Že uvodni dan priprav prvi velik udarec za Matjaža Keka

Matjaž Kek ima pred začetkom kvalifikacij nekaj težav. FOTO: Aleš Fevžer.

Slovenski nogometni reprezentanti so začeli s pripravami na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Že prvi dan je prinesel slabo novico. Zaradi poškodbe bo v Kazahstanu manjkal napadalec Andraž Šporar.

V pripravljalni bazi najboljših slovenskih nogometašev na Brdu pri Kranju so bile danes opoldne na sporedu prve medijske obveznosti, ki so uradno naznanile začetek priprav na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji. Okolica prenovljenega hotela je idilična, malo manj vedro pa je bilo vreme. Podobne so tudi informacije glede zdravstvenega stanja, ki prihajajo iz ekipe.

Andraž Šporar, ki je v zadnjem času skupaj z Benjaminom Šeškom tvoril udarni dvojec slovenske reprezentance, na četrtkovi zelo pomembni tekmi v Kazahstanu ne bo mogel igrati. Izkušeni slovenski napadalec ima težave s prepono, zaradi katerih je izpustil nedeljski atenski derbi v grškem prvenstvu med Panathinaikosom in AEK.

Glede na to, da je vpoklical kar šest napadalcev, novega selektor Matjaž Kek verjetno ne bo klical.

Andraž Šporar
Slovenija bo v Kazahstanu igrala brez Andraža Šporarja. FOTO: Guliverimages.

Težave z obrambo in logistiko

Zaradi težav z zdravjem je za obe tekmi odpadel tudi branilec norveškega Vikinga David Brekalo, namesto katerega je selektor naknadno vpoklical branilca danskega Viborga Žana Zaletela. Nekdanji kapetan Celja je v reprezentanci že bil, a priložnosti za igro še ni dočakal.

Toda medtem ko si selektor s to rošado zagotovo ni preveč razbijal glave, ga je ta verjetno zabolela ob informacijah, da zaradi težav z zdravjem pretekli konec tedna nista igrala redna člana začetne enajsterice. Osrednji branilec Miha Blažič, ki je izpustil tekmo Angersa v Franciji, in levi bočni branilec Jure Balkovec, ki ni igral za Alanyaspor v Turčiji.

Kdo ve, morda bo vpoklic le dočakal Erik Janža, ki blesti na Poljskem, a glede poškodb dveh nosilcev ekipe za zdaj z Gorenjske prihajajo dobre vesti. Oba naj bi bila nared.

Nekaj preglavic povzroča tudi prihod Vanje Drkušića, ki igra za Soči v Rusiji. Ne zato, ker bi bil nekdanji član ljubljanskega Brava poškodovan ali bolan, ampak zaradi logistike in odpovedi nekaterih letov. Zato so se v reprezentanci odločili, da se 23-letni branilec, ki še čaka na reprezentančni debi, ekipi priključi šele v Kazahstanu.

Zraven tudi Jasmin Kurtić, ki že dolgo časa ni igral

Veliko težavo ima selektor tudi na sredini igrišča. Jasmin Kurtić je sicer z reprezentanco, a za PAOK v Grčiji zaradi poškodbe ni igral že štiri mesece. Če s kar 83 nastopi najizkušenejši nogometaš v tej reprezentanci ne bo nared, se selektor morda odloči za naknaden vpoklic.

O možnostih, ki jih ima še na voljo, smo že pisali. Po novem je kandidat lahko tudi Dejan Petrović, ki se je vrnil po dolgotrajni poškodbi in je redno začel igrati za dunajski Rapid v Avstriji.

Več o stanju vseh nogometašev, ki so tokrat zraven, bo verjetno znanega že po uvodnem treningu, ki ga bodo nogometaši opravili popoldne v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu. Vzdušje v ekipi je, pravijo fantje in selektor, odlično in optimistično.

Številni novinarji na tokratnem zboru. FOTO: SK.

Ogromno zanimanje za tokratno akcijo

Da je po dobrih rezultatih in ugodnem žrebu kvalifikacijskih skupin v zraku čutiti zametke nečesa velikega, pa je dala vedeti tudi precejšnja udeležba novinarskih ekip, ki je prišla na zbor. Kamer, diktafonov in fotoaparatov je mrgolelo.

Dobra novica prihaja tudi z Nogometne zveze Slovenije. Karte za nedeljsko tekmo proti San Marinu v Stožicah gredo dobro v prodajo. Svojega lastnika jih je kljub ne najbolj atraktivnemu nasprotniku dobilo že več kot pet tisoč. Če Slovenci v četrtek zmagajo v Kazahstanu, kar je seveda glavni cilj, pa bo zanimanje zagotovo še poskočilo in bo največji slovenski stadion gostil nogometni praznik.

Ampak najprej je treba poskrbeti za tri točke, po katere bodo nogometaši odpotovali v sredo. Čaka jih dolgo, sedemurno potovanje, mrzlo vreme in igra na umetni podlagi. Nekaj ovir, ki pa ne bi smele biti težava, če nogometaši, selektor in vsi okoli reprezentance s poletjem v Nemčiji 2024 mislijo resno.