdaj uvrstila na tri velika tekmovanja, evropsko prvenstvo 2000 ter svetovni prvenstvi 2002 in 2010. Njena uspešnost v kvalifikacijah je torej 20 odstotna.

Vsakič, ko se je uvrstila na zaključni turnir, ji je to uspelo skozi dodatne kvalifikacije, v katerih je trikrat zmagala in dvakrat izgubila.

Prvo tekmo v kvalifikacijah je Slovenija odigrala 7. septembra 1994, ko je v Mariboru gostila takratne svetovne podprvake Italijane in remizirala z 1:1. Morala bi zmagati. Glavni sodnik tiste tekme, Nemec Bernd Heynemann, namreč ni priznal očitnega zadetka Darka Milaniča. Če bi že takrat imeli VAR …

V kvalifikacijah za evropska in svetovna prvenstva, v rednem delu kot v dodatnih kvalifikacijah, je Slovenija do zdaj odigrala natanko 138 tekem. Njena statistika je minimalno pozitivna. Zabeležila je 55 zmag, 29 remijev in 54 porazov. Statistika dodatnih kvalifikacij? Tri zmage, štirje remiji in trije porazi.

Statistika Slovenije v kvalifikacijah za EP in SP:

Tekme: 148
Zmage: 58
Remiji: 33
Porazi: 57

Slovenija si uvrstitve na veliko tekmovanje nikoli ni zagotovila neposredno, najvišje je bila v svoji kvalifikacijski skupini na drugem mestu, in sicer v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 in 2004 ter za svetovni prvenstvi 2002 in 2010.

Dvakrat je bila tretja, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 in evropsko prvenstvo 2016, ko si je v nekoliko spremenjeni obliki kvalifikacij še zadnjič zagotovila dodatne kvalifikacije. Takrat jih je proti Ukrajini, podobno kot proti Hrvaški v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004, izgubila.

Slovenija
Veliko veselje ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2010. FOTO: Guliverimages.

Petkrat je Slovenija kvalifikacije končala na četrtem mestu, na katerem je pristala tudi v zadnjih treh kvalifikacijskih ciklusih, ki jih je odigrala.

Dvakrat je bila peta, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1996 in svetovno prvenstvo 1998, ko je pod vodstvom dr. Zdenka Verdenika na osmih tekmah osvojila le točko in edinkrat do zdaj kvalifikacije končala na zadnjem mestu.

Šesta je bila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008, a v skupini s sedmimi reprezentancami.

Največkrat so bili na drugi strani Hrvati

Največ, kar osem tekem, je Slovenija v kvalifikacijah odigrala s Hrvati, s katerimi je bila v skupini v kvalifikacijah za EP 1996, SP 1998 in SP 2022, z njo pa se je srečala tudi v dodatnih kvalifikacijah za EP 2004. Izkupiček ni najboljši. Zmaga, dva remija in kar pet porazov.

Po šest kvalifikacijskih tekem je odigrala proti Albaniji, Cipru, Estoniji, Rusiji, Slovaški, Švici in Ukrajini, ki so na lestvici najpogostejših kvalifikacijskih nasprotnikov slovenske nogometne reprezentance na drugem mestu.

Najpogostejši nasprotniki Slovenije v kvalifikacijah:

8 tekem – Hrvaška
6 tekem – Albanija, Ciper, Estonija, Rusija, Slovaška, Ukrajina

Matjaž Kek zapravil največ kvalifikacij

Slovenijo je v kvalifikacijah vodilo šestkrat selektorjev. Več kot dve tretjini vseh kvalifikacijskih tekem sta vodila le dva.

Prvi je Srečko Katanec, ki je absolutno najboljši selektor Slovenije v kvalifikacijah. Je rekorder tako po številu tekem (53), zmag (26) kot tudi v povprečju osvojenih točk. Zbral jih je v povprečju 1,74 na tekmo.

Matjaž Kek je rekorder po številu neuspešnih kvalifikacij. Foto: Guliverimage

Drugi je Matjaž Kek, ki bo, če se ne zgodi kaj nepredvidenega, v teh kvalifikacijah postal rekorder. Trenutno je pri 50 kvalifikacijskih tekmah, v katerih je v povprečju zbral 1,46 točke na tekmo. Zdajšnji selektor je sicer rekorder po številu neuspešnih kvalifikacij. Štirikrat jih je končal z neuspehom, uspešen pa je bil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, ko je Slovenija nazadnje nastopila na velikem tekmovanju.

Zanimivo, drugi na lestvici uspešnosti je Bojan Prašnikar, ki je v povprečju zbiral točko in pol na tekmo. Selektor je bil le v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004, v katerih je bil zelo blizu uvrstitve na zaključni turnir. Izpadel je po napetih dodatnih kvalifikacijah proti Hrvaški.

Najslabši selektor Slovenije po tem kriteriju je Zdenko Verdenik, ki je v povprečju osvajal vsega 0,67 točke.

Dvakrat se je zgodilo, da je do menjave na položaju selektorja prišlo med kvalifikacijami. Ta usoda je po dveh porazih na uvodnih treh tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008 doletela Branka Oblaka in na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 po treh porazih na prvih štirih tekmah Slavišo Stojanovića.

Zmaga s 6:0 in poraz z 0:5

Najvišjo kvalifikacijsko zmago je Slovenija zabeležila 27. marca 2015 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 pod vodstvom Srečka Katanca, ko je v Stožicah San Marino odpravila s 6:0. Na tej tekmi je šest golov doseglo šest različnih strelcev.

Zinedine Zidane na tekmi proti Sloveniji oktobra 2002. FOTO: Profimedia.

Najvišji kvalifikacijski poraz je doživela 12. oktobra 2002 na stadionu St. Denis v Parizu, ko je proti Franciji Zinedina Zidana in Thieryja Henryja izgubila z 0:5. Selektor je bil Bojan Prašnikar.

Najvišja zmaga: Slovenija – San Marino 6:0 (kvalifikacije za EP 2016).
Najvišji poraz: Francija – Slovenija 5:0 (kvalifikacije za EP 2004).

Največ nastopov je zbral Boštjan Cesar

Rekorder Slovenije po številu nastopov v kvalifikacijah je rekorder po absolutnem številu tekem v dresu Slovenije (102) Boštjan Cesar, ki je odigral kar 64 kvalifikacijskih tekem.

Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je rekorder po številu tekem v kvalifikacijah. FOTO: Guliverimages.

Na drugem mestu je še en nekdanji kapetan Bojan Jokić (58). Sledijo Valter Birsa (56), Josip Iličić (52) ter Milivoje Novaković in Samir Handanović, ki si peto mesto delita z 51 nastopi.

V zdajšnji reprezentanci ima največ kvalifikacijskih nastopov Jasmin Kurtić, in sicer 45.

Največ nastopov v kvalifikacijah:

64 – Boštjan Cesar
58 – Bojan Jokić
56 – Valter Birsa
51 – Milivoje Novaković in Samir Handanović

Največ golov sta dosegla dva

Na prvem mestu med strelci sta Zlatko Zahović in Milivoje Novaković, ki sta zabila 21 kvalifikacijskih golov. Drugi v 51, prvi pa v le 41 nastopih.

Zlatko Zahović je za 21 golov potreboval vsega 41 nastopov. FOTO: Guliverimages.

Na tretjem mestu močno zaostaja Josip Iličić z 11 zadetki, takoj za njim pa je Ermin Šiljak z desetimi goli. Kar devet jih je dosegel v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004.

Peto mesto si delita Tim Matavž in Mile Ačimović z osmimi kvalifikacijskimi goli.

Če vas morda zanima, takoj za njima je Boštjan Cesar, ki se je kot branilec med strelci na kvalifikacijskih tekmah znašel kar sedemkrat.

V zdajšnji reprezentanci sta najučinkovitejša Miha Zajc in Benjamin Verbič. Nasprotnikove vratarje sta premagala vsak štirikrat.

Najboljši strelci v kvalifikacijah:

21 – Milivoje Novaković in Zlatko Zahović
11 – Josip Iličić
10 – Ermin Šiljak
8 – Tim Matavž in Milenko Ačimović

Štirim Slovencem je uspel “hat-trick”

Več kot tri gole na eni kvalifikacijski tekmi ni dosegel noben slovenski reprezentant. “Hat-trick” na kvalifikacijskih tekmah je uspel štirim.

Kot prvi ga je na nepozabni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 1998 ob remiju proti Hrvaški v Splitu s 3:3 dosegel Primož Gliha 2. aprila 1997.

Tim Matavž
Tim Matavž na tekmi proti Cipru oktobra 2012. FOTO: Profimedia.

Na novega smo čakali do 9. aprila 2004, ko je v Celju na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2006 ob zmagi nad Moldavijo s 3:0 vse tri gole dosegel Mile Ačimović.

Kot tretji je kvalifikacijski “hat-trick” za Slovenijo zabil Tim Matavž pri zmagi nad Ferskimi otoki s 5:1. To je bilo 8. oktobra 2010 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012.

Nazadnje je tri gole na eni tekmi za Slovenijo zabil Milivoje Novaković, ki je bil 11. oktobra 2013 trikratni strelec pri zmagi nad Norveško s 3:0 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014.

Nogometaši z največ goli na eni tekmi:

3 goli – Primož Gliha, Mile Ačimović, Tim Matavž, Milivoje Novaković.

Andraž Šporar je zapravil edino enajstmetrovko

Slovenija je imela na 148 kvalifikacijskih tekmah do zdaj na voljo 16 enajstmetrovk.

Zapravila je le eno, in sicer v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju, ko je 4. septembra 2021 pri zmagi nad Malto v Ljubljani z 1:0 strel z bele točke zgrešil Andraž Šporar.

Rekorderja po številu golov z enajstih metrov sta Zlatko Zahović in Josip Iličić. Oba sta zadela štiri.

Največ golov z enajstih metrov:

4 – Zlatko Zahović, Josip Iličić.

Najmlajši je Benjamin Šeško, najstarejši Milivoje Novaković

Najmlajši igralec Slovenije v zgodovini kvalifikacij je Benjamin Šeško, ki je bil 1. septembra 2021 ob remiju s Slovaško z 1:1 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 star vsega 18 let, 3 mesece in en dan.

Le mesec dni pozneje, 8. oktobra istega leta, je mladi zvezdnik slovenskega nogometa postal tudi najmlajši kvalifikacijski strelec, ko je zadel pri zmagi nad Malto s 4:0. Star je bil 18 let, 4 mesece in 7 dni.

Najmlajši igralec: Benjamin Šeško (18 let, 3 mesece in 1 dan).
Najstarejši igralec: Milivoje Novaković (38 let in 23 dni).

Milivoje Novaković
Milivoje Novaković na tekmi proti Malti junija 2017. FOTO: Profimedia.

Najstarejši nogometaš, ki je v kvalifikacijah nastopil za Slovenijo, je Milivoje Novaković, ki je bil v svojem zadnjem, 80. reprezentančnem nastopu, 10. junija 2017 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 star 38 let in 23 dni.

Na tej tekmi je na igrišče vstopil s klopi, a do konca vseeno uspel zadeti in s tem seveda popravil tudi rekord v kategoriji najboljšega strelca.

Najmlajši strelec: Benjamin Šeško (18 let, 4 mesece in 7 dni)
Najstarejši strelec: Milivoje Novaković (38 let in 23 dni)

Med vratarji je številka ena Samir Handanović

Za konec še nekaj besed o vratarjih. Brez dvoma prvo ime je Samir Handanović, ki je rekorder po številu nastopov (51) in ima tudi najboljše povprečje prejetih zadetkov na tekmo (0,92). Z naskokom najboljši je tudi po številu tekem brez prejetega gola (21).

Samir Handanović j
Samir Handanović je nesporna številka ena, ko beseda nanese na vratarje. FOTO: Guliverimages.

Drugi na lestvici po številu odigranih kvalifikacijskih tekem je Jan Oblak, ki jih je zbral 32 in na njih prejel prav toliko golov.

Zvezdnika madridskega Atletica to na lestvici učinkovitosti uvršča na drugo mesto skupaj z Mladenom Dabanovićem in Jasminom Handanovićem, ki sta prav tako na tekmo prejemala natanko gol, a sta jih odigrala veliko manj. Deset prvi in vsega štiri drugi.

Zdajšnji kapetan Slovenije, ki bo imel že prihodnji teden priložnost, da svojo statistiko izboljša, je z 12 tekmami brez prejetega gola v tem pogledu na drugem mestu.

Rekordi vratarjev:

Največ tekem: Samir Handanović (51)
Največ tekem brez prejetega gola: Samir Handanović (21)
Najboljša statistika prejetih golov: Samir Handanović (0,92)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!