Uefa pred evropskim prvenstvom napovedala velike spremembe

Nogomet 14. Maj 202417:50 1 komentar
Roberto Rosetti
Foto: Profimedia

Uefa je pred prihajajočim evropskim prvenstvom, ki bo potekalo letos poleti v Nemčiji, napovedala nove spremembe v komunikaciji s sodniki.

Prvenstvo se bo začelo 14. junija, ko se bodo gostitelji pomerili s Škotsko.

Že pred tem je bilo jasno, da lahko trenerji v Nemčijo odpeljejo 26-člansko zasedbo.

Razširjene ekipe so bile uporabljene tudi na zadnjem Euru leta 2021 kot ukrep za pomoč ekipam pri spopadanju s posledicami pandemije.

Krovna evropska nogometna zveza sedaj pripravlja nove spremembe, in sicer bi po novem k sodniku lahko pristopil le kapetan reprezentance.

Roberto Rosetti, izvršni direktor Uefe za sodniške zadeve, je v torek objavil odprto pismo.

Kaj predlaga Rosetti?

“Sodnik ne more razložiti odločitve, ko se okoli njega gnete 22 igralcev. To lahko privede do prekinitve komunikacije, lepa igra pa se lahko hitro spremeni v zelo grdo, kar, kot se vsi strinjajo, slabo vpliva na podobo nogometa.”

“O nekaterih odločitvah se bo seveda vedno razpravljalo. Vendar pa Uefa v želji, da bi izboljšali obstoječe stanje, želimo, da sodniki vsem ekipam, ki bodo sodelovale na prihajajočem turnirju, pojasnijo več svojih odločitev.”

“Kako bomo to storili? Zamisel je preprosta: vse ekipe morajo zagotoviti, da je njihov kapetan edini igralec, ki govori s sodnikom. Od kapetanov zahtevamo, da zagotovijo, da njihovi soigralci ne posegajo v sodnika in ga ne obkrožajo ter tako omogočijo neposreden pogovor, da bo odločitev posredovana pravočasno in spoštljivo.”

“Pomembno je, da lahko do sodnika pristopi le kapetan ekipe, ki se želi pogovoriti o odločitvi. Odgovornost kapetana je, da zagotovi, da njegovi soigralci spoštujejo sodnika, da se držijo na razdalji in ga ne obkrožajo. Vsak član ekipe, ki ne upošteva vloge kapetana in/ali se približuje sodniku in s tem kaže znake nespoštovanja ali nestrinjanja, prejme rumeni karton. Če je kapetan vratar, mora biti imenovan drug igralec, ki lahko opravlja to vlogo, če pride do incidenta na nasprotnem koncu igrišča.”

“Sprejetje tega pristopa in krepitev moči sodnikov bosta prispevala k izboljšanju že tako visoke kakovosti sojenja na naših tekmovanjih ter k boljšim tekmam, v katerih bodo lahko igralci in navijači uživali med turnirjem. Če lahko omogočimo konstruktiven dialog med sodniki in kapetani ekip, bodo imeli koristi vsi, mi pa bomo pustili pozitivno zapuščino za prihodnost lepe igre. Igre, ki jo imamo vsi radi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje