Turška invazija v Stožice, policija prepovedala alkohol

Evropa 8. Avg 202316:34 0 komentarjev
Navijači Galatasaraya. Foto: Profimedia

V Stožicah je vse pripravljeno za nogometni spektakel, kakršnega v Ljubljani že dolgo ni bilo. V tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo Olimpija na največjem stadionu v državi pomerila s turškim velikanom Galatasarayem, ki ga bo tudi tokrat pričakovano spremljala kopica razgretih turških navijačev. Organizator medtem sporoča, da bo na zahtevo policije na prireditvi prepovedano točenje alkohola.

Že dolgo, zelo dolgo NK Olimpija Ljubljana ni odigrala tako prestižne tekme, kot jo bodo nocoj gostile Stožice. Praktično razprodan stadion bo pospremil dvoboj zmajev s turškim gigantom Galatasarayem, ki v dvoboju s slovenskimi državnimi prvaki velja za izrazitega favorita v boju za napredovanje v naslednji krog kvalifikacij za ligo prvakov.

Velikan iz Carigrada pa v Ljubljano ne bo prinesel samo šopka velikih zvezdnikov evropskega nogometa, ampak tudi invazijo turških navijačev, ki so gostujoči sektor zapolnili do zadnjega kotička, zagotovo pa se bo rumeno-rdeča barva znašla tudi na ostalih delih stadiona Stožice. Pred tekmo se sicer v režiji navijaške skupine Green Dragons obeta fantastična ‘šaljada’ v ritmih Male terase, pesmi, ki je postala simbol športne Ljubljane.

Čeprav bo v Ljubljani ogromno turških navijačev, bodo tribune vseeno pretežno zeleno-bele.

Prihajajo navijači, kakršne po svetu redko najdemo

Turki so narod, ki je obseden z nogometom. Približno trije od štirih Turkov se identificirajo kot nogometni navijači, kar 40 % prebivalstva pa navija za Galatasaray, ki ima v tem pogledu največjo navijaško bazo v Turčiji. Zanj naj bi tako po ocenah navijalo več kot 30 milijonov ljudi.

Ne pozabimo pa, da veliko število Turkov, približno 7 milijonov, živi izven meja svoje dežele, velik delež tudi v naši soseščini, predvsem v Avstriji in Nemčiji. Turški zdomci pa so si te dni z rdečo barvo označili Ljubljano in tekmo ljubljanske Olimpije ter Galatasaraya.

Turški navijači so se čez dan zbirali v centru Ljubljane. Foto: SK

Ker gostom na tekmah pod okriljem Uefe pripada sektor v velikosti 5 % celotnega stadiona, je bilo za navijače Galatasaraya na stadionu nocoj na voljo 800 mest. Ta so bila v hipu razprodana, Turki pa se bodo bržkone naselili tudi po ostalih delih Stožic, v Ljubljano naj bi jih danes namreč po prvih ocenah pripotovalo krepko več kot tisoč.

Klub opozarja navijače, policija prepovedala prodajo piva

Današnji dvojni spektakel v Stožicah, kjer bo na sporedu tudi košarkarska tekma med Slovenijo in Grčijo, bo potekal tudi ob poostrenih ukrepih organizatorja. Zaradi vdora navijačev na zelenico po tekmi z Ludogorcem je tako klub svojim privržencem poslal jasno opozorilo, na zahtevo policije pa bo na stadionu prepovedano točenje in prodaja piva.

“Vse udeležence nogometne tekme med NK Olimpija in Galatasaray SK, 8. avgusta ob 21.00, obveščamo, da je metanje predmetov in vdiranje na zelenico strogo prepovedano. Kršitve bodo strogo sankcionirane in kazensko preganjane, kršitelji pa bodo odstranjeni s prireditvenega prostora,” podarjajo v NK Olimpija Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!