Zakaj so v Iranu proslavljali izpad svoje reprezentance?

Katar 2022 30. Nov 202215:56
Foto: Profimedia

Izpad lastne reprezentance s svetovnega prvenstva za številne navijače predstavlja razlog za veliko žalost. Drugače je v Iranu, kjer so protivladni protestniki z ovacijami pospremili poraz proti ZDA in slovo njihove nogometne vrste od Katarja.

Na medmrežju so se pojavili številni posnetki z ulic iranskih mest, na katerih ljudje plešejo in trobijo iz avtomobilov, potem ko je reprezentanca Irana izgubila proti ZDA (0:1) in se poslovila od nastopov na nogometnem svetovnem prvenstvu.

Številni Iranci so namreč zavrnili podporo svojim nogometašem v Katarju, saj reprezentanco vidijo kot del represivnega režima islamske republike. Tamkajšnji državni mediji so krivdo za takšno ravnanje številnih Irancev pripisali tako notranjim kot zunanjim “sovražnim silam”, ki so vršile dodaten pritisk na iransko izbrano vrsto.

Foto: Profimedia

Igralci selektorja Carlosa Queiroza so bili sicer ves čas svojega bivanja v Katarju pod drobnogledom tako lastne kot tuje javnosti. Pod plazom kritik so se znašli že na prvi tekmi tekmovanja proti Angležem, saj v znak solidarnosti do protestnikov v domovini niso želeli odpeti državne himne. So jo pa zato peli že na naslednjem obračunu proti Walesu, ki so jo dobili z 2:0, in torkovem politično nabitem dvoboju z Američani.

Številni protestniki v Iranu so petje himne nogometašev dojeli kot izdajo njihovih ciljev, za katere se borijo že deseti teden zapored, čeprav so nekateri mediji poročali, da se je reprezentanca znašla pod hudim pritiskom iranskih oblasti.

Kot piše BBC Persian, je bilo veselje po sinočnjem porazu proti Američanom prisotno po vsem Iranu, še najbolj pa v regiji, kjer prebivajo Kurdi. Euroweekly News medtem poroča, da je zaradi tega življenje izgubil 27-letnik Iranec Mehran Sammak, ki so ga zaradi trobljenja v avtomobilu s strelom v glavo domnevno ubili pripadniki režimske milice.

Iranski državni mediji danes sicer hvalijo nastope iranskih nogometašev, četudi so ostali brez preboja v osmino finala. Konservativni časopis Farhikhtegan je zapisal, da so ponosni na svojo reprezentanco, dnevnik Javan, povezan z Revolucionarno gardo, pa je poročal, da je ekipa “dobila pravi obračun: obračun za zdržitev ljudskih src“.

Komentari

Vaš komentar