S svojo vlogo se ne obremenjuje, zanima ga le Slovenija

Nogomet 20. Mar 202317:30 komentar
Domen Črnigoj
Domen Črnigoj je pred začetkom kvalifikacij dobro razpoložen. FOTO: Aleš Fevžer.

"Če bomo vsi mislili le na skupni cilj, nam lahko uspe," pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 pravi Domen Črnigoj, ki v slovenski reprezentanci pod vodstvom Matjaža Keka ne dobi prave priložnosti, a se v ekipi počuti dobro.

“Po včerajšnjem pregledu ni več dvoma, sem pripravljen in sem lahko začel individualno trenirati. Upam, da bom do tekme nared,” je Domen Črnigoj za začetek razveselil z dobrimi novicami in pojasnil, da s poškodbo, ki ga je ovirala v zadnjem času, nima več težav.

Primorec je v reprezentanci že dolgo časa, zbral je 26 nastopov, a selektorja Matjaža Keka še ni povsem prepričal. Po večini, če sploh, na igrišče prihaja s klopi. V začetni enajsterici smo ga videli le šestkrat.

“Vsi fantje v reprezentanci smo enakovredni. Selektor se odloči tako, kot misli, da je najbolje za ekipo. Treba se je podrediti ekipnim ciljem. Jaz sem vedno na voljo, a na prvem mestu je ekipa. Samo na tak način se lahko uvrstimo na evropsko prvenstvo,” je pojasnil 27-letni vezist, ki verjame, da se lahko Slovenija prvič po letu 2024 uvrsti na veliko tekmovanje.

Ovir bo kar nekaj, a odhajajo po tri točke

“Žreb nam je namenil zanimivo skupino, ki ponuja lepe možnosti, da nam uspe. Dobro je tudi to, da bomo že v prvi tekmi opravili z najdaljšim gostovanjem. Nam pa v Kazahstanu zagotovo ne bo lahko. Nizke temperature, umetna podlaga … Zanimivo bo, ampak moramo gledati le nase in se čim bolje pripraviti,” se je razgovoril in nekaj besed namenil tudi zahtevnemu gostovanju v Kazahstanu, ki Slovenijo čaka v četrtek. Dolgo potovanje, mrzlo vreme, peturna časovna razlika … Slovenske nogometaše čaka kar nekaj ovir. Še največja bo umetna trava.

Domen Črnigoj
Za reprezentanco je do zdaj odigral 26 tekem in zabil tri gole. FOTO: Aleš Fevžer.

“Nihče od nas v klubu ne igra na umetni travi, kar je zagotovo manjša prednost za Kazahstan. To je podlaga, ki je hitrejša. Kolikor sem videl, nas čaka tudi zelo mrzlo vreme, temperature so minus 15 stopinj Celzija. Nihče od nas ni vajen igrati v takšnih razmerah, ampak tako bo za vse. Morali bomo odigrati čim bolje, taktično in fizično. Naredili bomo vse, da se domov vrnemo s tremi točkami,” je povedal o tem in z izbranimi besedami govoril tudi o Kazahstanu, trenutno 115. reprezentanci na Fifini lestvici (Slovenija je 62.).

Po rokometaših, odbojkarjih in košarkarjih …

“To je reprezentanca, ki je sestavljena iz igralcev iz dveh, treh domačih klubov. Zvenečih imen ni, kar pomeni, da gre za kompaktno ekipo, ki gara. Na koncu vedno igrišče pokaže, kdo je boljši. Skušali se bomo čim bolje pripraviti, da s kvalifikacijami začnemo na najboljši možen način. Cilj je, da osvojimo šest točk in potem poleti nadaljujemo svojo pot proti Nemčiji,” je sporočil in dodal, da pritisk, ki ga nalagajo visoka pričakovanja slovenske javnosti, ne prinaša težav.

“Ne, pritiska smo fantje vajeni iz klubov. Povsod se igra na rezultat. Res pa je, da vsi skupaj nestrpno pričakujemo uvrstitev na veliko tekmovanje, na katero čakamo že tako dolgo časa. Rokometašem, odbojkarjem in košarkarjem redno uspeva, zdaj smo na vrsti tudi mi. Upam, da nam bo po dolgem času res uspelo,” je še enkrat ponovil izkušeni vezist, ki lahko igra povsem na sredini igrišča in tudi na desni strani.

Domen Črnigoj
V dresu Salernitane na tekmi proti Milanu. FOTO: Guliverimages.

Z navijači bo vse skupaj lažje

Informacije, da gredo vstopnice za nedeljsko tekmo proti San Marinu dobro v prodajo, so ga razveselile.

“To je zagotovo dobro. Mi na vsaki tekmi dajemo vse od sebe. Vesel sem, če ljudje to prepoznajo in znajo ceniti. Upam, da bodo naš 12. igralec. S podporo navijačev je vse skupaj lažje,” je dejal in za konec na hitro preskočil še na klubsko tematiko.

Nogometaš, ki je v preteklosti igral za Koper, švicarski Lugano in Venezio, se je lani poleti vrnil v prvo italijansko ligo in postal član Salernitane.

“Super je. Spet igram v prvi ligi. Gre nam dobro, borimo se za obstanek in smo na dobri poti, da nam uspe. Upam, da nam tudi bo. Potem bomo videli, kaj in kako,” je zaključil.