Apel nogometne legende: Kaj takega se nikoli več ne sme ponoviti

Nogomet 21. Sep 20236:00 3 komentarji
Dejan Savičević
Foto: Uroš Skaza

Povod, zaradi katerega je minuli teden prišel v Ljubljano, ni bil najlepši, a nekoč izjemni nogometaš Dejan Savičević ni okleval, ko je prejel povabilo predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina za udeležbo na dobrodelni tekmi za žrtve avgustovskih poplav. "To je lep dogodek, s katerim bomo izkazali solidarnost Slovencem," je dejal nekdanji član Milana in Crvene zvezde.

Čeprav je od zadnje uradne tekme Dejana Savičevća minilo že več kot dve desetletji, danes 57-letni nekdanji nogometaš ostaja vpet v nogomet. Po slovesu od nogometnih zelenic je najprej vodil reprezentanco Srbije in Črne gore, leta 2006 pa prevzel vodenje Nogometne zveze Črne gore, na čelu katere je še danes. Prav v omenjeni funkciji je tudi spoznal predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, ki ga je minuli teden povabil v Ljubljano na dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav.

“Ko je postal predsednik Uefe, sva se spoznala, se družila. Na vseh teh sestankih Uefe in Fife se države s področja nekdanje Jugoslavije družijo, tako da sva se zbližala. Potem je to preraslo v prijateljstvo. Imava odlične odnose, a se izogibam temu, da bi ga prepogosto klical, ker ima veliko dela. Za vsako malenkost ga zagotovo ne kličem,” je povedal nekdanji nogometaš Crvene zvezde in Milana, ki niti za trenutek ni okleval, ko je sprejel povabilo na dobrodelni dogodek v slovenski prestolnici.

Želel pokazati solidarnost s Slovenci

Prav pri velikanu iz Lombardije je sicer Savičević pustil največji pečat. V rdeče-črnem dresu je namreč med letoma 1992 in 1998 vpisal 97 tekem in dosegel 35 zadetkov, slačilnico pa si je med drugim delil tudi z legendarnim kot sta Paolo Maldini in Zvonimir Boban ter trenerjem Fabiom Cappelom, ki jih je v takratnem obdobju popeljal do štirih naslovov italijanskega prvaka in enega v ligi prvakov. Prav vsi našteti nogometni velikani so pretekli petek bili tudi v Stožicah, čeprav bi si Savičević želel, da bi bil povod za srečanje prijetnejši in ne bi šlo za zbiranje sredstev po naravni katastrofi.

Dejan Savičević
Foto: Profimedia

“Res je, povod ni najlepši, ampak te poplave, ki so prizadele Slovenijo in nato tudi Hrvaško ter Srbijo, so povzročile res veliko škode. To je lep dogodek, s katerim bomo izkazali solidarnost Slovencem,” je le nekaj ur pred tekmo v novinarske mikrofone razlagal 57-letnik in se v nadaljevanju razgovoril o tragedijah, ki prebivalcem na Balkanskem polotoku niso tuje. “Na vse te naravne katastrofe, ki se dogajajo, smo verjetno vplivali ljudje. Ne govorim o ljudeh s tega področja, temveč imam v mislih velesile, velike države. Kdo ve, kaj vse počnejo, kaj poskušajo. Podnebje se spreminja,” je svoja razmišljanja z novinarji delil nekdaj sijajni nogometaš in se dotaknil tudi nedavne tragedije v Beogradu, ko je osnovnošolec s pištolo ubil več sovrstnikov.

Enotnost, ki še vedno obstaja

“To, kar se je zgodilo v Srbiji … Te slabe stvari sprejemamo z zahoda. Če ta fant ne bi gledal reči, ki se dogajajo v ZDA, se verjetno to ne bi zgodilo. To je fenomen, ki se, upam da, ne bo nikoli več ponovil. Ne samo v Srbiji, ampak povsod na svetu,” je dejal sogovornik, a pogovor sklenil s pozitivno noto in izrazil ponos, da ljudje s področja nekdanje skupne države kljub nekaterim razlikam in nesoglasjem v stiskah znajo stopiti skupaj.

Dejan Savičević
Foto: Uroš Skaza

“Moram reči, da vedno, ko je težko, stopimo skupaj. Obstaja vez, ki nas je združevala 50 let in več. Iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine … Ta enotnost še vedno obstaja. Na žalost se je v devetdesetih letih zgodilo, kar se je. Moramo narediti vse, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. Da bomo počasi in čez Evropsko unijo spet postali eno,” je še pripomnil Savičević.