Ženska, ki premika mejnike v moškem svetu

FOTO: Profimedia.

Stephanie Frappart, ki bo danes postala prva sodnica na moških svetovnih prvenstvih, je ženska, ustvarjena za premikanje mejnikov. Ni moglo biti drugače, kot da bo zgodovino na novo spisala prav ta majhna, 38-letna Francozinja. Spoznajte njeno zgodbo in ugotovite, zakaj.

Katar, ki se je tudi zaradi kršenja ženskih pravic znašel na udaru sveta, bo postal prizorišče prve tekme v 92-letni zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev, na kateri bo pravico na igrišču delila sodnica. To je verjetno tudi del Fifine strategije, da vsaj malo opere črn madež, s katerim se je pred 12 leti umazala ob izboru prireditelja letošnjega mundiala.

V Katar je pripotovalo 32 sodnikov. Eden od njih je Slovenec Slavko Vinčić. Tri med njimi so ženske. Čakali smo, ali bo katero od njih doletela čast vloge glavne sodnice in kdaj se bo to zgodilo. V sredo, ko so iz krovne sodniške organizacije, ki ji poveljuje legendarni Italijan Pierluigi Collina, sporočili delegiranje sodnikov za tekmo zadnjega kroga skupine E med Japonsko in Nemčijo, smo dočakali zgodovinski trenutek za ženske v nogometu.

Ustvarjena, da bi bila prva

Na sodniškem seznamu sta v Katarju sicer še Salima Makansanda iz Ruande in Yoshimi Yamasita z Japonske, toda že prej je bilo jasno, da bo lahko ledino orala le ena. Prva ženska sodnica na moškem nogometnem prvenstvu bo postala 38-letna Stephanie Frappart iz Francije. Ženska, ki je bila ustvarjena, da bi premikala mejnike.

FOTO: Profimedia.

“Svetovno prvenstvo je največje tekmovanje na svetu, ne samo v nogometu. Bila sem prva sodnica v Franciji, prva v Evropi. Vedno sem prva. Vem, kako se spopasti s tem,” je Francozinja odločno povedala v intervjuju pred nekaj meseci. Malo za tem, ko so pri Fifi potrdili, da bo odpotovala na letošnje svetovno prvenstvo. Tega, da bo tam postala prva ženska glavna sodnica, takrat seveda še ni vedela.

Da je vedno prva, ni lagala. Leta 2011 je postala prva ženska, ki je sodila v drugi francoski ligi. Podoben mejnik je postavila tudi v elitni Ligue 1, ko je aprila 2019 sodila tekmo med Amiensom in Strasbourgom.

Nekaj tednov pozneje je bila, kot prva ženska, uvrščena v elitno skupino francoskih nogometnih sodnikov. Julija je sodila še finale ženskega svetovnega prvenstva, ko so Američanke v Lyonu premagale Nizozemsko in še četrtič postale prvakinje.

To so bili meseci, ko je doživljala velik vzpon. Opazili so ga tudi pri Uefi. Njeni sodniški odločevalci so bili navdušeni. Celo do te mere, da so ji avgusta zaupali tekmo evropskega superpokala med Chelseajem in Liverpoloom v Istanbulu. Tudi tam je bila prva, ki je naredila velik korak ženskih sodnic v nogometu.

V družbi Pierluigija Colline z nagrado za najboljšo sodnico na svetu. FOTO: Guliverimges.

Decembra 2020 je, spet kot prva ženska, sodila na tekmi Lige prvakov med kijevskim Dinamom, pri katerem je na tej tekmi igral tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič, in torinskim Juventusom, v njegovi postavi je bil Cristiano Ronaldo.

Marca 2021 je na tekmi med Nizozemsko in Latvijo postala prva ženska glavna sodnica na tekmah kvalifikacij za svetovna prvenstva in maja letos prva, ki je sodila finale francoskega pokala. Ko je Nantes v finalu premagal Nico in prišel do prve lovorike po letu 1997.

Ustvarjena, da bi bila prva. Tako ali drugače. Že trikrat, v letih 2019, 2020 in 2021, je bila namreč izbrana za najboljšo sodnico na svetu v ženski konkurenci. Zdaj se je začela med najboljše prebijati tudi v moškem svetu.

Letos je na eni tekmi dosodila tri enajstmetrovke

Frappart je do zdaj sodila 52 tekem v prvi in 84 v drugi francoski, eno pa tudi v prvi švicarski ligi. Še 22 nastopov v vlogi glavne sodnice je zbrala v francoskih pokalih.

Z Luko Modrićem pred tekmo Lige prvakov v Madridu novembra letos. FOTO: Profimedia.

Dvakrat je sodila v Ligi prvakov, enkrat evropski superpokal, dvakrat v Ligi Europa in dvakrat v kvalifikacijah za evropske pokale. Enkrat v Konferenčni ligi, enkrat pa v Ligi Europa. Dvakrat je bila glavna sodnica v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, še štirikrat pa sodila v Ligi narodov, dvakrat v C in dvakrat v D razredu.

Skupaj je v karieri nabrala 177 tekem, v katerih je pokazala 679 rumenih in 32 rdečih kartonov. Dosodila je 57 enajstmetrovk. Kar tri letos na tekmi Lige prvakov v Madridu, kjer je Real premagal Celtic s 3:1. Dve v korist Reala in eno za Škote.

Biti mora (vsaj) tako dobra kot moški

“Ženske in moške tekme so enake. Ženski nogomet je vse hitrejši. Razlika je samo v taktičnem pristopu. Ampak tako je tudi, ko se merijo ekipe z različnih kontinentov,” samozavestno sporoča drobcena, 164 centimetrov visoka Francozinja, ki pa je fizično zelo sposobna.

Naelly Viennot, prva Francozinja, ki je že daljnega leta 1996 postala asistentka glavnega sodnika v prvi francoski ligi, je morala sanje o tem, da bi nekoč naredila veliko kariero v moški konkurenci, opustiti, ker ni prestala fizičnih testov. Frappart teh težav nima. Je celo med boljšimi.

“Nogometaši ne igrajo počasneje, če jim sodim jaz. Zato moram biti enako dobro pripravljena, kot so moji moški kolegi,” pravi o tem. “Fizično nisem močna, zato sem se morala v tem poslu toliko bolj truditi. To je zgradilo tudi mojo osebnost,” še dodaja sodnica, ki je odločna, a hkrati mirna.

FOTO: Profimedia.

Ženska, s katero nočeš imeti opravka

“Je res zelo dobra sodnica. Na igrišču je nevidna, kar je za sodnika vedno dobro. Ima avtoriteto, ampak ne dviguje glasu. Razloži svoje odločitve, a ne pusti, da bi se z njo prav veliko pogovarjal. Poskrbi, da njeno odločitev sprejmeš. Ne vem natanko, zakaj, ampak ob njej dobiš občutek, da je to ženska, s katero ni šale,” je o njej povedal eden izmed nogometašev, nekdanji član Metza Pierre Bouby, ki mu je sodila v Franciji.

“Z igralci se ne moreš pogovarjati vedno. Treba je najti ravnotežje. Rada se pogovarjam z njimi, a vedno ne gre. Včasih se nasmejim, drugič stvari razložim. Moraš paziti tudi na govorico telesa, ki jo nogometaši razumejo bolje kot besede,” pravi o svojem načinu sojenja.

Avtoritativna, a umirjena

Da se dobro znajde tudi med največjimi zvezdniki svetovnega nogometa, je dokazala ob dogodku iz prvega podaljška evropskega superpokala v Istanbulu. Liverpool je proti Chelseaju vodil z 2:1, ko je njegov vratar Adrian za milisekundo zamudil v dvoboju s Tammyjem Abrahamom in ga podrl na tla. Frappart je nemudoma pokazala na belo točko. Zelo mejna odločitev je pri Liverpoolu povzročila veliko razburjenja.

Toda z igralci v naslednji minuti ni spregovorila niti ene besede. Prek slušalk je pri pomočnikih preverjala, ali se je odločila pravilno. Potrdili so ji, da se ni zmotila. Potem je mirno odšla do nosilcev Liverpoola, kapetana Jordana Hendersona in Virgila van Dijka, in jima razložila, kaj se je zgodilo. Njeno odločitev sta mirno sprejela. Liverpool je pozneje po enajstmetrovkah prišel do nove evropske lovorike.

Na tekmi evropskega superpokala med Liverpoolom in Chelseajem. FOTO: Guliverimages.

Sodi že od 13. leta

Nad nogometom jo je navdušil oče, ki je bil amaterski igralec lokalnega kluba v kraju Herblay-sur-Seine, predmestju Pariza severozahodno od francoskega glavnega mesta. Vsak konec tedna je ob igrišču spremljala svojega očeta in se učila nogometnih pravil. Nogomet je za FC Parisis tudi igrala, pri 13 letih pa začela tudi s sojenjem.

“Ob sobotah sem igrala, ob nedeljah pa sodila,” v smehu pove danes. Začela je s sojenjem na tekmah najmlajših in se hitro prebila v kategorijo mladincev. Ob koncu najstniških let se je odločila, da se bo v nogometu posvetila samo sojenju.

“Takrat ženski nogomet ni bil tako razvit, kot je danes, zato sem se odločila za sojenje. Nisem pa imela načrtov, da bi postala prva sodnica na moškem svetovnem prvenstvu ali karkoli podobnega,” je povedala Francozinja.

Žaljivk je vajena, a nogometaši jo spoštujejo

Na poti do moške sodniške elite se je seveda soočala tudi s seksizmom. Deležna ga je, še bolj kot kadarkoli, tudi danes. Predvsem zaradi družabnih omrežij.

“Tega je res veliko, a se moraš s tem sprijazniti. Ohraniti prisebnost in nadaljevati. Težje je družini, ki pa me v vsem podpira. Ne odzivajo se, saj vedo, da bi mi to lahko škodilo, jim pa ni lahko,” o komentarjih, žaljivkah, tudi grožnjah, ki so velik del nogometne industrije na najvišji ravni, pravi Frappert. Na igrišču, s strani glavnih akterjev, je tega veliko manj. Skorajda nič.

“Skozi leta je že bilo kaj manjšega, a na najvišji ravni so nogometaši zelo uvidevni. Nimam občutka, da name gledajo kaj drugače,” pravi in dodaja, da je ob tem, ko je v središču pozornosti nogometnega sveta, ni strah.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu je v vlogi četrte sodnice že bila. FOTO: Profimedia.

Pred njo je tekma kariere

“Zavedam se pomembnosti tekme, ampak vem tudi, kdo in kaj sem. Če sem dobila tako priložnost, sem jo dobila zaradi tega, ker sem dobra,” pravi sodnica, za katero je že kup pomembnih nogometnih dogodkov. Zdaj jo čaka najpomembnejši, ki si ga bo danes zvečer ogledalo več sto milijonov ljudi.

Tekma zadnjega kroga skupine C letošnjega svetovnega prvenstva na arhitekturno najbolj zanimivem prizorišču v Katarju, stadionu Al Bayt, na katerem se bodo štirikratni svetovni prvaki Nemci reševali pred zgodnjim izpadom. Glavno besedo bo imela ob nogometaših obeh ekip tudi ženska. Prvič v zgodovini.

VAR ima letos še večjo vlogo, to ji je všeč

Video sodniški sistem (VAR) je na svetovna prvenstva vstopil že pred štirimi leti v Rusiji, letos pa je v Katarju še bolj vpleten. Avtomatično določi tudi prepovedan položaj, kar je naletelo na očitke, da sodnik skorajda nima več nobene vloge. Frappert se s tem ne strinja.

VAR v nogometu pozdravlja. FOTO: Guliverimages.

“VAR je vsekakor dobrodošel. Če se zmotim, mi to javijo, potem pa si lahko posnetek ogledam v počasnem videoposnetku, iz več zornih kotov. Na koncu sem še vedno jaz tista, ki imam glavno in edino besedo pri končni odločitvi,” je pojasnila.

Komentari

Vaš komentar