Riera ga je vrnil med žive, s Šeškom bi rad razveselil Slovenijo

Nogomet 30. Jan 20245:00 0 komentarjev
Žan Vipotnik v Bordeauxu uživa. FOTO: Girondins de Bordeaux.

Z Žanom Vipotnikom, napadalcem slovenske reprezentance in francoskega drugoligaša Bordeauxa, smo se pogovarjali o zanj pestrem letu 2023, dobri strelski formi, Albertu Rieri, njegovem prijateljstvu z Benjaminom Šeškom in seveda tudi evropskemu prvenstvu v Nemčiji.

Žan Vipotnik, ki je lani od rezervista Maribora ekspresno postal najboljši igralec slovenske lige in pomemben reprezentant, je po več kot dva milijona vrednem poletnem prestopu v Franciji ob slabšem začetku na klopi pristal tudi pri Bordeauxu, a se s prihodom Alberta Riere ustalil v začetni enajsterici spečega velikana francoskega nogometa.

Španec, ki ga je v prejšnji sezoni dodobra spoznal kot trener Olimpije, verjame v mladega napadalca in ga iz začetne enajsterice praktično ne premika. Mladi slovenski napadalec se je v zadnjem času oddolžil. Na zadnjih devetih tekmah je dosegel pet golov in dokazal, da je imel sloviti Španec prav.

“Prinesel mi je samozavest, potem pa so prišli še goli,” nam je povedal 21-letni slovenski napadalec, čigar klubski status zagotovo zelo zanima tudi selektorja Matjaža Keka. Na poti do evropskega prvenstva je dal pomemben prispevek. Zadel je za zmago v Kazahstanu, s katero so Slovenci uspešno odprli kvalifikacije.

V Bordeauxu, njegovi prvi izkušnji na tujem, se 21-letnik počuti odlično. Pa čeprav šestkratnemu francoskemu prvaku, ki je bil leta 1996 finalist pokala Uefa, leta 2010 pa zaigral v četrtfinalu lige prvakov, ne gre. Še drugo sezono v nizu je v drugi ligi in nič ne kaže, da se bo vrnil med elito. Trenutno je na 13. mestu.

“Verjamem, da se to lahko spremeni. Imamo dobro ekipo, odličnega trenerja. Moramo pa začeti zmagovati. Seveda bi k temu rad veliko z goli prispeval tudi sam,” iz Francije sporoča mladenič, ki je z Benjaminom Šeškom prihodnost napada najboljše slovenske nogometne selekcije.

Za Bordeaux je v 24 nastopih dosegel 6 golov. Od tega pet v zadnjem času. FOTO: Girondins de Bordeaux.

V zadnjem času ste začeli redno zabijati gole. Kaj se je spremenilo?
Odkar je v klub prišel Albert Riera, sem dobil neko kontinuiteto, s tem pa tudi samozavest. Veliko lažje mi je. Potem so prišli še goli. Zdaj je treba s tem nadaljevati. Verjamem, da tudi bom. Naslednjih tekem se že veselim.

Kaj je v klub prinesel Albert Riera?
Je trener, ki ima izdelano idejo o tem, kaj hoče. Točno ve, česa si želi. Vsak trening je specifično naravnan. Izboljšujemo zadeve, ki jih ne delamo najbolje. Njegovi treningi so res na neki drugi ravni.

Ste s statistiko v tej sezoni zadovoljni?
Vedel sem, da bo na začetku težko. Ko greš prvič v tujino, je vedno tako. Potrebuješ čas, da se privadiš. Rekel bi, da nisem najbolj zadovoljen, a nisem niti razočaran s tem, kar sem do zdaj naredil. Prva polovica sezone je bila solidna, glede na to, da je to moja prva izkušnja v tujini. Vem pa, da lahko pokažem še veliko več. Zdaj sem spoznal ligo, ugotovil, kako stvari potekajo. Verjamem v sebe in v to, da bom dal v prestavo višje.

Kako velika je razlika med Mariborom in Bordeauxom, med prvo slovensko in drugo francosko ligo?

