Čustvena vrnitev v Stožice, tudi brez gola je zelo vesel

Andres Vombergar
Andres Vombergar med prepevanjem slovenske himne. FOTO: Aleš Fevžer.

Andres Vombergar je odigral prve minute v reprezentančnem dresu pred domačimi navijači in bil po zmagi nad San Marinom, čeprav ni zadel, zelo vesel.

“Pričakujem tudi kakšno minuto na igrišču. To bi bilo super. Še lepše pa bi bilo, če bi tudi zadel,” nam je v intervjuju, ki smo ga z njim opravili pred tekmo, povedal Andres Vombergar.

Na četrtkovi tekmi v Kazahstanu je obsedel na klopi, na tekmi proti San Marinu v Stožicah pa ga je selektor Matjaž Kek v ogenj poslal od prve minute, a prvenca v slovenskem dresu ni dočakal.

“Vsak napadalec si želi zabiti gol, ampak najpomembnejše je, da smo zmagali. Zelo dobro sem se počutil, čeprav nisem dočakal zadetka. Upam, da bo naslednjič drugače,” je z nasmehom na obrazu razlagal po tekmi, na kateri je odigral 58 minut.

“Krasno. Prva tekma doma, igral sem od prve minute, za nameček v Stožicah. Res neverjetno. Igra v prvem polčasu sicer ni bila najboljša, nismo izkoristili priložnosti. Pred drugim polčasom smo se dogovorili, da ne smemo biti živčni in bo priložnost zagotovo prišla. To se je tudi zgodilo. Zabili smo gol, potem je bilo lažje. Najpomembnejše je, da smo osvojili šest točk. Res smo veseli,” se je razgovoril in pohvalil tudi navijače. V Stožice jih je prišlo prek deset tisoč.

Navijači San Lorenza so nori

“Čuti se, da nastaja evforija. Upam, da bo tako tudi v prihodnosti. Če bomo zmagovali, bo še bolje. Upam, da se bomo novembra uvrstili na evropsko prvenstvo,” je dejal 28-letni napadalec San Lorenza, zaradi katerega številni navijači tega argentinskega velikana spoznavajo Slovenijo.

“Res so nori, saj vidite, kaj se dogaja na družabnih omrežjih. Mnogi od njih so zaradi mene tudi gledali tekme Slovenije. Kar malce nerodno mi je zaradi vse te pozornosti, a sem vesel, ker bodo Argentinci spoznali Slovenijo in bodo videli, da je to zelo lepa država,” je povedal Argentinec slovenskih korenin, za katerim je drugi nastop v najboljši nogometni selekciji Slovenije.

Andres Vombergar
Pozdrav za navijače. FOTO: Filip Barbalić.

Užival je v vsakem trenutku

Slovenska nogometna javnost ga je spoznala, ko je pred leti v dresu Olimpije navduševal v slovenski ligi. Zdaj se je, prvič odkar je odšel, vrnil na njen stadion. “Bilo je zelo čustveno, užival sem v vsakem trenutku. Upam, da bom tukaj še čim večkrat igral,” je povedal o tem.

Nekaj besed je namenil tudi zmagi Kazahstana nad Dansko v Astani, po kateri je Slovenija ob dveh zmagah trenutno vodilna reprezentanca skupine H kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. “To je dokaz, da bo v Kazahstanu vsakemu težko. Nam je tam uspelo zmagati, čeprav smo zaostajali. Jasno je, da je naša kvalifikacijska skupina težka, zato je še toliko bolj pomembno, da smo začeli dobro,” je dejal.

“Bili smo zelo veseli, ampak se hkrati zavedamo, da smo šele na začetku. Za končni uspeh se bomo morali še pošteno potruditi,” je nadaljeval in spregovoril tudi o junijskem nadaljevanju kvalifikacij, ko Slovence najprej čaka gostovanje na Finskem in potem domača tekma z Dansko. “Gremo po šest točk. Najprej na Finsko, potem še v Stožicah. Verjamem, da lahko zmagamo na obeh tekmah,” je optimistično napovedal.

Andres Vombergar
Uživa v vsakem trenutku, ki ga preživi v slovenskem dresu. FOTO: Aleš Fevžer.

Olimpijo spremlja iz tedna v teden

Olimpijo še spremlja, njenih dobrih rezultatov je zelo vesel. “Seveda. Vsak teden si na telefonu ogledam vsaj vrhunce, če že ne tekem v živo,” je dejal o tem.

“Res ji gre dobro. O tem sem se zdaj v reprezentanci pogovarjal tudi z Matevžem Vidovškom in Timijem Maxom Elšnikom. Če bodo še naprej igrali tako, bodo zagotovo prvaki,” je dodal nogometaš, ki ga je tokrat s tribun spremljala prava četica navijačev.

“Da, saj ste videli. Kar okoli 50 jih je bilo. Res super. Prijatelji, družina … Vedno so z mano,” je povedal o njih. Nekateri med njimi so se uspeli prebiti tudi do prostora, kjer nogometaši po tekmi opravljajo medijske obveznosti.

“Zdaj gremo na pico, potem pa domov in spat. Jutri pa nazaj v Argentino,” je z nasmehom pojasnil Vombergar, ki ga danes čaka dolga in naporna pot čez Atlantski ocean.

“Je naporno, ampak za Slovenijo bi potoval tudi dva, tri dni. Samo, da pridem sem in sem skupaj z ekipo. Vesel sem, da sem tukaj,” je ponovil za konec.