“Če kršiš pravila za dober namen, to ni zločin”

Katar 2022 29. Nov 202217:48
Foto: Profimedia

Po svetu še vedno odmeva dogodek na ponedeljkovi tekmi med Portugalsko in Urugvajem , ko je na igrišče vdrl italijanski protestnik in za nekaj trenutkov prekinil nogometni dvoboj na mundialu v Katarju.

Italijan je ogromno pozornosti vzbudil predvsem zaradi mavrične zastave, s katero je želel opozoriti na pravice skupnosti LGBT+, in pa sporočiloma na svoji majici, ki sta jo krasila napisa “Save Ukraine” oziroma ‘Rešite Ukrajino’ in pa “Respect for Iranian Woman”, kar bi lahko prevedli kot “Spoštovanje za Iranke”.

Kot danes poročajo tuji mediji, je protestniku ime Mario Ferri in je nogometaš, incident, ki ga je zakuhal v ponedeljek pa še zdaleč ni bil njegov prvi. Petintridesetletnik, ki samega sebe kliče tudi “sokol” je igrišče sinoči sicer zapustil v spremstvu varnostnikov, a se danes že oglasil na družbenih omrežjih. “Vrnil sem se,” je na instagramu zapisal Ferri in se v daljšem zapisu označil za “sodobnega pirata”.

Fifa prepovedala številne napise, a Italijana ni uspela ustaviti

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sicer že sporočila, da je Italijanu prepovedala vstope na stadione v Katarju, prav tako pa mu v bodoče ne bo več dovoljeno obiskovanje tekem na prihodnjih svetovnih prvenstvih. Italijansko zunanje ministrstvo je medtem potrdilo, da je bil Ferri zaradi incidenta začasno priprt, a so ga katarske oblasti že kmalu izpustile.

“Fifa je prepovedala mavrične kapetanske trake, na tribunah pa zapise, ki pozivajo k spoštovanju človekovih pravic. A niso mogli ustaviti mene. Sem kot Robin Hood,” je svojim 133.000 sledilcem na instagramu dejal možakar.

V nadaljevanju je tudi razkril, da je v zadnjih mesecih obiskal tudi Ukrajino, ki se že vse od letošnjega februarja bori proti ruski okupaciji. “Mesec dni sem preživel v Kijevu kot prostovoljec in videl, kako zelo ljudje trpijo,” je dejal Ferri in pozval k miru. Ob tem je še dodal: “Če kršiš pravila za dober namen, to ni zločin.”

Tekma med Portugalsko in Urugvajem ni bila prva, ki jo je prekinil

Po pisanju italijanskega športnega dnevnika Gazzetta dello Sport, je Ferri v preteklosti nogomet igral za klube iz Jordanije, Indije, San Marina, Sejšelov in Švice, njegova želja pa je, da nastopi za moštva z vseh kontinentov.

Časopis ob tem dodaja, da je s šalom Milana na igrišče vdrl tudi že leta 2010 na klubskem svetovnem prvenstvu v Abu Dabiju, ko sta igrala Inter in TP Mazembe iz Konga, štiri leta pozneje pa vajo ponovil še na mundialu v Braziliji. Tedaj je imel na majici zapisa “rešite otroke”, s čimer je želel opozoriti na deprivilegirane otroke v favelah, in “Ciro živi”, v spomin na navijača Napolija Cira Esposita, ki so ga ubili huligani.

Foto: Profimedia

Nemalo pozornosti je vzbudil tudi leta 2017, ko je med tekmo proti Neapeljčanom pristopil do nekdanjega napadalca Juventusa in med tekmo vanj zalučal šal Napolija. “Odločil sem se, da maščujem vse Neapeljčane zaradi njegovega prestopa v Juventus. Rekel sem mu izdajalec in odšel,” je za Corriere dello Sport tedaj dejal Ferri.

Komentari

Vaš komentar