V Stožicah se kuha marsikaj, Zeljković pa bi rad zakuhal prvenstvo

Nogomet 16. Dec 202312:04 1 komentar
FOTO: Aleš Fevžer

Po veliki evropski zmagi nad Slovanom iz Bratislave (2:1) je trener Olimpije Zoran Zeljković zadnjič v letu 2023 stopil pred novinarske mikrofone. Za njim je uspešen prvi del sezone, najprej je odlično na začetku jeseni vodil Koper, nato je nemudoma po selitvi na klop Olimpije stabiliziral moštvo zmajev in z varovanci vknjižili tudi zgodovinski zmagi v Evropi. A zdaj so pred Ljubljančanom novi veliki izzivi.

Nobenega dvoma ni o tem, da je bilo leto 2023 eno najuspešnejših let v zgodovini ljubljanske Olimpije. Zeleno-beli so v tem koledarskem letu osvojili dvojno domačo krono in se podpisali pod zgodovinsko prvo uvrstitev v skupinski del evropskih tekmovanj. Leto 2023 je bilo zmajevo leto.

A v nogometu od preteklosti prav dolgo ne moreš živeti, še posebej ne v zmajevem gnezdu, ki ga zaradi novih neposrečenih potez klubske uprave znova pretresajo nemiri in klubu grozijo celo zelo skrajne sankcije.

To so zadeve, ki sicer ne spadajo pod delovne naloge trenerja Zorana Zeljkovića, mu pa verjetno njegovo delo precej otežujejo. Pod potegnjeno črto jeseni se sicer 43-letnik že ozira tudi v prihodnost, ko pričakujemo prevetritev zasedbe zmajev in dodajanje nekaterih želja trenerja.

“Prišel sem v situacijo, ki ni bila enostavna. Tudi sedaj ni, tega se zavedam. Stvari gledamo skupaj in gledamo jih dolgoročno. Čaka naš še veliko dela. Z eno besedo bi bila moja ocena – solidno. Nekatere tekme bi lahko bile tudi boljše, predvsem derbi in pa tekma s Klaksvikom. Vedno gledam celotno stvar, želimo se okrepiti in verjamem, da se tudi bomo. Vemo, kaj je na trgu in kaj zadostuje našim kriterijem. Videli bomo, kaj lahko pripeljemo. Ne pozabimo poleti smo pripeljali 13 igralcev, ki niso bili v ritmu in ki potrebujejo čas. Gledamo dolgoročno,” poudarja strateg Ljubljančanov.

Zoran Zeljković
Foto: Jure Banfi

Igralci morajo dobiti tisto, kar je na papirju

V zadnjih dneh je dogajanje v zmajevem gnezdu razburkalo tudi nezadovoljstvo igralcev, ki so zaradi neizplačila premij za uvrstitev v Evropo v klubu sprožili upor. Kako na zadevo gleda trener zmajev?

“Vedno bom poslušal obe strani. Igralcem sem povedal, kar sem jim povedal. Kar sem jim sam obljubil, sem izpolnil. Kar je bilo preden sem prišel v klub, ne morem komentirati, ker nisem bil zraven. To sem dejal tudi nogometašem. Bomo pa naredili vse, da igralci dobijo tisto, kar je na papirju. Papir je papir. Tam je vse zapisano, vse ostalo lahko vsak interpretira po svoje,” o tej temi razmišlja Zoran Zeljković.

O čem je še ob zaključku jesenskega dela govoril trener Olimpije?

O tem, kako trenutno igra Olimpija

Začeli smo igrati na način, ki si ga sam želim. Prejemamo manj golov in igramo dominanten nogomet. Minusi so zagotovo nihanja, ki si jih kot trener ne želim. Na tem moramo še delati.

FOTO: Aleš Fevžer.

O tem, ali ga je v mesecih po prihodu v klub karkoli presenetilo

Olimpija je moj klub, dobro poznam razmere v Sloveniji. Nič me ni presenetilo.

O tekmi s Slovanom

Imeli smo kadrovske težave, odigrali pa smo dobro tekmo proti favoriziranemu tekmecu. Nadzorovali smo stvari na igrišču, sploh v drugem polčasu. To me veseli. Fantje so dokazali, da lahko. Zdaj moramo gledati naprej, da nagradimo stvari v zimskem prestopnem roku.

O tem, kdo bo zapustil klub

Sam ne bom odpuščal igralcev, vse bomo počeli skupaj. Naredili bomo analizo in šli naprej.

O okrepitvah na mestu vratarja

Mislim, da nima veliko ekip v Sloveniji dveh tako kakovostnih vratarjev, kot jih imamo mi. Pripeljali bomo še enega mladega vratarja, Slovenca. Imeli bomo tri odlične vratarje. Z Denisom Pintolom smo zelo blizu podaljšanja sodelovanja.

Denis Pintol. Foto: Uroš Skaza

O tem, ali razmišlja tudi o svojih nekdanjih varovancih

Naprej moramo videti, kaj se bo dogajalo na področju odhodov, naši igralci so tržno zanimivi. Sigurno razmišljam tudi o nekaterih nekdanjih varovancih, ampak dvomim, da so trenutno dosegljivi za nas. Predvsem tu mislim na igralce Kopra.

O načrtu priprav

Zberemo se 7. januarja. En teden bomo tu, če bo to dopuščalo vreme, sicer bomo morda šli tudi na Hrvaško. Sledijo priprave v Turčiji.

O boju za državni naslov

Zaostanek ni majhen, ne bo lahko. Mi se ne predajamo, veliko točk je še v igri. Verjamem, da še lahko zakuhamo prvenstvo.

O prenovi travnate površine v Stožicah

Igrišče je pomemben dejavnik, v Stožicah se želi večina naših nasprotnikov braniti. Za nas je dobro igrišče prednost. Vemo pa čigar je stadion. Verjamem, da bo sodelovanje dobro.

Foto: Aleš Fevžer

O pomembnosti tega prestopnega roka

To bo zelo pomemben prestopni rok, zdaj se dela ekipa za Evropo. Imamo določene načrte, ki pa so pozimi težje izvedljivi. Naša želja je, da kakšno okrepitev pozdravimo že prvi dan priprav, delamo na tem. Bomo pa kot klub naredili vse, da se okrepimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje