V kvalifikacije z le enim ciljem – uvrstitvijo na Euro 2024

Žan Karničnik. FOTO: Uroš Skaza.

Čeprav po obdobju neigranja še vedno išče želeno formo, je standarni član začetne enajsterice slovenske nogometne reprezentance Žan Karničnik prepričan, da je dobro pripravljen za prihajajoči tekmi proti Kazahstanu in San Marinu.

Žan Karničnik je bil v zadnjem obdobju standarden član začetne enajsterice slovenske reprezentance. V ligi narodov je nastopil na vseh šestih tekmah, od tega kar petkrat v udarni postavi. Slabše se je izkušenemu branilcu godilo v klubu. Če je po prihodu v Ludogorec redno dobival priložnost, se je lanskega septembra znašel na stranskem tiru. A ne za dolgo, saj je nogometaš, ki lahko igra tako v osrčju obrambe kot na desnem bočnem položaju, pozimi kot posojen igralec prestopil k Celjanom, za katere je v spomladanskem obdobju nastopil na prav vseh obračunih.

“V Celju sem znova začel igrati in iskati formo, ki me je krasila v prvih mesecih po odhodu v tujino. A še vedno iščem način, kako čim hitreje najti želeno formo,” je dejal Žan Karničnik, ki je pred novinarske mikrofone stopil pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2024. Kot je zatrdil, je kljub daljšemu obdobju neigranja že ujel tekmovalni ritem in je dobro pripravljen na reprezentančne izzive. “V slovenski ligi se je kar nekaj tekme zvrstilo v sredo in soboto, a mi to ni povzročalo prevelikih preglavic. Hitro sem se vrnil v ritem, tako da smo na tem področju dobro pripravljen.”

Svojim reprezentančnim kolegom se je 28-letnik sicer pridružil po sobotni prvenstveni zmagi proti Domžalam, s katero so se Celjani še utrdili na tretjem mestu prvenstvene razpredelnice. Kljub dobri popotnici pa je klubske obveznosti sedaj odmislil in se v celoti osredotočil na prihajajoča obračuna proti Kazahstanu in San Marinu. Tekmi, ki ju bo Slovenija morala dobiti, če bo želela resno računati na uvrstitev na šampionat v Nemčiji.

FOTO: Profimedia.

“Res je, a se zavedamo pasti. Za tekmo proti Kazahstanu nas čaka dolgo potovanje, nato igramo še na umetni podlagi. Morali se bomo nekoliko prilagoditi. Pred odhodom bomo tudi trenirali na umetni travi, da bomo vsaj malo dobili občutek. Želimo dobro startati in osvojiti vseh šest točk. Le tako bomo lahko lažje pričakali tekme v junijskem terminu,” je razmišljal Karničnik in dodajl da je že skrajni čas, da si zdajšnja generacija slovenskih nogometašev zagotovi nastop na velikem tekmovanju. “Mislim, da se glede tega vsi strinjamo. Letos je leto, ko si moramo izboriti kvalifikacije in se uvrstiti na evropsko prvenstvo leta 2024 v Nemčiji.”

Slovenci se bodo sicer proti Kazahstanu pomerili v četrtek ob 16. uri, poleg dolgega potovanja pa bo resen izziv zanje predstavljala tudi umetna zelenica na Astana Areni. Ta je v preteklosti težave povzročala številnim favoriziranim reprezentancam, med drugim so se junija lani tam opekli tudi Slovaki. “Na umetni travi smo igrali v mlajših selekcijah, v zadnjih letih bistveno manj. Sam sem sicer pozimi s Celjem opravil priprave na umetni travi. A rekel bom, da imam sam veliko raje naravno podlago, saj na umetni lahko hitro pride do poškodbe. Prav zaradi tega sem imel v času priprav tudi sam manjše težave. A ni skrbi, zagotovo se bomo prilagodili in samozavestno vstopili v tekmo,” je še sklenil Karničnik.