Je bila jeza NK Maribor upravičena? Skomina ne dopušča dvoma (VIDEO)

Nogomet 15. Apr 202422:18 0 komentarjev

Zadnji teden v Prvi ligi Telemach je prinesel številne sodniške odločitve, ki so za seboj vlekle kar nekaj repov. Zadeve je v oddaji Pod prečko komentiral naš sodniški strokovnjak Damir Skomina.

V sodniškem pogledu oddaje Pod prečko smo analizirali kar enajst situacij. Vse so bile zelo mejne.

Medijsko najodmevnejše so bile tiste na tekmi med Bravom in Mariborom, ko so vijolice zahtevale celo odgovore sodniške organizacije. A naš sodniški strokovnjak Damir Skomina se je dotaknil še nekaterih drugih zadev, ob katerih so se pojavljala vprašanja.

Tako pri golu Celja proti Bravu kot tudi v situaciji, ko je žoga v roko zadela nogometaša Radomelj na tekmi proti Olimpiji, je sodniški odločitvi ocenil kot pravilni. Je pa mnenja, da je šlo za napako v primeru nedosojenega kazenskega udarca v korist Kopra.

Potrdil pa je sodniško odločitev na isti tekmi, da ni šlo za prekršek Wisdoma Suleja nad Tinom Matićem ob golu Kopra za 1:1. Je pa Skomina mnenja, da je pri golu za zmago Timothee Nkada igral z roko.

Damir Skomina
Damir Skomina je imel nocoj veliko dela. Foto: Uroš Skaza

Skomina je tudi mnenja, da Amadej Maroša na tekmi s Koprom ni storil prekrška nad Janom Koprivcem, ko je sodnik to zapiskal in razveljavil gol Mure. Pri tem naš sodniški strokovnjak opozarja, da “prva liga ni poligon za učenje, sploh v 31. krogu, ko so ekipe v boju za obstanek.” Se pa strinja, da je bila enajstmetrovka v korist Kopra dosojena upravičeno. Enako meni za enajstmetrovko Rogaške na tekmi proti Celju.

Če se posvetimo tekmi Bravo : Maribor, pa je Skomina ocenil naslednje.

Razveljavljen zadetek Maksa Barišića

“Tu ni nobene prednosti, potrebno bi bilo zapiskati igro z roko. V nadaljevanju akcije imamo kontroliran sprejem branilca in napačno podajo. Tu pa se več ne moremo vrniti na roko, ker ima Bravo posest. Tu bi se lahko sodniška ekipa rešila le na ta način, da bi pomočnik vztrajal pri svoji odločitvi. Moral bi biti odločen in reči sodniku – poslušaj me. Na igrišču to stvar lahko rešimo, nikjer ne piše, da takoj. Lahko tudi po tem, ko je gol že padel. VAR pa se ne sme vključiti, ker imamo jasen protokol, ki je tu nepravilno uporabljen. Edina olajševalna okoliščina je, da tekma ne odloča o tem, kdo bo prvak in kdo ne.”

Morebiten rdeči karton Jana Gorenca

“Tukaj je zelo pomembna kontrola žoge. Tu je edino vprašanje, ali bo on nedvoumno igralec prvi prišel do žoge. Torej to zame ni situacija za VAR. Ko pogledaš posnetek, mora biti takoj vidno, da gre za čisto napako. Tukaj se VAR ne more vključiti. Z igrišča bi rekel, da je to situacija 50-50. Ne morem trditi, da bi (Marko, op. p) Božić prvi prišel do žoge, ker bi (Matija, op. p) Orbanić v sprintu šel na žogo.”

Morebiten prekršek za enajstmetrovko nad Soudanijem

“Nekoliko je problematična inercija Soudanija, ki že v samem startu odrine. Dejstvo pa je, da imamo tu dva kontakta. Absolutno pa to je enajstmetrovka. Kar je olajševalna okoliščina VAR-a, je ta skok Soudanija, ki s svojimi izkušnjami že ima idejo, kaj bi bilo najboljše v tej situaciji narediti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!