Kdo je kriv za novo ljubljansko nogometno sramoto?

Nogomet 5. Dec 202313:14 9 komentarjev
Foto: Profimedia

Pred slabim tednom dni so ljubljanske Stožice gostile tekmo, ki nikakor ne more biti v ponos slovenskemu nogometu. Namesto evropskega spektakla je namreč obračun Olimpije in Lilla v Uefini konferenčni ligi v svet poslal podobo blatne zelenice največjega slovenskega stadiona in smeh vzbujajoče prizore posameznikov, ki so kar z brisačami skušali s travnate površine odstraniti velike količine vode. V pričakovanju četrtkovega ljubljanskega derbija v državnem prvenstvu proti Bravu iščemo odgovore ne vprašanja, kdo je pravzaprav kriv za novo ljubljansko nogometno sramoto.

Prizori nemogočih razmer, v katerih so minuli teden moči merili nogometaši Olimpije in Lilla, so v hipu obšli nogometni svet. Za to so v prvi vrsti poskrbeli francoski mediji, ki so se popolnoma nevajeni tovrstnih okoliščin za igranje nogometa dodobra ponorčevali iz tega, kar so videli v ljubljanskih Stožicah.

Pivnanje povsem razmočenega igrišča z brisačami je postalo spletni hit, ki so ga na svoje načine uporabile najrazličnejše platforme za nogometno zabavo. Med drugim tudi ‘seoski futbal’ oziroma vaški nogomet, ki je ena izmed bolj znanih Facebook skupin na prostorih bivše Jugoslavije. Ob videu, ki ga prilagamo spodaj, so tako zapisali, da na tej tekmi žal “niso imeli brisač kot v Ljubljani, da bi z njimi sanirali teren.”

Za vzdrževanje zelenice so odgovorni pri Športu Ljubljana

Če so prizori iz Ljubljane zabavali nogometno občinstvo po vsej Evropi, pa do smeha zagotovo ni bilo ne nogometašem in ne navijačem Olimpije ter pravzaprav celotni slovenski nogometni javnosti. In poraja se vprašanje, kdo je pravzaprav kriv za to, da smo v svet poslali sliko popolnoma uničene zelenice stadiona, na kateri ne domuje samo ljubljanska Olimpija, ampak tudi naša izbrana vrsta?

Lastnik stadiona Stožice je Mestna občina Ljubljana. Slednja je pooblastila za upravljanje z največjim slovenskim nogometnim stadionom, ki stoji ob očitno nikoli dokončani gradbeni jami, predala svoji pristojni službi Šport Ljubljana. NK Olimpija Ljubljana je v tem primeru zgolj najemnik.

Čeprav nas je direktor kluba Igor Barišić letos pomladi opominjal, da smo ob prepovedanem intervjuju z Albertom Riero, hodili po “njegovi hiši”, to seveda ne drži. In danes je verjetno prvi operativec kluba iz prestolnice ob klavni podobi travnate površine Stožic verjetno še kako vesel, da je klub za nastalo situacijo še najmanj kriv.

Direktor Olimpije Igor Barišić. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je stanje Stožic danes?

Vremenske razmere so v zadnjih dneh precej bolj ugodne, kot so bile prejšnji teden, in so močno prispevale k temu, da je travnata površina v Stožicah v nekoliko boljšem stanju, kot je bila na tekmi z Lillom. Delavci Športa Ljubljana so jo danes posuli tudi s peskom, kar naj bi preprečilo večjo razmočenost in boljše razmere za igro, kot so vladale minuli četrtek.

Zelenica v Stožicah danes. Foto: SK

Šport Ljubljana: Razlog je preobremenjenost, v začetku leta 2024 sledi obnova

Ker so torej za vzdrževanje Stožic zadolženi pri Športu Ljubljana, smo se nanje obrnili z vprašanjem, kje se je zalomilo, da je travnata površina na evropski tekmi kazala tako klavrno podobo oziroma, da so bile razmere za igro praktično nemogoče. Odgovor objavljamo v celoti.

“Na igrišču stadiona je od leta 2018 t.i. hibridna trava, kar pomeni, da so v naravno travo v tla, do globine 18 cm, všita umetna vlakna. Ta sistem na eni strani poveča horizontalno in vertikalno stabilnost, omogoča večjo količino uporabe, na drugi strani pa zahteva tudi redno letno vzdrževalno obnovo, za kar je potrebno zagotoviti 6-8 tednov neuporabe igrišča.

Redne letne obnove travnate površine Stadiona Stožice žal letos ni bilo mogoče izvesti, zaradi številnih tekem dolgega domačega prvenstva, kvalifikacijskih tekem nogometne reprezentance Slovenije ter zgodnjega začetka evropskih tekmovanj NK Olimpije.

Foto: Aleš Fežver

Na Stadionu Stožice je bilo tako v letu 2023 odigranih 32 tekem, izvedenih je bilo 28 treningov. Zasedenost stadiona in posledično izpad celovite redne obnove travnate površine botrujeta trenutnemu stanju zelenice. Izvedenih je 128 košenj igrišča, izvaja se redno čiščenje in vzdrževanje drenažnega sistema. Kljub temu, da naši vzdrževalci uporabljajo vse metode, prakse in postopke, ki obstajajo na slovenskem in mednarodnem trgu ter skrbijo za to, da je igrišče vsakič pripravljeno kar se da najbolje, je le-to po vsaki uporabi vseeno dokaj poškodovano. Bistveno huje pa je zaradi letošnjega obilnega deževja in slabih vremenskih pogojev.

V želji, da bi igrišče zopet zasijalo v polni, svetli luči in bilo v ponos tako nam kot Ljubljani, bomo obnovo izvedli takoj, ko bo to izvedljivo, predvidoma spomladi 2024. Do takrat pa bomo po najboljših močeh, z izvajanjem vseh poznanih ukrepov, reševali trenutno stanje. Želimo si, da bo nogometna zelenica na Stadionu Stožice doživela še veliko nogometnih pravljic in verjemite nam, da bodo prav naši neutrudni vzdrževalci najbolj veseli in ponosni, ko bo to na lepi in zdravi zelenici.”

Glede na sporočilo odgovornih lahko torej sklepamo, da so pred Stožicami bolj zeleni nogometni časi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje