Škandal ameriške smučarske zvezdnice

Alpsko smučanje 14. Maj 202413:42 0 komentarjev
Breezy Johnson. Foto: Profimedia

Ameriška alpska smučarka Breezy Johnson je pristala na 14-mesečni suspenz, je sporočila Ameriška protidopinška agencija (USADA).

USADA je sporočila, da je Breezy Johnson 14-mesečno sankcijo prejela, ker v 12-mesečnem obdobju kar trikrat ni sporočila svoje lokacije, kar se po pravilih agencije smatra kot kršitev.

“V času prekrškov je bila 28-letna Breezy Johnson vključena v skupino registriranih športnikov za testiranje (RTP), ki je sestavljena iz izbrane skupine elitnih športnikov, za katere veljajo določene zahteve glede sporočanja trenutne lokacije, da bi jih lahko zunaj tekmovanj locirali za testiranje. Lokacije ni sporočila 29. oktobra 2022, 13. junija 2023 in 10. oktobra 2023,” so zapisali na spletni strani Ameriške protidopinške agencije.

Suspenz ji je začel teči z dnem tretjega primera, torej 10. oktobra 2023. Vsi izidi, doseženi po omenjenem datumu, so zdaj neveljavni, vključno z odvzemom vseh medalj, točk in nagrad.

“Natančne informacije o lokaciji so ključne za učinkovito testiranje, ki pomaga odvračati in odkrivati doping z omogočanjem zbiranja vzorcev brez predhodnega obvestila. To je še toliko bolj pomembno, ker imajo nekatere prepovedane substance omejena okna zaznavanja,” je še zapisala USADA.

Kdo je Breezy Johnson?

Breezy Johnson je ameriška specialistka za hitre discipline, ki v svetovnem pokalu nastopa od leta 2016. V karieri, ki so jo ustavljale številne hude poškodbe, je sedemkrat stala na stopničkah svetovnega pokala v smuku, nazadnje decembra 2021 v francoskem Val d’Iseru. V sezoni 2020/2021 je v skupnem seštevku smuka končala na 4. mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!