Štetje točk: mora Slovenija res premagati Anglijo?

Euro2024 23. Jun 202415:30 3 komentarji
Slovenija
Foto: Profimedia

Na evropskem prvenstvu se danes začenja zadnji krog predtekmovanja. Kmalu bomo dobili odgovor na vprašanje, katere reprezentance se bodo uvrstile med šestnajst najboljših v Evropi. Bo med njimi tudi Slovenija? Scenarijev, da se to uresniči, je veliko, zelo veliko.

Zdaj že poznate, kako to gre, ko se v katerem koli športu zaključujejo skupinske faze velikih tekmovanj. Mediji kar tekmujemo o tem, kdo bo bolje seštel, izračunal, opisal vse scenarije, ki prinašajo uspeh ali neuspeh našega moštva.

Ko je govora o slovenski reprezentanci na letošnjem Euru, je bila ta že v četrtek na pragu izločilnih bojev, a je slovenske nogometne sanje (za zdaj) razblinil srbski napadalec Luka Jović. Po dveh remijih Kekovih varovancev pa se zdaj začenja pisanje scenarijev, ki bi Sloveniji vendarle prinesli osmino finala.

“Morda se mi v strokovnem štabu s tem lahko ukvarjamo, igralci pa se s tem ne smejo obremenjevati. V tekmo gremo tako, kot da matematika sploh ne obstaja,” je včeraj sicer odločno poudaril pomočnik Matjaža Keka Boštjan Cesar, a poleg strokovnega štaba reprezentance se s to matematiko na dolgo in široko seveda ukvarja tudi slovenska nogometna javnost.

Poglejmo torej, kakšno je izhodišče pred zadnjim krogom skupine C, ki bo odigran v torkovem večernem terminu. Na vrhu lestvice so Angleži s štirimi točkami, Danci in Slovenci imajo po dve, Srbi pa eno točko. V zadnjem krogu se Slovenija srečuje z Anglijo, Danska pa s Srbijo.

Standings provided by Sofascore

Zmaga ali remi proti Angliji in Slovenija gre naprej

Jasno je, da bi Slovenija v primeru zmage proti Angležem s petimi točkami napredovala iz skupine C. Vprašanje je le, ali na prvem ali drugem mestu. Če bi Danci Srbe premagali z višjo razliko v zadetkih, bi bili prvi oni, sicer bo Kekova četa celo zmagovalka predtekmovalne skupine.

Zelo verjetno Slovenijo v drugi del pelje tudi remi. Če bo remi tudi na tekmi Danske in Srbije, potem bo o drugem mestu odločalo to, kdo izmed Dancev in Slovencev bo dal ob remiju več golov. Če jih Slovenija doseže več, osvoji drugo mesto in napreduje, če ne, na 3. mestu čaka razplet ostalih skupin.

Na 3. mestu lahko Slovenija konča celo v primeru poraza, pri čemer, če želi razmišljati o napredovanju, mora ta biti s čim manjšo razliko. V tem primeru mora Danska premagati Srbijo ali Srbija z višjim rezultatom premagati Dance, kot bi Angleži nas.

Slovenija Anglija
Oktobra 2016 je Slovenija v Stožicah že remizirala z Angleži, takrat so bili Slovenci celo bližje zmagi. Foto: Aleš Fevžer

Prav mogoče je, da bosta dovolj le dve točki

Sistem napredovanja iz skupin Eura zdaj tudi po širitvi na 24 reprezentanc že poznamo. Poleg prve in druge ekipe vsake skupine se v izločilne boje uvrstijo tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Slovenija je trenutno znotraj cone, ki pelje v nadaljevanje tekmovanja, saj imajo v skupinah A, B in F Albanci, Čehi in Škoti eno samo točko.

Analitični portal Opta Sloveniji napoveduje 38,21 % možnosti za napredovanje v drugi del.

V luči tega bi bil današnji sanjski scenarij remi Madžarske in Škotske. Škoti bi imeli tako dve točki (gol razlika -4), Madžari pa eno samo. Idealno bi bilo nato, da jutri Italija in Španija premagata Albance in Hrvate. Sploh Hrvati lahko tudi remizirajo, a je to vseeno dobra novica za nas, saj so s Španci izgubili kar za tri gole. Če se zgodijo omenjeno, bi bile slovenske možnosti, da napredujejo kljub morebitnem porazu z Anglijo, zares dobre.

hrvaška nogometna reprezentanca
Hrvaški poraz bi močno razžalostil naše južne sosede, a mi bi jim bili hvaležni za uslugo. Foto: Profimedia

Lahko pa se seveda zgodi, da se bo slovensko čakanje podaljšalo na sredo. Takrat bo namreč padla odločitev v skupini F. Če bi takrat Slovenija ‘visela’ na četrtem mestu tretjeuvrščenih reprezentanc, bi ji kot naročeni prišli zmagi Portugalske in Turčije proti Gruziji oziroma Češki. To je na papirju tudi pričakovano, a težava je ta, da so Portugalci poleg Nemcev in Špancev že uvrščeni v drugi del tekmovanja. No, Cristiano Ronaldo bo vseeno lačen golov …

Če na hitro povzamemo, Slovenija ima še vedno lepe možnosti za napredovanje. Vse drugo kot poraz proti Angliji daje naši izbrani vrsti mirnost v tem, da bo napredovala v izločilne boje, tudi (minimalen) poraz pa še pušča odprta vrata osmine finala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje