V iskanju sestavin, ki bi začinile aprilsko nogometno dramo

Nogomet 18. Mar 20238:00
Foto: Jure Banfi

Marčevska norija je sicer izraz, ki ga povezujemo z ameriško univerzitetno košarko, a v tej sezoni je kar prikladen tudi za dogajanje v Prvi ligi Telemach. Na sporedu je 28. krog, ki lahko spet premeša karte in pozicije na prvenstveni lestvici. Osem od desetih ekip lahko krog konča na drugačnem položaju, kot ga začenja. Izjemi ste le Maribor in ljubljanska Olimpija, ki odšteva dneve do uradne potrditve državnega naslova za sezono 2022/2023.

Eni okrepljeni, drugi ohrabreni

Krog v Domžalah odpirata Radomlje in Maribor. Za vijolice pred reprezentančnim premorom šteje samo zmaga, s katero bi se vsaj malce znova približali vodilni Olimpiji. Damir Krznar bo z veseljem pozdravil vrnitev Josipa Iličića in Martina Milca, ki sta odslužila svojo tekmo prepovedi zaradi kartonov, malce bolj je vprašljiv nastop novopečenega reprezentanta Žana Vipotnika. Radomlje za vijolice še zdaleč ne bodo enostaven zalogaj, saj so varovanci Oliverja Bogatinova trenutno v fantastični formi in imajo v drugem delu sezone na svojem računu tri zmage, tri remije in en sam poraz.

Radomljani doma še nikoli niso premagali Mariborčanov.

FOTO: Jure Banfi.

Naslednje poglavje boja za Evropo

Boj za evropske vozovnice se znova zapleta. Domžalčani so minuli konec tedna s porazom proti Radomljam zamudili priložnost, da na prvenstveni lestvici prehitijo Celjane. Slednji so na zadnjih štirih tekmah kar trikrat izgubili in si močno zapletli položaj pred zaključkom sezone. Simon Rožman se v knežje mesto vrača še kako motiviran, da dodatno zagreni življenje Romanu Pilipčuku, ki bi si verjetno še kako želel, da bi imel v svoji ekipi tako razpoloženega nogometaša, kot je trenutno Franko Kovačević, ki je na zadnjih šestih tekmah dosegel kar pet zadetkov in prispeval še tri asistence.

Simon Rožman je doslej 18-krat vodil svoje moštvo proti Celju, kjer je začel trenersko kariero. Njegova bilanca je popolnoma poravnana – 6 zmag, 6 remijev in 6 porazov.

FOTO: Uroš Skaza.

Ljubljančani tonejo, Goričani se vzpenjajo

Prosti pad Brava v drugem delu sezone se nadaljuje. Aleš Arnol še vedno čaka na svojo prvo zmago na mestu glavnega trenerja Ljubljančanov, ki pa so v drugem polčasu tekme proti Mariboru vendarle pokazali podobo, ki Šiškarjem daje nekaj upanja po obratu rezultatske krivulje. To je v zadnjih tednih uspelo Goričanom, ki so na zadnjih treh temah zbrali velikih sedem točk in se pod vodstvom Edyja Reje vzpenjajo iz rdeče cone. Če bodo uspešni tudi v Ljubljani, bodo zapustili nevarno območje in vanj pahnili Bravo. Vložek je ogromen …

Na sedmih prvoligaških obračunih teh dveh tekmecev še nikoli ni zmagal gost.

Foto: Aleš Fevžer

Primorsko-kraški lov na različna cilja

Čeprav je Tabor šele v minulem krogu zabeležil sploh prvi poraz v drugem delu sezone, je trenutno povsem na repu prvenstvene razpredelnice. Vzpon forme Gorice in Radomelj je Sežance pahnil v nezavidljiv položaj, ko morajo točke iskati tudi na težkih tekmah s konkurenti za Evropo. Koprčani so v četrtek vendarle zabeležili prvo zmago v letu 2023 in se spet vključili v boj za Evropo, kjer pa morajo v lovu na Domžale in Celje nujno premagati Kraševce. Za velik zagon je poskrbela strelska vrnitev dolgo časa poškodovanega Maksa Barišića.

Na zadnjih desetih medsebojnih obračunih teh dveh tekmecev je Koper slavil kar devetkrat.

Foto: Aleš Fevžer

Imperativ zmage, ki ga Ljubljančan ni vajen

Medeni tedni Dejana Grabića na klopi Mure so končani. Poraz proti Kopru je bil resno opozorilo za novega stratega Prekmurcev, da njegovo novo okolje ni tolerantno do spodrsljajev. A je po drugi strani zelo hvaležno ob zmagah. To je Ljubljančan že spoznal ob svojem debiju in zmagi proti Mariboru, zdaj jo bo skušal na Fazaneriji zagosti še Olimpiji. Zmaji se zavedajo, da bi morebitna zmaga dokončno pokopala upe zasledovalec po čudežni vrnitvi v boj za naslov, njihova zmaga v Celju pa je znak, da lahko zmagajo tudi takrat, ko morda ne igrajo najbolje.

Olimpija je zadnji medsebojni obračun v Murski Soboti po preobratu dobila s 3:2. Pred tem je v na prekmurski ravnici trikrat zapored izgubila.

FOTO: Aleš Fevžer.

Prva liga Telemach, 28. krog

Sobota, 18. marec

15.00 NK Maribor – NK Radomlje (SK 1)

17.30 NK Celje – NK Domžale (SK 1)

Nedelja, 19. marec

13.00 NK Bravo – ND Gorica (SK 1)

15. 00 FC Koper – NK Tabor Sežana (SK 1)

17.30 NŠ Mura – NK Olimpija Ljubljana

Lestvica:

Lestvica strelcev Prve lige Telemach

14 – Žan Vipotnik (Maribor), Mirlind Daku (Mura)
11 – Mario Kvesić (Olimpija)
10 – Andrej Kotnik (Koper), Martin Kramarič (Bravo)
9 – Franko Kovačević (Domžale)
8 – Svit Sešlar (Olimpija)
7 – Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Ivan Durdov (Domžale)