Oba kluba sta velika. Maribor je največji slovenski klub. Vemo, kaj v Sloveniji pomeni. Bordeaux je na drugi strani eden največjih klubov v Franciji, čeprav trenutno ni v najboljšem položaju. Gre za klub, ki spada med pet največjih francoskih. Trenutno nam ne kaže najbolje, a verjamemo v naše sposobnosti in v to, da smo lahko veliko boljši. V prvi polovici sezone smo delali napake. Vemo, kaj nam manjka. Če bomo to popravili, se lahko nadejamo dobrih rezultatov. Čeprav smo trenutno na lestvici precej nizko, je naš cilj vsaj peto mesto, ki po koncu rednega dela sezone prinaša uvrstitev v “play-off” za elitno Ligue 1. Ne bo lahko, precej zaostajamo, a je mogoče vse.

Kako je v klubu, kot je Bordeaux, ko ni rezultatov? Ste občutili velik pritisk?
Da, pritisk je vseskozi prisoten. Sploh, ko nam ni šlo, so bili navijači zelo nezadovoljni, ampak to je nogomet. Če ti ne gre, boš čutil pritisk, ampak z dvema, tremi zmagami lahko stvari obrneš v drugo smer. Spet zadihaš. V nogometu ti včasih ne gre po načrtih, toda moraš se prilagoditi. Na zadnjih tekmah smo igrali dobro. Nekajkrat nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Tudi proti Nici v pokalu. Lahko bi se razpletlo tudi drugače. Zdaj se bomo osredotočili na prvenstvo. Čakajo nas zahtevne tekme, na katerih moramo pokazati pravi obraz. Verjamem, da smo lahko dosti boljši. Verjamem v ekipo in v to, da bomo splezali po lestvici navzgor.

Albert Riera je na klopi Bordeauxa zabeležil 8 zmag, 2 remija in 6 porazov. FOTO: Girondins de Bordeaux.

Kaj pa kritike na vaš račun? Do tujcev so v Franciji kot po pravilu zelo kritični. So bili, ko niste zabijali, tudi do vas?
Na začetku mi res ni šlo najbolje. Mislim, da sem v desetih tekmah dal le en gol, kar za napadalca seveda ni dobro. Sam vseeno nisem čutil nekega hudega pritiska, čeprav vem, da navijači niso bili najbolj zadovoljni, ampak sem to skušal odmisliti. Jasno je, da so ljudje, ki delajo in živijo za klub, nezadovoljni, če ti ne gre. To je normalno. Pritisk je sestavni del nogometa. Včasih je tudi koristen, saj te motivira. Mislim, da mi je to celo koristilo. Je pa seveda bolje, če ti gre dobro in navijači navijajo za tebe.

V Mariboru ste precej čaka čakali na prvi gol. Ko ste ga dočakali, je hitro steklo. Pozneje ste eksplodirali in postali najboljši igralec v ligi. Verjamete, da bo zdaj podobno?

Verjamem. Vsak dan na treningu delam, da bo tako. Na začetku je bilo težko. Ne poznaš lige, si v novi državi, novem klubu, spoznavaš okolico. Prvič si zdoma, je malce težje, ampak sem vseskozi verjel vase in v to, da bo, ko bom prišel v neko serijo, steklo. Zdaj moram delati na tem, da bom to serijo nadaljeval.

Kako ste se privadili na Francijo, življenje v Bordeauxu in tamkajšnji jezik?
Fraza “delati se Francoza” tukaj res drži. Zelo malo je ljudi, ki bi govorili angleško. V mestu, kjer je turizem, že, drugje pa bolj slabo. Po eni strani je to težko, po drugi pa dobro, saj sem prisiljen, da se naučim francoščine, ki je sicer zelo zahtevna. Za zdaj poznam osnove. Poslušam, poskušam kaj tudi povedati. Trudim se. Verjamem, da se bom v roku enega leta lahko povsem normalno sporazumeval v francoščini. Ko bo tako, mi bo še veliko lažje.

Potem očitno načrtujete, da boste čez eno leto še v Franciji. Pa vas bo igranje v drugi ligi, če vam z Bordeauxom v tej sezoni ne uspe preboj, zadovoljilo ali boste iskali nov izziv?

Trenutno sem z glavo le pri Bordeauxu, kjer se počutim res odlično. Imamo cilje, ki jih moramo izpolniti. Upam, da nam uspe. Kot sem že rekel, v to ekipo verjamem. Moramo se zbrati, biti fokusirani in samozavestni. Ne mislim na nič drugega kot na Bordeaux in na to, da napredujem. Osredotočen sem le na Bordeaux in reprezentanco.

Pa Bordeaux kot mesto?
Zelo lepo, starinsko mesto, v katerem ne manjka znamenitosti. Blizu je tudi morje, tako da imam tukaj res vse za lepo življenje. Našel sem mir. Počutim se odlično. Tudi v klubu, v katerem imamo nogometaši na voljo vse, kar potrebujemo. Zadovoljen sem z vsem.

FOTO: Girondins de Bordeaux.

Slovenski nogomet in nogometaše pri Bordeauxu poznajo?
V klubu nekaj ljudi pozna Ažbeta Juga, ki je v preteklosti igral tukaj. Poznajo seveda tudi slovensko reprezentanco in vedo, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo. Spremljajo tudi nas. Sploh nogometni navdušenci poznajo slovenski nogomet in naše nogometaše.

Poznajo verjetno tudi Luko Elsnerja, ki v prvi ligi navdušuje na klopi Le Havra?
Da, seveda. Že v drugi ligi, v kateri je lani postal prvak, je pustil res velik pečat, zdaj pa mu gre dobro tudi v prvi ligi, kar še zdaleč ni lahko. Gre namreč za zelo zahtevno tekmovanje. Nadaljuje z dobrimi rezultati in upam, da bo tako še naprej. Dokazal je, da je odličen trener. Ko sem prišel v Francijo, sva bila nekajkrat tudi v stikih. Želim mu vse najlepše.

Kateri pa je najlepši nogometni trenutek, ki ste ga izkusili v letu 2023?
Gol za reprezentanco v Kazahstanu, gol na večnem derbiju v dresu Maribora, prestop v Bordeaux in uvrstitev na evropsko prvenstvo. Če moram izbrati le enega, pa je to verjetno kar tisti gol v Kazahstanu.

Za slovensko reprezentanco je v osmih nastopih dosegel dva gola. FOTO: Girondins de Bordeaux.

Anglija, Danska in Srbija. To so nasprotniki Slovenije na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Ste zadovoljni?

Zahtevni nasprotniki, ampak to smo vedeli že pred žrebom. Na evropskem prvenstvu ni lahkih nasprotnikov. Vse reprezentance so na top nivoju. Če ne bi bile, jih na Euru ne bi bilo. Res smo bili izžrebani v zahtevno skupino, a mislim, da so pred nami dobre tekme. Verjamem, da se bomo odlično pripravili. Imamo še dovolj časa, pol leta, da se vsak zase pripravimo v klubu in potem še kot ekipa. Čaka nas še nekaj pripravljalnih tekem. Verjamem, da se bomo na evropskem prvenstvu pokazali v najboljši možni luči. Tam pa se lahko zgodi vse. Lahko postorimo marsikaj. Verjamem v našo ekipo.

Že sanjate gol v mreži kakega od zvenečih nasprotnikov?
Nisem še tako daleč. O tem bom razmišljal konec maja. V nogometu je najbolj pomembna vsaka naslednja tekma. Trenutno mislim le na naslednji izpit, ki me čaka pri Bordeauxu. Grem tekmo po tekmo. Ko bo prišel čas za to, bom pa sanjal tudi o golih na evropskem prvenstvu.

Benjamin Šeško, najboljši strelec Slovenije, nam je v nedavnem intervjuju povedal, da se v reprezentanci najbolj razume z vami. Sta vrstnika, prijatelja … Prihodnost slovenskega napada za naslednje desetletje?
Res je, dosti se slišiva. Tudi izven reprezentance. V reprezentanci pa sva tako ali tako vedno skupaj. Dobro se razumeva. Super je. Sva vrstnika, potem je seveda lažje. Eden na drugega se lahko zaneseva. Upam, da bova to kemijo prenesla tudi na igrišče in bova – ne samo midva, ampak celotna ekipa – Sloveniji prinesla veliko veselja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!