Terapevt, brez katerega bi Slovenija ostala brez Oblaka

Nogomet 27. Sep 202216:00
Foto: Zajem zaslona

Slovenska nogometna reprezentanca niso samo nogometaši, selektor ter njegov strokovni štab. Za njimi stoji vrsta strokovnjakov, ki so še kako pomembni za to, da na igrišču deluje vse tako, kot mora. Zdravstvena služba je eden od pomembnih stebrov reprezentance, v oddaji Pod prečko pa smo podrobneje spoznali manualnega terapevta naše izbrane vrste Žana Ranta Roosa.

Strnjen ritem tekem, ki je v sodobnem svetu stalnica vsakega profesionalnega športnika, povečuje tveganja za različne poškodbe nogometašev. Za slovensko nogometno reprezentanco današnja tekma s Švedsko prihaja le tri dni po fizično izjemno napornem boju z Norvežani. V pogovoru s članom zdravniške službe naše izbrane vrste Žanom Rantom Roosom nas tako najprej zanima, kakšno je aktualno stanje s poškodbami v zasedbi Matjaža Keka.

“Stanje je dobro, vsi so na igrišču, vsi trenirajo. Manjšo težavo smo imeli z Blažičem, ki je dobil močan udarec v nos, tako da danes trenira z zaščitno masko in bo pripravljen za tekmo,” nam zadnje informacije o zdravstvenem kartonu Slovenije razkrije Žan Rant Roos.

Miha Blažič se bo po dvobojih s Haalandom zdaj spoprijel še s švedskimi “hrusti”.

Kaj regeneracija po tekmi pomeni v praksi?

V izjavah po tekmi nogometaši pogosto razmišljajo o tem, da je pred naslednjimi preizkušnjami najprej potrebna dobra regeneracija. Manualni terapevt pojasnjuje, kaj to pomeni v praksi.

“Celotni reprezentanci smo po tekmi z Norveško namenili malce več počitka oziroma malo več spanca. Igralci, ki so imeli večjo minutažo na sobotni tekmi, so nato naredili regeneracijski trening, tisti, ki so igrali manj so trenirali normalno. Sledila je regeneracija, savne, kopeli z vročo in hladno vodo ter masaže in terapije za tiste bolj boleče udarce.”

Celoten pogovor z manualnim terapevtom slovenske nogometne reprezentance

V dneh pred zborom je posebno pozornost namenil Oblaku

Ne le s slovensko reprezentanco, Žan Rant Roos s športniki sodeluje tudi individualno. Med drugim tudi z Janom Oblakom. Vratar madridskega Atletica je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbo, zaradi katere je bil nekaj časa njegov nastop v septembrskem ciklusu celo vprašljiv, a tudi po zaslugi našega sogovornika, se je kapetan slovenske izbrane vrste vendarle pravočasno vrnil na zelenice.

“Jan je dobil močan udarec v stegensko mišico, zato sem se v torek pred reprezentančno akcijo odpravil v Madrid. Dopoldne sva terapije izvajala v klubu, popoldne in zvečer pa doma, tako da je večino dneva preživel na masažni mizi,” razlaga Žan Rant Roos, ki poudarja, da je imel Oblak zares veliko željo, da se čim hitreje vrne na zelenice in da bo nared tako za madridski derbi kot tudi za reprezentančno akcijo.

slovenija norveška
Jan Oblak je pravočasno zacelil poškodbo stegenske mišice in se pridružil slovenski izbrani vrsti. Foto: Aleš Fevžer

Zgodbe s terapevtskih miz niso za v javnost

Terapevti, ki skrbijo za zdravje in čim boljše počutje športnikov, na terapevtski mizi slišijo ogromno takšnih in drugačnih zgodb. V šali pogosto pravimo, da jim športniki zaupajo stvari, ki jih ne povedo niti svoji ženi. Je Rant Roos z nami podelil kakšno takšno anekdoto?

“Te stvari niso za v javnost. Veliko se pogovarjamo, vsak človek ima svoje probleme, ki jih rešujemo v naših garderobah in ordinacijah,” vse skupaj zavito v tančico skrivnosti pušča Žan Rant Roos.