Luka Dončić in njegov največji sovražnik

Košarka 16. Apr 20245:00 1 komentar
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Luka Dončić se bo v prvem krogu letošnje končnice pomeril s svojim največjim rivalom v ligi NBA. Prav s Clippersi se je v dosedanji karieri pomeril največkrat, po statistiki pa je to tudi klub, proti kateremu igro vsakič znova dvigne še kakšno raven višje.

Slovenski superzvezdnik že pri 25 letih velja za enega najboljših košarkarjev v izločilnih bojih najmočnejše lige na svetu, čeprav bo letos v končnici nastopil šele četrtič. V prejšnjih treh je svoje številke iz rednega dela sezone vedno še izboljšal in ni razloga, da ne bi že letos od njega pričakovali podobno.

Uradno najboljši strelec sezone 2023/24 je trenutno celo drugi najboljši strelec v zgodovini lige NBA v končnicah. S povprečjem 32,5 je Luka Dončić zgolj za Michaelom Jordanom (33,5), medtem ko je tretji Allen Iverson že pod mejnikom 30 točk (29,7).

Kar lahko Dallas pred začetkom prvega kroga končnice brez dvoma navdaja z optimizmom, so Dončićeve številke na tekmah proti LA Clippers. Tako v rednem delu kot v končnici franšizi iz mesta angelov nasuje še več točk, kot znaša njegovo povprečje.

V rednem delu se je z njimi Dončić pomeril na 18 tekmah. Večkrat se je srečal le s San Antoniom, New Orleansom (20 tekem), Portlandom, Golden Statom in Phoenixom (vsi 19). Le proti Detroitu pa ima višje povprečje točk, kar 36,1, a tudi ob precej manjšem vzorcu tekem, le osem, s čimer so Pistonsi njegovi najredkejši tekmeci med vsemi 29 franšizami.

Zanemariti ne gre pomembnega dejavnika, ki Luko zagotovo še dodatno motivira, da so Clippersi v obeh dosedanjih obračunih v končnici, obakrat v prvem krogu, izločili Teksašane. Leta 2020 s 4:2 v seriji in leto pozneje s 4:3. Obakrat je bil najboljši posameznik na parketu prav slovenski košarkarski as in na skupno 13 tekmah v povprečju vpisal kar 33,5 točke, 8,8 skoka in 9,5 asistence.

Dončić je leta 2020 v "mehurčku" dokončno potrdil status superzvezdnika. Foto: Profimedia

Ekipa, proti kateri vsako sezono dvigne raven igre

Neverjeten je podatek, da je Luka prav vsako sezono od šestih, odkar se je preselil čez lužo, proti Clippersom dosegal več točk na tekmo, kot je tisto leto znašalo njegovo povprečje. V končnici pa je obakrat številke še povišal.

Ob tem velja dodati, da gre za velik vzorec tekem, saj če štejemo skupaj redni del in končnico, se Dončić z nikomer ni pomeril večkrat. Skupno je v karieri proti franšizi, ki je v lasti mogotca Microsofta Steva Ballmerja, zaigral že na 31 dvobojih. Njegova bilanca je sicer negativna. V rednem delu znaša 7-11 in v končnici 5-8.

Da ima Dončić prav proti Clippersom v povprečju še boljše številke, gre brez dvoma razlog iskati v njihovi kvaliteti. Z zvezdniško zasedbo, ki ji poveljujeta Kawhi Leonard in Paul George, je moral kapetan slovenske reprezentance pokazati še nekaj več, če je želel svoje moštvo obdržati v igri za zmage.

Ob tem se seveda poviša tudi njegova minutaža. Če štejemo redni del in končnico, je Luka prav proti ekipi z zahoda ZDA v povprečju na parketu preživel največ minut, kar 37,4. Morda se zdi enačba, da so posledično višje številke v kategoriji točk, skokov in asistenc, enostavna, a to še zdaleč ni tako. Ne le da sta prav Kawhi in Leonard tudi izvrstna branilca, kar Dončiću še otežuje delo, več minut tudi pomeni, da je težje ohraniti visoko raven predstave skozi celoten dvoboj. Njegovi dosežki so tako zgolj še bolj nepredstavljivi.

Luka Doncic, Ivica Zubac
Dončić se je največkrat v ligi NBA pomeril proti Ivici Zubcu, kar tridesetkrat. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Njegova najzvestejša stranka: Ivica Zubac

Omeniti velja še najpogostejše Dončićeve nasprotnike v kategoriji posameznih igralcev. Na vrhu seznama najdemo hrvaškega centra Ivico Zubca, ki se je proti Slovencu pomeril že na kar 30 tekmah. Manjkal je torej zgolj na eni od partij Dallasa in LA Clippers, ko je bil na parketu tudi Luka.

Prav Zubac bo eden ključnih faktorjev dvoboja DAL - LAC. Luka s pomočjo blokov Hrvata rad prisili v prevzemanje in igro ena na ena, a je seveda z 213 centimetri preveč okoren, da bi lahko na zunanjih položajih pokrival slovenskega zvezdnika. Trener Tyronn Lue bo tako zagotovo veliko časa namenil prav gradnji obrambe v situacijah, ko bo moral Zubac v obrambi prevzemati Dončića.

Prva tekma serije bo na sporedu v nedeljo, prednost domačega parketa pa je na strani LA Clippers, ki bodo v Los Angelesu odigrali prvi dve tekmi. Tretja in četrta bosta v Dallasu. Igrajo v seriji na štiri zmage, morebitna peta tekma je v LA, šesta v Dallasu in sedma znova v mestu angelov.

Met, ki opiše Luke Dončića

Prav proti Clippersom je Luka dosegel enega svojih najbolj odmevnih metov v zgodovini. Na četrti tekmi serije v končnici leta 2020, ki je potekala v "mehurčku" v Orlandu, je Luka ob zvoku sirene v podaljšku zadel trojko za zmago Dallasa, tekmo pa sklenil s 43 točkami, 17 skoki in 13 asistencami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje