Besede, ki o katastrofalnem igrišču v Stožicah povedo vse

Konferenčna liga 1. Dec 20235:00 5 komentarjev
Tudi Zoran Zeljković se je obregnil ob katastrofalno zelenico v Stožicah. FOTO: Aleš Fevžer.

"Najraje bi vse tekme igral v gosteh," je po porazu z 0:2 proti Lillu v Stožicah povedal trener Olimpije Zoran Zeljković. Ciljal je seveda na katastrofalno zelenico največjega slovenskega stadiona, ki je zasenčila sicer zelo spodoben nastop Ljubljančanov za evropsko slovo od domačih navijačev.

“Zaslužena zmaga Lilla, treba je priznati. Imeli smo sicer nekaj priložnosti. Če bi zadeli, bi lahko morda iztržili nekaj več. Če želiš presenetiti tako kakovostnega nasprotnika, moraš imeti tudi ogromno sreče,” je za začetek na novinarski konferenci po tekmi povedal Zoran Zeljković, ki je do poraza z Lillom nanizal šest zaporednih zmag. Po novem, njegovem drugem evropskem porazu, je jasno, da Olimpija možnosti za napredovanje v izločilne dele evropske konferenčne lige pred zadnjim krogom več nima.

Poraz še zdaleč ni šok in je pričakovan, podoba Olimpije pa sploh ni bila slaba. Zagotovo precej, precej boljša od zelenice, na kateri so igrali. Igrišče v Stožicah, ki je že nekaj časa kamen spotike in je v zadnjih mesecih sive lase povzročalo tudi selektorju Matjažu Keku, se je ob dežju, ki je ves dan padal v Ljubljani, pokazalo v najslabši luči. Tako slabo je bilo, da je usoda tekme nekaj časa celo visela v zraku. Katastrofalna igralna površina je zmotila tudi trenerja Olimpije.

“Veseli me, da smo tekmo sploh odigrali, saj bi se sicer razpored premaknil. Dobro vemo, da nas že v nedeljo čaka derbi v Mariboru. To igrišče ni nikomur v ponos. Predstavlja našo državo, klub. Verjamem, da dež pada tudi v drugih državah, na drugih igriščih, pa niso tako slaba. Srčno upam, da bomo v zimskem premoru glede tega kaj postorili,” je bil direkten 43-letni Ljubljančan in vrgel rokavico odgovornim. Zavodu za šport Ljubljana.

Na klop Olimpije je sedel pred mesecem in pol, pred njim pa je morda največji izziv do zdaj. V nedeljo ga čaka prvi večni derbi v trenerski vlogi. Gostoval bo pri Mariboru. Da bo igral v Ljudskem vrtu in ne v Stožicah, ga zaradi veliko boljše igralne površine veseli.

“Najraje bi vse tekme igral v gosteh,” je bil trener Olimpije za trenutek malce hudomušen, a ob tem takoj dodal: “V življenju se je treba prilagajati. Gremo tekmo po tekmo, vedno želimo narediti čim več.”

Nogometna zelenica, ki je spominjala na njivo. FOTO: Profimedia.

O čem je Zoran Zeljković po tekmi še govoril?

O tem, ali je taktiko in postavo prilagodil razmeram:

“Malo zagotovo. Igrišče na določenih delih ni dovoljevalo kombinatorike. Treba je biti pošten in priznati tudi to, da nam je slabo igrišče morda celo koristilo. Lille je namreč odličen v posesti žoge. Toda po drugi strani, če želiš imeti priložnosti, moraš kreirati. Zato smo več igrali na preskok, ampak je bilo težko dobivati dvoboje. Imeli smo ogromno težav, a smo vseeno poskušali. Na žalost tistih priložnosti, ki smo jih imeli, nismo izkoristili.”

O tem, ali je Olimpija igrala premalo na preskok:

“Ne. Mislim, da ne. Nasprotnika in razmere smo dobro analizirali. Ni nam uspelo povsem, kar smo želeli. Hoteli smo nasprotnika spraviti na širok prostor in ga presenetiti z dolgimi žogami. Proti takšnemu nasprotniku nimaš možnosti. Francozi so za glavo višji, hitrejši. Ne vem pa, kako bi bilo, če bi bolj kombinirali. Tega nikoli ne bom izvedel.”

O plusih in minusih tekme z Lillom:

“Zadovoljen sem, ker so igralci hoteli. Niso se predali do konca. Borili so se. Nisem pa zadovoljen, ker nismo izkoriščali situacij, ki smo jih imeli. Določene situacije je treba izkoristiti. Dejstvo je, da nam za Evropo nekaj manjka, če želimo biti bolj konkurenčni. Vsi, ki razumejo nogomet, to vidijo. Verjamem, da se bomo pozimi okrepili in bomo v naslednjem letu še boljši.”

V družbi pomočnika Džengisa Čavuševića. FOTO: Aleš Fevžer.

O tem, da Olimpija v zadnjem krogu nima več možnosti za napredovanje:

“Na žalost je tako, Evropa je za nas končana zgodba, ampak ne smemo pozabiti, da predstavljamo največji klub v državi. Tudi na tekmi proti Slovanu v Bratislavi bomo skušali zmagati. Zdaj pa so naše misli usmerjene v naslednjo tekmo. Želimo se čim bolj počiti in pripraviti.”

O tem, ali bo po izpadu iz Evrope lažje igrati v domačem prvenstvu:

“Nič lažje ne bo. Naša liga je zelo izenačena.”

O tem, ali je že razmišljal o derbiju:

“Že, proti koncu tekme z Lillom. Opravil sem nekatere menjave z mislimi na naslednjo tekmo. Derbi je vedno derbi. Tekma, ki se je ne igra, ampak zmaguje. Čaka nas zelo zahteven izpit, ampak verjamem, da imamo dovolj širine in se bomo uspeli regenerirati. Da se bomo na derbi pripravili tako, kot se moramo.”

Kaj je povedal trener Lilla?

“Slabo igrišče, zaradi katerega sem moral nekoliko prilagoditi enajsterico. Vesel sem, da smo zmagali. Dobro smo se odzvali na zahtevne razmere. Zelo sem zadovoljen, ker smo zmagali. Najbolj pomembno je, da smo osvojili tri točke. Zdaj moramo v zadnjem krogu poskrbeti, da bomo osvojili prvo mesto v skupini, ki prinaša lažje nasprotnike,” je po tekmi, na kateri si je Lille zagotovil napredovanje v izločilne dele, povedal Paulo Fonseca.

Paulo Fonseca med tekmo v Stožicah. FOTO: Profimedia.

Trener Lilla, ki je v preteklosti vodil Romo, Šahtar Doneck in tudi Porto, je nase opozoril s tem, ko je v igro od prve minute poslal Ayyouba Bouaddija, ki je pred kratkim dopolnil komaj 16 let.

“Bil je morda celo najboljši na igrišču. Zelo sem zadovoljen z njim,” je velikega upa francoskega nogometa pohvalil Portugalec, ki je v Stožicah zabeležil 11. tekmo v nizu brez poraza.

Z njo si je krog pred koncem že zagotovil mesto v izločilnih delih evropske konferenčne lige in bo lahko v naslednjih mesecih misli usmeril le na francosko prvenstvo. V njem je z Lillom trenutno na četrtem mestu in se poteguje za ligo prvakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje