Suspenzi prvoligaških trenerjev, so sploh smiselni?

Nogomet 13. Mar 202319:00 1 komentar
FOTO: Jure Banfi.

V tej sezoni Prve lige Telemach je Nogometna zveza Slovenije zaradi neprimernega obnašanja suspendirala že kar nekaj prvoligaških trenerjev. Ker je v zraku kar nekaj nejasnosti, smo preverili, kakšne so omejitve za kaznovane in kako jih odgovorni nadzorujejo.

Suspenz trenerjev v svojem 19. členu določa Disciplinski pravilnik NZS, ki pravi:

  • (1) Igralec ali uradna oseba, ki je na tekmi izključena, je avtomatično suspendirana.
  • (2) Če iz poročila oziroma prijave izhaja, da je bil storjen težji disciplinski prekršek ter so okoliščine primera takšne, da je treba storilcu že pred izrekom kazni preprečiti nastopanje ali opravljanje funkcij v nogometu, lahko disciplinski organ igralcu, uradni osebi ali ekipi nogometnega kluba izreče suspenz.
  • (3) Suspendirani igralec ali suspendirana ekipa nogometnega kluba ne smeta nastopati, uradna oseba pa ne opravljati funkcije, dejavnosti oziroma nalog, ki jih ima v nogometnem klubu.
  • (4) Suspenz iz prvih dveh odstavkov tega člena traja do izreka dokončnega sklepa o kazni, vendar največ mesec dni.
  • (5) Suspenz se všteva v čas trajanja kazni.

Kakšne so omejitve za kaznovanega trenerja?

Natančne omejitve trenerjev določa 25. člen omenjenega disciplinskega pravilnika, na NZS pa so nam odgovorili, da so v navodilih za tekmovanje v Prvi ligi Telemach opredeljene naslednje dolžnosti in omejitve, ki veljajo za kaznovanega trenerja:

“V primeru, ko disciplinski organi izrečejo trenerju (ali osebi, ki sedi na klopi za rezervne igralce) kazen prepovedi dostopa do garderob in/ali do uradnega tehničnega prostora ali ukrep prepovedi opravljanja funkcije, kaznovani ne sme vstopiti v uradne prostore (garderobe, prostore, kjer se nahajajo igralci, uradne osebe obeh klubov, sodniki in delegat) in na igrišče od 90 minut pred začetkom tekme in do 15 minut po koncu tekme.

V omenjenem času kaznovani ne sme v kakršnikoli obliki komunicirati z igralci in osebami na klopi za rezervne igralce oziroma z osebami, ki se nahajajo v tehničnem prostoru. Kaznovani trener je 15 minut po končani tekmi lahko na voljo za medijske aktivnosti.

Mesto kaznovanemu določi delegat tekme v sodelovanju s klubom organizatorjem in/ali klubom kaznovanega (predlaga se, da se kaznovani v času tekme nahaja na VIP tribuni),” so v odgovoru na naše vprašanje zapisali na NZS, na kateri trdijo, da kaznovane osebe nadzirajo, v primeru neupoštevanja omejitev pa jih kaznujejo.

“V kolikor pride do kršitve se osebo kaznuje v skladu z disciplinskim pravilnikom,” dodajajo pri NZS.

Pri Mariboru je Damirja Krznarja ob igrišču zamenjal Mihael Mikić. FOTO: Aleš Fevžer.

So trenerji pri upoštevanju kazni dosledni?

Med včerajšnjo tekmo v Stožicah je imel Pablo Remon Arteta, ki je ob igrišču ob v odsotnosti kaznovanega glavnega trenerja dajal navodila nogometašem Olimpije, v ušesih slušalke in vseskozi govoril.

Ob tem je pogosto pogledoval proti VIP tribuni, s katere si je polom svojih nogometašev ogledal kaznovani Albert Riera.

Podobno je bilo z Romanom Pilipčukom in Darjanom Matićem, ko je bil kaznovan glavni trener Celja, Damirjem Krznarjem in Mihaelom Mikićem pri Mariboru …

Na vprašanje, ali so kaznovani upoštevali omejitve, si verjetno lahko odgovorite sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje